“És evident que la situació que vivim arran de la pandèmia per la Covid és una situació d’extrema gravetat i requereix que tots arrimem el muscle”, ha demanat el regidor Compromís, Pepe Gil. Amb aquest objectiu, el grup municipal presentarà demà, davant el ple de l’Ajuntament de Sagunt, una moció que persegueix l’alliberament de les patents de les vacunes. “Els diferents països i les diferents organitzacions han invertit molts diners del sector públic per a ajudar a les empreses privades a que desenvolupen vacunes per tal de combatre la Covid. És curiós que ara, que pràcticament tota la producció la tenen venuda i la tindran venuda durant molts anys, els preus de les vacunes siga abusiu i tot perquè no es liberalitzen les patents de les mateixes”, comenta Pepe Gil.

Un any després de l’inici de la pandèmia de la covid-19, podem dir que esta ha provocat una crisi mundial sense precedents, que s’ha cobrat la vida de més de 2,5 milions de persones i ha suposat el col·lapse dels sistemes sanitaris i de l’economia a gran escala. Una crisi sanitària, econòmica i social que  ha agreujat desigualtats i ha afectat desproporcionadament les poblacions en situació de major vulnerabilitat. Actualment, s’han administrat ja més de 300 milions de vacunes contra la COVID-19. No obstant això; només 10 estats concentren el 80% de les dosis administrades i en més de 100 països no s’ha posat ni una sola vacuna. 

Estats, empreses farmacèutiques, organitzacions intergovernamentals i instituts d’investigació de tot el món han fet un esforç històric sense precedents en recerca i desenvolupament, esforç per al qual han sigut decisius els més de 10.000 milions d’euros de finançament públic, per a desenvolupar productes mèdics que puguen previndre, diagnosticar i tractar la COVID-19, donant lloc des de la cooperació pública i privada a una carrera sense precedents i un esforç titànic per produir vacunes en un temps rècord. Un pas imprescindible per albirar el principi de la fi de la pandèmia.

Patents i negoci

La producció de vacunes, com els de tants béns, està regida pels acords de Propietat Intel·lectual (ADPIC) i es veu, per tant, condicionada pel sistema de patents actual. L’empresa que ostenta la patent té el règim de monopoli de la vacuna i altres companyies només poden produir-la si arriben a acords amb aquesta. Fàbriques amb capacitat de producció de milions de dosis esperen resposta de les companyies que posseeixen la patent mentre milions de persones esperen. Una espera que com ja hem explicat té notables efectes sobre la salut pública mundial i també sobre l’economia global, i de manera molt especial sobre la població en situació de vulnerabilitat.

Ens enfrontem així a l’enorme risc d’una vacunació mundial a diferents velocitats en funció de la renda, on mentre alguns s’asseguren unes reserves superiors fins i tot a la seua població molts altres tenen serioses dificultats per accedir a les mateixes. Un fet que genera greus desigualtats i que pot allargar molt la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia. Una situació que, com la pròpia OMS ha reiterat, només podrem superar si ho fem totes i tots, sense deixar cap població arrere, per tal de poder controlar de manera efectiva la propagació mundial del virus.

“Entenem que la investigació és un punt més per a tindre en consideració a l’hora de que les empreses vulguen traure rendibilitat. Però és indecent que jueguen amb la salut de tots nosaltres, i precisament, la de tot el món, especialment la dels països més pobres, per a fer un negoci que entenem que és immoral. Açò mateix passà amb els productes que combatien la SIDA. Eren productes els quals la seua fabricació costava molt poc i que, tanmateix, els preus al mercat eren totalment abusius. Doncs, pensem que la liberalització de les patents permetrà fabricar en gran mesura moltes més vacunes que puguen salvar moltes més vides. Amb la salut no devem jugar”, ha conclòs el regidor de Compromís.

Compromís per Sagunt