El Pla Convivint d’Infraestructures de Serveis Socials suposarà una inversió de 561 milions d’euros per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones grans, amb diversitat funcional o salut mental.

“La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha informat d’un pla d’inversions molt ambiciós, el Pla Convivint, que suposa una planificació per a la construcció d’infraestructures destinades als Serveis Socials. En este pla apareix la nostra ciutat ben destacada i demostra que Compromís compleix, precisament, els seus compromisos, tal i com la Consellera Mónica Oltra va anunciar durant l’anterior legislatura”, ha comentat el portaveu del grup municipal Compromís, Quico Fernández. “Una legislatura”, ha afegit, “marcada per la manca de recursos i que es va centrar, sobretot, en les línies d’ajudes directes a les persones dependents amb les quals s’ha recuperat gran part del temps perdut pels governs del Partit Popular. Per a nosaltres era una prioritat, evidentment, la construcció d’infraestructures molt demandades per la nostra societat que ara apareixen en este Pla Convivint i que van a ser una realitat durant la present legislatura.”

Un dels punts a destacar dins del Pla, és del CEAM projectat per a Sagunt. “M’agradaria destacar un dels temes que va generar més controvèrsia perquè Compromís se va haver d’implicar d’una manera molt profunda en un projecte que era la construcció d’un nou centre d’atenció a les persones majors, un CEAM, i que d’acord amb el grup de persones que impulsaven este projecte, el vam situar en l’antic Economato de la Gerència, ja que al mateix temps que creàvem esta nova infaestructura, rehabilitàvem una part important del nostre patrimoni industrial. Este CEAM i Centre de Dia ja apareix i he d’anunciar que estem pràcticament acabant el que seria el projecte del qual se va a encarregar l’ajuntament per a que la conselleria el puga revisar i comence el més prompte possible l’adjudicació d’este centre que va a significar un avanç molt important en les polítiques socials de la nostra ciutat.”

Però no sols es tracta d’este CEAM, sinó que a més a més, tal com assenyala el portaveu de Compromís, “hi ha antigues reivindicacions que ja apareixen reflectides en este projecte. En concret, aquelles que van a beneficiar a la població amb malalties mentals. Començant pel centre de rehabilitació i integració social, allò que es coneix com un CRIS, i per al qual anem a donar a la conselleria el solar. En tenim diversos per a la seua elecció, per a que puga fer realitat esta aspiració del col·lectiu de persones que pateixen esta problemàtica. I al mateix temps, s’ha anunciat un centre específic per a malalts mentals crònics que, com tot el món sap, és un dels dèficits més importants que tenim en la nostra societat: l’atenció a les persones amb aquesta problemàtica. A més a més, apareixen també per al Camp de Morvedre infaestructures destinades a la infància i a l’adolescència com són un centre d’acollida i un centre de dia d’inserció sociolaboral. Jo crec que amb totes estes infraestructures incloses en el Pla Convivint, Compromís, que dirigeix esta gran conselleria està demostrant la seua sensibilitat i la seua aposta per la igualtat, per la cohesió social i per una política que té en el seu punt d’atenció a les persones, com no podia ser d’una altra manera. Crec que anem a veure molt prompte fets realitat estos centres i moltíssima gent que està esperant ser atesa en millors condicions doncs podrem celebrar entre tots que així siga”, ha conclòs Quico Fernández.

El Pla, que es finançarà amb fons propis de la Generalitat, així com de procedents de les ajudes europees i algunes aportacions municipals, ha estat impulsat per la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, departament que, així mateix, ha estat l’encarregat de dissenyar-lo i elaborar-lo.

Mónica Oltra ha destacat la importància d’un pla que va a donar un impuls sense precedents a la construcció de centres públics i a la reforma d’instal·lacions que en molts casos portaven més de 30 anys sense cap tipus de reforma i que ara s’han d’adaptar als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19 i que situen les persones en el centre.

Oltra ha afirmat que aquest Pla, a més, funcionarà com a tractor de l’economia valenciana des d’una “perspectiva feminista”, basada en la revalorització de les cures i l’economia de criar, cuidar i curar; i que es preveu que puga crear més de 3.500 llocs de treball directes des d’una òptica de “qualitat i estabilitat”.

L’equitat territorial, garantint que tots els departaments de serveis socials tinguen al menys un recurs de cada tipologia i que hi haja un recurs públic a menys de 20 minuts si és diürn i a 30 si és residencial, és un altre dels aspectes de el Pla destacats per la vicepresidenta, que també ha posat en valor el seu caràcter ecologista i de foment de l’accessibilitat universal.

Pla Convivint

El Pla Convivint d’Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025 s’ha elaborat a partir del Mapa de Necessitats, un treball realitzat des de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials, a través d’una metodologia pionera i que ha tingut en compte tant indicadors socials i poblacionals com de vulnerabilitat i edat, així com la demanda efectiva de recursos.

Aquestes variables són les que han guiat el desenvolupament de el Pla Convivint, que s’ha traçat des dels principis de transparència i participació, i en el qual han participat les Diputacions i els Ajuntaments a través de l’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Administrativa (OCCI), que ha estat l’encarregat de consensuar totes i cadascuna de les actuacions incloses en el pla.

La cobertura de les necessitats i avançar cap a l’equitat territorial són dos dels objectius d’aquest projecte, juntament amb la finalització d’obres pendents de plans posats en marxa per anteriors governs, i la lluita contra la despoblació, impulsant la posada en marxa de serveis de proximitat en l’àmbit rural i d’interior.

En l’àmbit de la gent gran, el Pla Convivint preveu 100 actuacions i una inversió de 279 milions d’euros, que permetran duplicar el nombre de residències públiques i multiplicar per 12 els recursos d’atenció diürna, a més d’instal·lar punts d’atenció a la proximitat en el món rural, que consistirà en un centre de dia amb extensions que seran gestionades pel mateix personal.

El Pla preveu una inversió de 81 milions d’euros destinades a 27 actuacions en l’àmbit de la diversitat funcional, la qual cosa permetrà duplicar el nombre de recursos públics fins arribar a les 17 residències i els 10 centres de dia o ocupacionals.

La inversió en actuacions en centres per a persones amb problemes de salut mental serà de 74 milions d’euros, multiplicant per quatre el nombre de centres públics i garantint l’existència d’un recurs d’aquestes característiques en tots els departaments de serveis socials.

El Pla Convivint també preveu una aposta per millorar la xarxa de centres d’atenció diürna destinats a la infància i l’adolescència més vulnerable, amb 20 nous centres, on hi ha una major manca de aquest tipus de recurs.

La xarxa per a dones víctimes de violència de gènere rebrà una inversió de 3 milions d’euros per a la posada en marxa de 6 nous recursos, i també està prevista una inversió de 96 milions d’euros per a actuacions en 57 centres destinats a dignificar les instal·lacions que ja estan en marxa en els diferents àmbits dels serveis socials.

Compromís per Sagunt