El Comité Assessor es reunirà demà, després de més de tres mesos, per oferir propostes per a l’espai que quedaria a disposició de la ciutadania

Portaveus municipals i representants de l’Autoritat Portuària de València es reuniran demà per la vesprada per tal de plantejar un concurs d’idees, no vinculant, per a la integració Port-Ciutat en el Moll Nord. “La veritat és que ja tardaven perquè l’última sessió del Comité Assessor del Port de Sagunt per a tractar temes d’integració es va celebrar el dia 22 d’octubre de 2021. Sembla que ací ningú tinga pressa i que preferisquen deixar passar el temps. I cada dia que passa perdem oportunitats per a millorar la nostra ciutat i, concretament, este espai tan important per al nostre present i per al nostre futur”, comenta el portaveu del Grup Compromís, Quico Fernández.

“Nosaltres pensem que el Moll Nord ha de ser un espai per actuar ja, en el 2022. Si no és així, el conveni hauria de ser tancat, perquè si no, caldria que fora revisat per la Secretaria General de l’ajuntament, donada la gran quantitat d’incompliments que hem patit i que són inacceptables, i més tenint en compte que l’ajuntament sí que ha complit amb tots els seus compromisos fins a la data com, per exemple, la cessió dels terrenys per a la connexió ferroviària”, afegeix.

Sobre les qüestions que plantejarà el seu durant la reunió, Quico Fernández assegura que seran “temes de gran importància per la denúncia de l’incompliment del conveni en matèria de terminis. La demora ja és important quant a la presentació del projecte i, per suposat, de les actuacions. No s’està complint ni un sol termini. I això afecta al projecte del Pantalà, afecta al Moll Nord i afecta als accessos.”

La realitat és que a dia de hui, en contra del que passa en la resta de ports, no sols de l’estat espanyol sinó del món, el nostre recinte portuari continua tancant ‘a cal i canto’. Com si fora un espai segregat de la ciutat, incomplint absolutament tots els compromisos que suposen la integració del port amb la ciutat. És a dir, que, tal com assegura el portaveu de Compromís, “aquelles àrees que poden ser utilitzades pels ciutadans, com ha passat sempre, haurien d’obrir-se a la ciutat. A hores d’ara no podem entrar de forma normalitzada ni al recinte pesquer ni, per tant, ajudar a revitalitzar un sector que és molt important per a la nostra ciutat.”

En esta línia, Quico Fernández assegura: “ens preocupa, de manera molt especial, que no s’allibere el  Moll Nord tal com està previst en el conveni. El conveni estableix que s’actuarà en esta zona una vegada estiguen finalitzades les concessions d’ocupació. Ja va finalitzar la d’una empresa i sí que es va complir a l’any 2017, però l’empresa que ocupa la major part d’esta àrea acaba la seua concessió en 2022. Nosaltres entenem que no s’ha de prorrogar sinó que s’ha de buscar ja una solució, una alternativa, per a que l’empresa puga seguir treballant en el recinte portuari i així mantenir els llocs de treball. Considerem que el port disposa d’espais suficients perquè és un port infrautilitzat. I no hem d’esperar que estiga operatiu tot el Moll Central, eixe espai polivalent, perquè l’incompliment del conveni seria encara més flagrant.”

La proposta de Compromís

“La nostra proposta passa per que el port comercial es tanque. És a dir, que hi haja una separació claríssima i definitiva entre tot el que és el recinte portuari comercial i tota la part que queda per a la integració del port i la ciutat. I on seria? Doncs, justament deixant lliure tot el que és el frontal de la Nau de Tallers. Entenem que s’ha d’integrar, per una banda, tota l’explanada de l’Alt Forn, més la Nau de Tallers que ja és propietat de la Generalitat per a ús compartit amb l’ajuntament, tot el Moll Nord i el Pantalà. Evidentment, es tractaria d’un espai ciutadà per a ús peatonal on el pas de vehicles no generara conflictes. Esperem que el projecte incloga una mobilitat que faça compatible l’ús ciutadà i els vehicles que s’han de traslladar, sobretot, a l’àrea Est. Un àrea que, per cert, no descartem que, en una part, puguera integrar-se en eixa zona Port-Ciutat”, assenyala Quico Fernández.

I és que, tal com afegeix, “el nou espai obert a la ciutadania, a banda de millorar la imatge de la ciutat i que esta es mostre més amable, ha de vincular-se a usos culturals i d’oci, comptant amb un element tan espectacular com és la Nau; usos festius; restauració… Nosaltres també proposem que la part de la làmina d’aigua estiga destinada a un ús recreatiu vinculat a la navegació d’oci.”

Al respecte de la Nau, el portaveu de Compromís comenta: “com que ja és patrimoni de la Generalitat, ha de ser un centre cultural i de convencions. Que done espai per a les nostres associacions culturals i festives, d’una manera molt especial per a les Falles, per a que disposen d’un lloc on poder realitzar les seues activitats. Tot de manera compatible amb allò que programe la Generalitat, però disponible i oberta els 365 dies”. “En definitiva, esperem que la reunió de demà no només servisca per a llançar idees sinó també per a exigir que es complisquen els terminis perquè amb la demora estem perdent oportunitats per a la nostra ciutat”, ha conclòs Quico Fernández.