Al pròxim ple agafaré la paraula per exigir a l’Estat que actue d’una vegada per totes davant el greu problema acústic que ocasiona l’autopista AP7 al seu pas per Sagunt. Més destacable és encara l’impacte d’aquesta contaminació acústica en el Centre d’Educació Especial “Sant Cristòfol”, un centre que, com bé ens va fer saber el seu director, portava molts anys funcionant abans de que es creara el tram d’autopista que el voreja. Junt al centre es troba el Centre Ocupacional amb el mateix nom. I aquesta data és molt rellevant ja que per llei, el Ministeri de Transport està obligat a realitzar les intervencions oportunes que mitiguen l’impacte de la carretera en les edificacions, equipaments i barris que es troben en el seu traç. Per tant, quants anys porta l’Estat mantenint una il·legalitat d’aquest calibre?

Segons el Ministeri de Transició Ecològica, “s’entén per contaminació acústica la presència en l’ambient de sorolls o vibracions, qualsevol que seguisca l’emissor acústic que els origine, que impliquen molèstia, risc o mal per als persones, per al desenvolupament dels seues activitats o per als béns de qualsevol naturalesa, o que causen efectes significatius sobre el medi ambient”. Per tant, podem assegurar que els centres educatius i d’ocupació de Sant Cristòfol porten patint un cas greu de contaminació acústica almenys des de que s’aconseguí, després de diverses manifestacions encapçalades per la Plataforma Pro-alliberament de l’A7, traure a finals del segle passat el trànsit pesat de la nostra ciutat desviant els vehicles de la N-340 al tram de l’autopista que passa per Sagunt. No oblidem tampoc que la ciutat ha crescut cap al nord, i que a la vora de l’autopista també es troben les instal·lacions esportives dels camps de “Xulla” i el Nou Camp de Morvedre del Saguntino. Centenars de xiquets i xiquetes, i els seus monitors i formadors tenen que patir a diari aquestes molèsties. I ja són molts anys. A més, l’orografia del terreny fa que la nostra muntanya del castell actue com una mena de frontó, provocant que els nivells de soroll els dies d’humitat o vent fort siguen extraordinàriament alts.

Com bé ens han fet entendre persones de la nostra militància expertes en la matèria, no sols amb pantalles acústiques es posaria solució al problema. Hi ha que contemplar altres mesures com aglomerats asfàltics que són capaços d’absorbir part del soroll i les vibracions que els vehicles fan al seu pas. De fet, és intenció de l’Ajuntament de Sagunt incorporar en les noves repavimentacions als carrers este tipus de materials. En eixa mateixa línia, la nostra moció demanarà instar al Ministeri de Foment i la seua Demarcació de Carreteres a que quant haja de repavimentar l’AP7 al seu pas per Sagunt utilitze aglomerats fono-absorbents de cara a disminuir en origen el soroll.

Portem moció al ple aquest mes, però en paral·lel ens trobem en plena campanya de recollida de signatures a peu de carrer i online. També estem en contacte permanent amb els nostres representants al Senat i el Congrés. Sols cal tirar d’hemeroteca per tal de comprovar-ho. Aprofite per agrair el treball i esforç de Carles Mulet i Joan Baldoví a Madrid. Ai si tinguérem més polítics valencians i, el que és més important, valencianistes a la meseta! Què seria del nostre país?

La acústica és un tipus de contaminació que cal prendre’s molt seriosament des de les institucions. I en el cas de l’ajuntament, és nostra l’obligació de fer tot el possible per mitigar el seu impacte en la població, reclamant i exigint les actuacions oportunes a instàncies supramunicipals. Ara és l’AP7, però no oblidem altres punts negres de la ciutat, com les vies de ferrocarril, els camions que circulen propers a la població, el port marítim, etc. Tenim un Pla Acústic Municipal desenvolupat en l’anterior legislatura sobre el que treballar. Recordem que la contaminació acústica té com a conseqüència nombrosos efectes negatius sobre la salut tant física com mental en les persones: psicopatològics (acceleració del pols, mal de cap, augment de la pressió arterial), psicològics (estrés, fatiga, ansietat), descans i conducta (irritabilitat i mal humor), memòria i atenció (capacitat de concentració).

A Compromís creiem que el progrés no és possible sense protecció del medi ambient i reducció de la contaminació, del tipus que siga. Venen molts reptes per enfrontar a mig termini a la nostra ciutat. Com a ciutadans i ciutadanes tenim l’obligació d’estar a l’aguait i lluitar de manera ferma per deixar un futur als nostres fills i filles on puguen viure en una ciutat, Sagunt, plena d’oportunitats on tinguen esperances d’habitar en un futur un entorn el més sa, net i tranquil possible.

Josep Maria Gil Alcamí
Compromís per Sagunt