El grup municipal presentarà una moció per instar a la revisió de l’Acord de  Sud-àfrica i declarar els cítrics valencians “producte sensible”

“En Europa, els partits estatals PSOE, PP, Ciudadanos i la resta, utilitzen tractats com el que afecta tan greument a la nostra agricultura com a moneda de canvi”, assenyala el regidor del Grup Municipal Compromís, Pepe Gil, per tal de denunciar la greu situació per la qual travessa el sector al País Valencià i que “sembla no importar a altres forces polítiques”. I és que, tal com afegeix, “els ciutadans de la zona mediterrània, curiosament, som menyspreats de forma habitual pel propi govern espanyol.”

Bona part dels 132 km2 d’extensió de la ciutat de Sagunt corresponen a sòl agrari ocupat pel conreu de cítrics. Per este motiu, el Grup Compromís presentarà davant de la Corporació, en la propera sessió plenària, una moció que inste a les administracions competents a rebutjar el tractat que situa els cítrics valencians en inferioritat de condicions respecte d’altres zones productores.

En este sentit, Compromís destaca la necessitat d’exigir “les mateixes regles del joc als productes importats per tercers països a la UE, la reciprocitat, en raó de la protecció de la sanitat vegetal i salut de les persones consumidores, amb l’aplicació del tractament en fred als productes importats, de la mateixa manera que s’aplica als productes europeus que s’exporten a tercers països”. La proposta de modificació del reglament d’execució per a fer obligatori el tractament en fred com a requisit en la importació de productes vegetals ha sigut ben acollida pel Ministeri d’Agricultura i vista amb bons ulls per part de la Comissió Europea, “però cal no abandonar l’objectiu de seguir insistint en la greu situació que pateixen els nostres llauradors”.

Per este motiu, des de Compromís s’insisteix en la necessitat que Brussel·les declare els cítrics valencians “producte sensible”, per a corregir els actuals desequilibris comercials i reconéixer la singularitat d’un producte de tan alta qualitat. Amb este objectiu, totes les reivindicacions estan sent canalitzades a través del Front Citrícola Valencià, constituït per part de la Conselleria junt amb les entitats més representatives del sector per a defensar la citricultura valenciana davant de les institucions implicades.

Competència deslleial

Al juny de 2016, la Unió Europea i sis països de la Comunitat pel Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC) signaren l’Acord d’Associació Econòmica (AAE). Concretament, la UE amb Botswana, Lesotho, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica i Eswatini. Baix aquest nou acord, les mercaderies d’aquests països gaudeixen en general de zero aranzels i zero quotes o contingents per a entrar a la UE. Sud-àfrica rep aquest tracte en el 96% de les seues exportacions a la UE. “El preu que ells poden marcar a les seues taronges és inferior al de les nostres perquè ells no han de complir amb les exigències que se’ns imposa als productors valencians”, assenyala Pepe Gil, tractant d’il·lustrar esta evident situació de desavantatge.

“Des de Compromís hem demanat a la Comissió Europea un estudi de les repercussions econòmiques desfavorables per a l’agricultura europea en la implementació d’aquest acord, perquè la citricultura valenciana està amenaçada per les importacions de Sud-àfrica i la seua competència deslleial, que destrossa el mercat i la producció.”

El creixement de les importacions extracomunitàries, fins a representar el 30% del total del mercat total citrícola europeu, el lidera Sud-àfrica amb 783.040 tones importades en la darrera campanya, un 33% més que la mitjana dels darrers cinc anys. Tot això se suma a la mateixa crisi dels sectors agraris valencià, espanyol i europeu, que estan sofrint una escalada històrica dels costos de producció sumada a la crisi de preus en origen causada pels abusos comercials de determinades cadenes de distribució.

Qüestió d’urgència

A l’octubre del 2022 es compleix el termini de cinc anys que permet la revisió dels Tractats signats amb tercers països, com és el cas de Sud-àfrica, i la Comissió Europea pot presentar les propostes de modificació del Tractat en cas que s’haja demostrat perjudicial per als estats membres o que no s’hagen complit els paràmetres establits.

Es fa necessària, per tant, l’exigència que els agricultors valencians i els productors de tercers països tinguen les mateixes regles del joc en matèria de sanitat vegetal i salut de les persones consumidores. “Ens trobem en un moment crucial en el qual s’han de debatre i revisar, i hi ha una oportunitat que les demandes que fem des del sector citrícola valencià s’incloguen en les revisions que la Unió Europea fa dels acords amb tercers països i les condicions en les quals competim amb aquestes importacions.”

Compromís per Sagunt