El conseller Climent creu que Compromís és “imprescindible a totes les institucions”

Notícia apareguda en El Levante emv

La Conselleria d’Economia ha destinat 23,6 milions a Sagunt en aquests darrers quatre anys per millorar polígons industrials (1,5 milions), innovació (1,5 milions), comerç (1 milió) i polítiques actives d’ocupació (15 milions)“.

Aquest és un dels molts missatges que ha traslladat hui a Sagunt el conseller del ram, Rafa Climent, després de visitar la ciutat en suport de la candidatura local que encapçala Pepe Gil. “¡Són molts diners. Això no s’havia vist en anys!“, comentaven des del partit a nivell local, alhora que agraïen i posaven en valor la feina duta a terme per Climent tant per rellançar els polígons Parc Sagunt I i II com l’arribada de la gigafactoria o les crisis que van travessar les factories locals de ThyssenKrupp o Pilkington, que finalment segueixen en actiu. “M’agradaria destacar el gran impuls que s’ha donat al Parc Sagunt des de l’any 2015 i el paper determinant de les àrees gestionades per Compromís al Consell i a l’ajuntament per aconseguir que la gigafactoria de Volkswagen s’instal·le a la nostra ciutat”, ha assenyalat Gil.

Amb això, l’alcaldable ha subratllat: “l‘economia és una àrea fonamental i cal orientar-la bé. Nosaltres apostem per un model cooperatiu i per això proposem adherir-nos a la Xarxa de Municipis per l’economia social per fomentar la col·laboració publicoprivada amb les cooperatives. També proposem crear una entitat de gestió de polígons amb una xarxa digital universal”. Alhora, ha volgut remarcar la importància de les bones connexions amb els polígons industrials de la ciutat, afirmant que “des de l’ajuntament reivindicarem la finalització de les infraestructures de connexió amb Parc Sagunt i l’entrada al Port de Sagunt“.

El conseller ha recalcat que Compromís és “imprescindible a totes les institucions, per les seues polítiques valentes, transformadores de la societat i en benefici del conjunt de la ciutadania, pensant-hi en el territori a l’hora de prendre qualsevol decisió“.

En aquest sentit, ha advocat per instruments de planificació, com els plans d’acció territorial ja redactats a nivell autonòmic per a algunes comarques però que, segons ha reconegut, “continuen sobre la taula, sense aprovar” per qüestions pendents d’altres conselleries dels seus socis del Botànic. “Necessitem planificar el sòl industrial. Anar amb els llums llargs, no els curts. Estan venint inversions a porrillo perquè estem de moda però, en general, anem amb la llengua fora i cal canviar el ‘modus operandi’. Pensar-ho primer i preparar-ho perquè, si vas amb els llums curts, després et sorgeixen infinitat de problemes quan una empresa es vol instal·lar i es troba amb tota la normativa, especialment urbanística, que cal complir“, ha assegurat a més de remarcar que “la precipitació no ajuda“.

A falta de que es puga elaborar un pla d’acció territorial per al Camp de Morvedre, la directora general d’Emprenedorisme i Cooperatives, la saguntina Teresa Garcia, ha recalcat que a la comarca s’està tramitant la protecció del sistema Palància-Belcaire que van demanar els ajuntaments, alhora que el desenvolupament de Parc Sagunt II; si bé ha reconegut que la primera cosa segueix en tràmit a la Conselleria d’Agricultura perquè s’ha donat prioritat a complir els terminis acordats amb Volkswagen.

Fotovoltaiques a Sagunt
Precisament, per això últim, el conseller va reconèixer a preguntes d’aquest diari que el Botànic “està veient com complir allò que s’ha acordat” amb la multinacional alemanya i, alhora, atendre els requeriments tècnics de l’Ajuntament de Sagunt partidaris de preservar l’horta de Montíber davant de les fotovoltaiques previstes per alimentar la gigafactoria en aquesta zona citrícola d’alt valor agrològic.

Tot i això, Climent ha deixat clar que aquestes plantes solars, rebutjades per una plataforma cívica on també hi ha Compromís per Sagunt, “encara han de tenir tots els informes favorables de la Conselleria de Territori i Medi Ambient” i que hi ha projectes pilot, on es compatibilitzen les plaques amb el mantenir els cultius.

En ser preguntat per altres macroprojectes fotovoltaics presentats a la localitat com el de “Morvedre 6,7 i 8” i altres iniciatives, sí que va ressaltar la seva aposta per un poble “sostenible, no depredador” i per evitar “una bombolla fotovoltaica, com la immobiliària , que ja va esclatar“.

Model cooperatiu
Garcia també ha destacat les mesures impulsades des del govern autonòmic per promoure el model cooperatiu i d’economia social, amb l’objectiu del “foment d’una ocupació de qualitat, sostenible, tant des del punt social com econòmic i mediambiental que pugui garantir un bon futur per als nostres pobles i ciutats”.

L’exedil ha volgut posar en relleu les mesures que preveu el programa electoral de Sagunt, posant en relleu la importància que la ciutat s’adhereixi a la Xarxa de Municipis per l’economia social, mentre que Gil ha remarcat que “el nostre objectiu és ser referents a comunitats energètiques, així com en creació d’ocupació de qualitat”.

Reindustrialització
A nivell autonòmic, Climent ha recordat la forta aposta per la reindustrialització “davant un Parc Sagunt I aturat i buit el 2015“, per fomentar la internacionalització d’empreses (de manera que “ara exporten 31.000 davant de les 22.000 que ho feien el 2015 “) o per incentivar la producció, “cosa a la qual cosa el sector empresarial era reticent fins que va aparèixer la covid-19“.

A això hi ha afegit els avenços en innovació i potenciació dels parcs tecnològics, l’aposta per transformar el model energètic i fomentar les comunitats elèctriques locals, així com millorar els polígons industrials “que eren barris de segona o tercera categoria quan vam arribar“. “Són polítiques de futur que, unides a la formació contínua i l’impuls de la Formació Professional (FP), cal consolidar. Però sense Compromís, la transformació social no serà la mateixa“, va dir a més d’advocar per “la modernització de parcs tecnològics i polígons industrials i la connexió a les tecnologies 5G. A banda de clàusules socials i ambientals en la contractació pública per continuar avançant cap a un model econòmic amb un caràcter més social i amable”.