Opinió

Quan es parla de “reconversió” tendim a pensar en els llocs de treball vinculats a la indústria que, per una circumstància o altra, desapareixen o es transformen en jubilacions avançades. D’esta classe de situacions a Sagunt, i al Camp de Morvedre, en sabem prou: la reconversió de fa ara 40 anys als Alts Forns de la Mediterrània, la Bosal i un llarg llistat que ara no en cal repetir perquè és de sobra conegut. Allò curiós, però, és que mai es parla de “reconversió”- si es que pot dir-se així- al sector de l’agricultura, un sector que a la nostra ciutat i a la nostra comarca en dóna treball a un important nombre de persones.

Aterrant un poc en la realitat més actualitzada de la nostra ciutat, algú s’ha parat a pensar en els treballadors agrícoles i propietaris de terrenys menuts que com a conseqüència de la gigafactoria -quant no de les macrocentrals fotovoltaiques- van a veure’s afectats? No deixa de resultar cridaner que mai es parle ni dels treballadors agrícoles ni dels xicotets propietaris que per una o altra cosa veuen com desapareixen els seus treballs o els minvants guanys. Parlem de centenars de professionals del sector agrari amb anys d’experiència laboral cuidant la terra que ara voran com desapareix el seu mode de vida sense que ens plantegem donar-los cap alternativa per poder continuar portant el pa a sa casa. És en este últim sentit en que cal parlar d’una “reconversió” agrària que permeta a estos treballadors continuar guanyant-se la vida.

En una recent conferència a la que vaig assistir, un ex tècnic de la conselleria estimava que només als terrenys afectats per la macrocentral fotovoltaica es perdran vora 90 llocs de treballs directes. Collidors i collidores, treballadors i treballadores dedicats al reg, a la neteja, a l’adob, a la poda, al tractament de residus agrícoles… estos treballs serien els que, com està de moda, podríem catalogar de: “llocs de treball directes”. Pel que fa als “indirectes” podríem parlar de la fabricació de les eines de treball, de la cria de plantons, de proveïdors de productes i serveis relacionats amb l’àmbit agrícola; de transport, de manipuladors de fruita, de les treballadores i els treballadors dels magatzems i podríem continuar fins a l’infinit per una cadena de valor que fa del camp un dels principals motors de l’economia de la nostra comarca.

Amb les noves inversions industrials, amb la gigafoactoria i les seues indústries auxiliars, amb les macrocentrals fotovoltaiques, amb tot el que ens ve, de segur que es crearan molts de lloc de treball, però també és cert que es perdran altres molts vinculats amb la terra. Per què estos treballadors no són tractats com passa amb el sector industrial i passen a ser treballadors a “recol·locar” en treballs assimilables en altres llocs? Per què no són susceptibles de rebre una formació especifica per a treballar als llocs de treball que es crearan per part de la gigafactoria?

Són menys dignes estos treballadors que els que treballen al sector industrial, tal vegada inclòs a altres comunitats autònomes? Novament, parlem de treballadors i treballadores amb una gran experiència laboral i unes habilitats i capacitats que només es poden adquirir després de molts anys de bon fer i de molta dedicació a la cura de la terra: per què deixar perdre esta ma d’obra qualificada? És que no caldrà mantenir els terrenys on s’instal·len la macroplanta i les seues indústries auxiliars?

És evident que en estes noves fàbriques i indústries, que ara s’anuncien i que van a transformar per complet el nostre municipi, hi haurà zones verdes que caldrà cuidar, zones enjardinades a les empreses i els seus voltants que caldrà mantenir i és per este fet que des de Compromís per Sagunt defensem que s’ha de pensar en una reconversió dels llocs de treball que es perdran amb l’arribada de la gigafactoria i tot el que la mateixa comporta, doncs els treballadors del camp no poden veure’s relegats de les noves oportunitats, perquè no són menys que ningú, i per això mateix no podem consentir que sempre hi tinguen que pagar ells a canvi de pràcticament res. No deixem que el tren de progrés deixe en terra a aquelles persones que han viscut d’això, de la terra.

Pepe Gil i Alcamí
Regidor de Compromís per Sagunt