La formació nacionalista demana a Darío Moreno que es plantege dimitir com a regidor de Medi Ambient

Notícia apareguda en El Periódic.com

Davant les ultimes noticies que afecten al territori de la ciutat de Sagunt la formació municipal de Compromís ha mostrat el seu suport a la formació de la plataforma en defensa del territori del Camp de Morvedre, la presentació de la qual va tenir lloc el passat dijous, dia 19 de gener, al saló d’actes del Consell Agrari. En paraules del secretari local de Compromís per Sagunt, Lluís Alcaide: “Cal donar a conèixer a la ciutadania la magnitud de la tragèdia que suposa la construcció de la megaplanta fotovoltaica que es vol instal·lar a Montíber en una zona de dos milions i mig de metres quadrats de molt alt valor agrícola i ecològic”. La construcció d’una macro planta de generació d’energia solar als terrenys agrícoles de Montíber ha estat el detonant de la formació d’aquesta nova associació, la principal reivindicació de la qual és la defensa dels terrenys agrícoles.

Esta macro planta de generació d’energia solar suposa renunciar al passat agrícola de Sagunt però també al futur ara que tant es parla de la sobirania alimentaria. S’està aprofitant la crisi agrícola dels cítrics per fer una gran maniobra especulativa amb l’excusa de les energies renovables. Estes energies s’han de desenvolupar en trellat, en terrenys degradats i sense valor agrícola ni medi ambiental i als sostres de les grans instal·lacions industrials” insiteix Alcaide. Per a la formació nacionalista no és tracta d’estar en contra de les energies renovables, a les quals donen suport, sinó de que aquestes fonts d’energia serveixen per empodera a la ciutadania front a les grans empreses energètiques, assolint la sobirania energètica. Per este motiu asseguren que estes plaques solars han d’instal·lar-se a altres llocs, on no perjudiquen l’activitat agrícola, ja prou castigada a causa de la competència dels productors d’altres llocs de fora de la Unió Europea.

Alcaide aprofitava l’ocasió per: “invitem a participar a tota la ciutadania en la marxa que el diumenge eixirà a les 11h des del trinquet de Sagunt fins a la muntanyeta del Cabeçol, des d’on s’explicaran les dimensions del projecte de la megaplanta de generació d’energia fotovoltaica”.

La construcció de la macro planta solar a Montíber no és, però, l’únic motiu de preocupació pel territori que veuen a la formació nacionalista. La darrera decisió del Tribunal Suprem de no admetre a tràmit el recurs de l’Ajuntament i de la Conselleria contra la sentencia del Tribunal Superior de Justícia de València, feta pública el dijous 19 de gener, permetent l’extensió de la pedrera de Lafarge i la seua activitat extractiva de mineral,  a les zones més emblemàtiques de la muntanya de Romeu fa que des de Compromís per Sagunt, Alcaide cride a que el responsable de medi ambient de l’Ajuntament “convoque amb caràcter d’urgència al consell rector del paratge municipal de Romeu per a tractar l’ultima sentencia del Tribunal Suprem i activar les solucions per al reconeixement del paratge que paralitze l’ampliació de la pedrera de Lafarge”.

Per acabar Alcaide convida a que el regidor de medi ambient es replantege la seua continuïtat al front de la regidoria: “Des de Compromís per Sagunt pensem que el regidor de medi ambient, Dario Moreno Lerga, hauria de plantejar-se, per coherència, la renuncia al càrrec si no és capaç de defensar la riquesa mediambiental del nostre territori. Fins i tot ha bloquejat les al·legacions al Pla Territorial Estratègic de la Generalitat Valenciana, que fou elaborat seguint el dictamen dels tècnics municipals, un pla territorial estratègic que permet l’ús de terrenys protegits per altres lleis de la mateixa Generalitat Valenciana”.