El passat dissabte, 3 d’abril, el Grup Municipal Compromís a l’Ajuntament de Sagunt va presentar telemàticament, per registre d’entrada, les al·legacions al Projecte de regeneració de les platges de Canet, Almardà, Corinto i la Malvarrosa, dels termes municipals de Canet d’En Berenguer i Sagunt, i el seu corresponent Estudi d’Impacte Ambiental, els qual, fa unes setmanes van ser exposats a informació pública per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

En l’elaboració de les al·legacions, Compromís ha comptat amb l’assessorament del Laboratori de Costes de la Universitat Politècnica de València, ja que, com assegura el Tinent d’alcalde d’Almardà i regidor del grup, “entenem que és imprescindible que comptem amb la validació de la comunitat científica, independentment de que de manera intuïtiva i basant-nos en informes elaborats poguérem, també, elaborar-ne unes, d’esta manera, les al·legacions que el Grup Compromís ha presentat tenen el suport de l’esmentat laboratori de la Universitat Politècnica de Valencia”. Un punt que dota al document d’una solidesa més que destacable.

Un projecte d’inconsistències continues

El document d’al·legacions fa un recorregut per les inconsistències que presenta el projecte de la Direcció General de Costes i de la Mar. D’entre totes, que són moltes, cal destacar que el projecte contempla el transvasament de 1.000.000 de metres cúbics d’arena d’un banc situat en les costes de Cullera. Un transvasament hipotètic, ja que no està garantit. “Per a explicar-ho, és com si volguérem fer-nos una casa en un terreny que no es nostre i que l’amo no està disposat a vendre’ns… Veritat que vostès no hagueren ni encarregat el projecte a cap arquitecte? Doncs això és el que ens volen col·locar entre una llarga llista més de qüestions”, afegeix Pepe Gil.

Entre eixes qüestions, cal remarcar el fet que el projecte no considera entre les possibles actuacions les propostes que els dos grans estudis encomanats per la mateixa Direcció General de Costes i de la Mar, tant l’elaborat pel IH Cantabria (2011) com el del CEDEX (2015), ambdós presenten alternatives que no han estat analitzades al elaborar el projecte actual.

Igualment, el document no considera la unitat d’actuacions en els trams que recomanen als estudis acabats de nomenar, al temps que no té en consideració les obres que volen fer a les costes del nord de les nostres platges i que segons els informes encomanats per l’ajuntament afectaran en gran mesura. “Imaginen encarregar el projecte d’una casa sabent que en breu passarà una autopista pel costat i no tindre-ho en compte? Doncs alguna cosa semblant han fet”, assenyala el regidor de Compromís.

L’altra gran qüestió que es planteja a les al·legacions del grup municipal és la sostenibilitat de les mesures que es volen portar a terme. “Tenim molt clar que si sols tiren arena a les nostres platges i no es consideren altres actuacions per retenir-les, en poc de temps i a expenses de temporals com ara el Glòria o altres actuacions no donaran solució definitiva als problemes que tenim a les nostres platges”, reitera, com ja ho ha fet en altres ocasions, Pepe Gil.

En definitiva, les qüestions esmentades, junt als informes previs fets per a esbrinar els efectes que sobre les nostres costes tindran les obres a la província de Castelló, “fan encara més necessària la presentació del contenciós administratiu contra el projecte de les platges del nord de Sagunt. Insistim, no perquè volem fer mal als nostres veïns, si no perquè volem que l’actuació siga feta de manera conjunta en la unitat marítima, i d’esta forma, de ben segur, podria ser més sostenible en tots els sentits. Estem amb els veïns d’Almardà, Corinto i La Malvarrosa, però també amb els veïns de la resta de la ciutat que veuen perillar les nostres platges si no fem res,” conclou el regidor de Compromís.

Compromís per Sagunt