Bloc-Compromís ha reiterat de nou en la Comissió sobre la Muntanya de Romeu el seu posicionament contrari a la signatura de qualsevol tipus de Conveni que incorpore la possibilitat d’explotació en la zona de Romeu, ni 14 ha, ni 50, Romeu ha de ser protegit íntegrament.

Els motius que basen aquesta negativa són dos:

  • Un Conveni d’aquestes característiques és il·legal,
    • No és pot negociar una ampliació d’una cantera que la llei impedeix (Decret 82/2005).
    • L’únic acte val·lid i legal a nivell administratiu que l’ajuntament ha emés és contrari també a l’explotació, per tant l’Ajuntament no pot anar en contra dels seus propis actes.
    • La legislació no ha canviat respecte a les àrees extractives.
    • La DIC de la Generalitat també és denegatòria i el procediment ha sigut invalidat no per el fons, sinó per la forma i a més, a més està recorregut per diferents associacions i partits en el municipi i s’hauria de tindre el mateix respecte cap a elles que el que s’ha tingut cap a Lafarge.
  • Firmar un conveni d’aquestes característiques amb una empresa com Lafarge, és també immoral:
    • Perquè és una empresa que ha estat 20 anys explotant a part de la seua plantilla i continua fent-ho, per tant no és ètic rebre a una empresa que té tàctiques abusives amb les seues treballadores o treballadors per signar cap col·laboració.
    • No ha fet front a les seues obligacions de restauració en l’actual pedrera de Salt del Llop.
    • Té uns avantages econòmics per l’extracció de la calissa actuals que estan fora de mercat (a la baixa) i a més, a més ha intentat no fer-los front. El BLOC ha demanat un informe als serveis econòmics de l’Ajuntament sobre de quina manera es satisfan aquestes obligacions, i si el perímetre d’extracció en l’actual pedrera es respecta, sense resposta.
    • Confon la Responsabilitat Social Corporativa amb el Màrketing Corporatiu, realitzant publicitat enganyosa sobre les seues actuacions de forma deslleial.
    • Realitza una activitat altament contaminant, procés de combustió del ciment i incineració de residus perillosos, en una zona colindant a un nucli de població, cosa que és inassumible baix el nostre punt de vista.

L’Ajuntament, per tant, no té cap obligació de signar un conveni amb Lafarge-Asland. L’única obligació que té l’Ajuntament de Sagunt és protegir la Muntanya de Romeu i vetlar per la salut ambiental dels seus ciutadans i ciutadanes.

Quico Fernández: “En les dos últimes comissions especials, l’alcalde, ha demostrat un gran interés per defensar els interessos de Lafarge, com ja és habitual, a costa de l’interés general, el medi ambient i la salut dels ciutadans. M’ha cridat l’atenció el seu profund desconeixement de l’expedient, i no sé si és ignorància o complicitat. Hem tornat a demostrar que el conveni és innecessari, il.legal i immoral, i per tant portarem el cas a totes les instàncies judicilas que calga.