El Grup Municipal BLOC-Compromís ha presentat al·legacions al projecte de renovació d’AAI de la mercantil Lafarge, al considerar que existeixen mancances importants en quan a la documentació aportada i la sol·licitud d’ampliar fins a 282.000 les tones anuals incinerades. D’altra banda, posem a disposició de l’Ajuntament per si és del seu interès aprofitar-les. Tanmateix, les podeu trobar en el següent enllaç.

Declaracions Teresa Garcia:

  • No existeix cap aportació d’informació respecte del seguiment de l’activitat, en quant als efectes que la contaminació produïda per la mateixa ha pogut tindre sobre la població. Entenem que si bé no és obligatori, una empresa puntera en sostenibilitat com s’auto-identifiquen deuria esforçar-se en realitzar aquestos estudis i deuria ser la primera interessada en justificar tècnica i científicament que la seua activitat no te riscos per a la població. La memoria presentada, sembla la d’un tràmit burocràtic on quan menys informació s’aporte millor.
  • Des de la concesió de la AAI han augmentat la seua capacitat incineradora de 40.000 T/any a 115.000 T/any en l’actualitat, i pretenen arribar 282.000 T/any. L’augment de la quantitat de residus incinerats des de la seua xifra inicial a l’actual ha sigut d’un 187%. La càrrega energètica de la planta aconseguida amb combustibles de substitució era en un principi del 40%, en l’actualitat és d’un 60% i pretenen arribar fins un 80%. Açò indica que el que estan cremant no és bo per a cremar. L’ampliació proposada suposa un augment del 145% en la quantitat de residus emprats, mentre que la càrrega energètica augmentarà només un 20%,. La quantitat de residus incinerada i la que es pretén incinerar, en relació amb el rendiment energètic aconseguit, indica, si més no que la mescla dels poders calorífics dels diferents residus no són favorables al rendiment energètic dels mateixos. Es dubta, per tant que es complisca la jerarquia del tractament dels residus, ja que en l’actualitat s’incineren residus que podrien tindre altra via de tractament que no siga la incineració, com el cas dels neumàtics.
  • Aquesta empresa ha sol·licitat que els residus provinents de totes les plantes de reciclatge siguen aptes per a valoritzar-se energèticament, incloent els de les plantes de reciclatge de residus urbans, cosa que en l’actualitat la legislació ho prohibeix expressament. Les quantitats d’ampliació solicitades fan pensar que la intenció d’aquesta empresa és realitzar aquest tipus d’incineració, cosa que el ple de Sagunt a proposta de Compromís i amb el recolzament de tots els Grups Polítics, ja ha manifestat la seua frontal oposció en varies ocasions.