La diputada saguntina Maria Josep Picó també pregunta per les obres al Castell

Notícia apareguda en El Levante emv

La diputada saguntina al Congrés, Maria Josep Picó (Compromís), ha presentat hui les seues primeres preguntes parlamentàries, mitjançant les quals ha exigit al Govern central una “inversió més gran i d’urgència” en l’execució dels projectes per restaurar les platges del nord de Sagunt, així com garanties i pressupost per garantir la preservació de la costa valenciana a l’escenari actual de canvi climàtic.

Alhora, ha instat també l’Executiu espanyol a garantir la conservació del Castell de Sagunt, Bé d’Interès Cultural i Monument Nacional des del 1931, mitjançant el pressupost anunciat pel Ministeri de Cultura.

A les comarques de València, la Demarcació de Costes té planificades actuacions molt rellevants i que acumulen retards molt importants, completament injustificats, demores que fan molt més vulnerable el nostre territori davant dels efectes de l’escalfament global, a més, els pegats continus mitjançant espigons o aportacions d’arenes dificulta la gestió integrada i sostenible del litoral mediterrani”, afirma Maria Josep Picó.

Este és el cas dels projectes de recuperació de les platges del nord del terme Sagunt, Almardà, Corint i Malvarrosa, al Camp de Morvedre, o la regeneració de platges de la comarca de la Safor, com és el cas de les de Gandia, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar, Piles i Oliva, entre d’altres, segons apunten des de la formació.

A la pregunta parlamentària de Compromís, Maria Josep Picó demana informació al Govern sobre l’estat de desenvolupament del projecte de regeneració de les platges del nord de Sagunt: Almardà, Corint i Malvarrosa, així com per quan està prevista la seva dotació econòmica i execució .

Alhora, la diputada inquereix el Ministeri de Transició Ecològica si ha analitzat els efectes a la costa de Sagunt i Canet d’En Berenguer (comarca del Camp de Morvedre) del projecte d’espigons executat al nord, a les platges d’Almenara i Xilxes (comarca de la Plana Baixa). Una intervenció aprovada amb posterioritat al projecte de regeneració de les platges de Sagunt, com apunten des de la formació.

En el cas de la regeneració de les platges situades entre la desembocadura del riu Serpis i el Port d’Oliva (comarca de la Safor), amb informe del 2015 i inici d’informació pública a principis del 2023, Picó insta el Govern a informar sobre què hi ha previsions d’inversió i execució i per què es produeixen demores tan dilatades.

La diputada Maria Josep Picó també ha interpel·lat el Ministeri per a la Transició Ecològica i repte demogràfic si té previst fer un pla integral, sostenible i urgent de la costa valenciana (Camp de Morvedre, l’Horta, la Ribera Baixa i la Safor), tenint en compte els escenaris de canvi climàtic publicats per la comunitat investigadora de l’IPCC, el Reglament General de Costes -aprovat pel Reial decret 876/2014- i l’eficiència en la utilització dels pressupostos públics.

El Castell de Sagunt, abandonat pel Govern central
Maria Josep Picó també ha preguntat al Govern quan està previst actualitzar i dotar de la inversió necessària el Pla Director del projecte per conservar el Castell, el qual ha d’”implicar el manteniment de totes les muralles, l’obertura de tots els espais amb les mesures de seguretat precises, l’adequació d’itineraris i tot allò necessari per a la visita i comprensió del monument”, ha assegurat.

Alhora, la diputada ha recordat que el Ministeri de Cultura i Esport, a través del secretari general, Víctor Franco, va informar les autoritats saguntines d’una actualització del pla que consistiria en l’execució del mateix milió d’euros, arribats de fons europeus, entre els anys 2023 i 2026. “Una inversió que, lamentablement, no ha arribat a la ciutat i lluitarem per aconseguir-la”, ha afegit

Com argumenta en la pregunta parlamentària presentada avui per Picó, “l’abandonament del Castell per part del Govern central és inversament proporcional a la seua importància i constitueix una de les principals afrentes al patrimoni valencià, estatal i europeu: el pla director és paper mullat, algunes muralles estan en perill, la darrera inversió d’emergència per evitar la caiguda de la Porta d’Almenara va suposar el tancament de llocs de visita”, recorda.