El Suprem inadmet a tràmit el recurs presentat per l’ajuntament i la Conselleria contra la decisió del TSJ de no declarar la zona paratge natural

L’edil d’urbanisme ja ha ordenat que es torne a iniciar tot el procediment

Notícia apareguda en El Levante

La protecció de la muntanya de Romeu en Sagunt ha sofert un nou revés després de que el Tribunal Suprem no haja admès a tràmit el recurs de cassació presentat per la Conselleria i pel propi Ajuntament de Sagunt contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de no declarar com a paratge natural municipal este lloc, una mesura que asseguraria la seua preservació i protecció.

Segons la sentencia a la que ha tingut accés Levante-EMV, la negativa al recurs ve motivada per qüestions de forma sense entrar al fons de l’assumpte, com és la protecció d’este pulmó verd de Sagunt a través de la figura de paratge natural municipal. En concret, la sentencia fa referència a la “exigibilitat de memòria econòmica” que sembla insuficient. També parla de “carència d’interès casacional” en els termes en els que ha estat preparat el recurs.

La sentencia ha estat com un gerro d’aigua freda en l’ajuntament de Sagunt, com ha manifestat el regidor d’urbanisme, Quico Fernandez, qui l’ha qualificat de “molt mala notícia” encara que afegeix que respecta la decisió judicial. “No teniem massa confiança, però sempre hi ha una ultima esperança de que els tribunals entren en el fons dels assumptes que són els importants i no les qüestions purament formals”afegia el també ex alcalde.

Front a l’ocorregut, Fernandez assegura que ja es busquen alternatives per protegir la muntanya front la possibilitat d’ampliació de la cantera Sant del Llop, gestionada per LafargeHolcim.

Per això, des de Compromís per Sagunt, es fa una crida per començar a treballar en una nova declaració de la muntanya de Romeu com a Paratge Natural protegit: “nosaltres ja des de hui estem treballant per iniciar el procés de nou per declarar el paratge natural municipal de la muntanya de Romeu. És la nostra obligació, és un acte de coherència i de forma urgent, en les pròximes setmanes, anem a tornar a plantejar l’inici d’este nou procediment per part municipal instant a la Conselleria i a la GVA, per extensió, a protegir la muntanya de Romeu de la depredació minera que des de fa més de mig segle esta destruint la nostra muntanya”

Fernandez espera comptar amb el recolzament de tots els grups per a la nova declaració de paratge natural municipal, “que evidentment haurà de passar per un ple”, declarava en un comunicat.

Amb la finalitat d’aconseguir esta fita, els nacionalistes asseguraven haver encetat a treballar este dijous mateix, després de conèixer la sentencia. “Ja he donat instruccions al departament per a que es torne a plantejar l’inici del procediment per a la declaració del paratge natural municipal”, apuntava l’edil.

El nacionalista considera que “és el moment de que tota la societat del nostre municipi estem en la mateixa línia perquè és compatible el creixement econòmic e industrial amb la protecció del nostre patrimoni i amb la sostenibilitat. En definitiva, amb la qualitat de vida de les persones però tot al mateix temps i al mateix lloc no pot ser. Per tant, animem a les associacions de veïns, a les associacions ecologistes a, de nou, unir-nos per defensar els arbres, els boscos, en definitiva, la vida del futur”.