Les obres iniciades en Almenara han fet malbé algunes de les zones naturals d’especial protecció de les platges Sagunt

El Tinent d’Alcalde d’Almardà i regidor del Grup Compromís a l’Ajuntament de Sagunt, Pepe Gil, ha visitat les obres que, des de fa uns mesos, s’estant duent a terme en la platja d’Almenara i que s’emmarquen en un projecte que, segons algunes fonts expertes, no assegura la millor solució per a la problemàtica de la zona litoral en qüestió. “Hem manifestat des de l’inici el rebuig al projecte de consolidació al nord de les platges de Sagunt perquè els tècnics independents ens deien que era una mala actuació per a les nostres platges”, assegura Pepe Gil.

Danys ambientals

Davant de la passivitat de l’alcaldia, el regidor de Compromís, que ha fet seguiment in situ de les intervencions en Almenara per poder comprovar els incompliment per part de Costes en alguns dels punts inclosos a la redacció del projecte, afegeix que “nosaltres no volem ser còmplices d’estes actuacions i estos incompliments”. Uns incompliments que han acabat per degradar alguns espais naturals d’especial protecció ambiental. Per este motiu, tal com assegura, “iniciarem una demanda a través del Seprona per tal que actuen davant dels danys que està patint un espai natural tan important. Perquè nosaltres tenim com a únic objetiu defensar les nostres platges per damunt i  independentment d’altres interessos que puga haver, personals o partidistes, per part d’altres persones.”

I és que el procés de construcció dels espigons d’Almenara ha deixat veure nombroses irregularitats en l’execució que, sense cap dubte, afecten directament a la protecció de les platges de Sagunt. Per este motiu, Pepe Gil  ha volgut manifestar el rebuig dels seu grup davant d’unes actuacions desencertades. En les seues paraules, “tot i que encara no disposem de les dades de l’informe, només cal veure la situació en què es troba la nostra platja a la zona de les cases de Queralt, on hi ha un escaló que ja supera el 80 centímetres, per comprovar els efectes que ha causat la mar de forma natural, com ja es preveia en els estudis que Compromís va encomanar a l’equip de l’expert Vicent Esteban Chapapría.”

De fet, tal com afegeix Pepe Gil, “estem totalment decebuts de les actuacions de Costes a les nostres platges. Per una banda, ja fa un temps que començaren a retirar una arena i una terra que no haurien d’haver retirat, per dur endavant el projecte d’Almenara. Però, a més a més, els camions que transportaven estos materials han estat transitant per zones per les quals està totalment prohibit el seu pas, fent cas omís tant dels senyals com de la situació de perill que creaven, i produint danys en alguns dels nostres equipaments i infraestructures. Uns danys que s’estenen, fins i tot, a elements com les dunes, en un espai que, com tothom sap, és zona natural d’especial protecció.”

Irregularitats d’execució

En un informe que es farà públic en la propera Comissió Especial de Platges queden confirmats, precisament, estos danys que estan produint-se a conseqüència de les intervencions per abastir les necessitats del projecte d’Almenara. En concret, la construcció de l’espigó en la zona de les cases de Queralt està provocant danys que es poden comprovar a simple vista. I tot açò, sense haver patit cap temporal de moment. “Sembla que l’arena amb què estan omplint la platja no compleix les condicions que ells mateixa havien requerit dins del projecte, d’un gruix major al que estan fent servir, la qual cosa implica que qualsevol tempesta o marejol poden dur-se eixa arena”, assegura Pepe Gil. I, tal com conclou, “havien d’haver sigut molt més durs exigint a Costes que complira amb allò que estava establert. Estem molt decebuts amb esta falta de pressió que dóna a entendre que res no s’està fent malament quan la realitat mostra que un dia darrere d’un altre els incompliments van sumant-se a una llista que no para de créixer. Sense dubte, cal iniciar algun expedient per tal de demanar que esta situació es revertisca de forma immediata perquè, sincerament, estan prenent-nos el pèl”.

Compromís per Sagunt