Les senyes d’identitat de Compromís sempre han sigut, entre moltes altres, la defensa de la democràcia, la transparència, el bon govern i estar en política per a servir, no per a guanyar diners i així ho hem demostrat sempre. En canvi, en aquesta legislatura en la qual Compromís està a l’oposició és la primera en la qual Darío Moreno, alcalde de Sagunt, s’apuja el sou més d’un 10%. Mai amb Compromís al govern s’ha apujat el sou ni a l’alcalde ni als regidors i regidores, d’aquesta manera. Per exemple al 2015 quan tinguérem l’alcaldia es va aplicar una baixada dels sous respecte al ROM, ara tot el contrari se’n puja al voltant d’un 14%.

Però ara tot ha canviat, s’abandona la transparència i el bon govern i de bon matí es fa un ple convocat 24 hores abans, de manera molt opaca, per a amagar la pujada de sous de fins a un 14%, que òbviament saben que ho estan fent malament, però pareix que això els té igual. Malauradament, així és com ha començat aquest nou govern que es voldrà dir d’esquerres, però, estareu d’acord en mi que poc d’esquerreres pot ser un govern quan la primera mesura que pren és apujar-se el sou un 14%, mentre que a la resta de treballadors de l’ajuntament sols se’ls hi ha puja un 3,5%.

Ara l’equip de govern intenta justificar-se dient que treballen molt i fan molts esforços i jo em pregunte: ¿què els treballadors de l’ajuntament no treballen molt? ¿O què els treballadors d’una empresa privada tampoc ho fan?, ho dic perquè per exemple en la meua empresa només ens han pujat un 4% i ja us dic que treballem de valent.

I encara que treballaren molt, que no és del tot cert, això no justificaria una pujada tan gran, tant per les quantitats, com per les formes, com per la realitat dels comptes de l’ajuntament que són preocupants per la mala gestió econòmica que el POSE ha fet aquests últims quatre anys.

Òbviament, és completament legal, però ¿i és ètic? La realitat és que s’aprofiten del càrrec i de la quasi majoria absoluta que té el PSOE per fer això. Mentre un ciutadà veu que el seu sou, puja en compta gotes el sou de l’alcalde s’incrementa un 14%.

El mode en el qual s’ha fet açò, ha sigut de ‘’tapadet’’ i de forma encoberta. L’altre dia parlava amb un el meu amic José Francisco Gómez, doctor en ètic i democràcia, qui em recordava el que deia Kant sobre les actuacions polítiques legítimes. Per a Kant tota actuació política, per a ser legítima, ha de complir el principi de la publicitat, també dit transparència. Segons aquest principi, una decisió política sols és legítima quan es pot anunciar públicament sense que qui ho fa haja d’avergonyir-se de la decisió. Si una decisió presa et fa avergonyir-te, és perquè és il·legítima encara que siga legal

El que queda clar és que aquest govern, del qual Compromís no forma part, comença malament, amb falta de transparència, sense legitimitat segons Kant, posant els interessos econòmics i personals per sobre dels interessos de les saguntines i saguntins.

Això és el que passa quan Compromís no està als governs, perquè ho hem dit i s’ha demostrat: sols amb Compromís hi haurà govern realment d’esquerres, honestos, eficients, responsables i transparents.

Àlex López Lázaro
Secretari d’Organització de Compromís per Sagunt