El portaveu de Compromís per Sagunt, Quico Fernández, creu que la protecció real de paratge no corre perill

“Respectem però no compartim una sentència que no protegeix el nostre patrimoni natural, i de fet, obri les portes a continuar amb la seua destrucció. Cosa que nosaltres portem molts anys tractant d’evitar i que, de fet, anem a continuar tractant d’evitar. En ple segle XXI, en plena crisi pel canvi climàtic, totalment sensibilitzats per la protecció del medi ambient… esta sentència no s’ajusta als temps que vivim ni a les necessitats d’una societat moderna. De fet, és una sentència que ve condicionada per una llei franquista, encara. La Llei de Mines, la llei 22 de 1973, és una llei que s’hauria de derogar però que encara està al servei de les empreses mineres.

Cal dir, igualment, que la sentència no ha tingut estimació de 6 de les al·legacions de Lafarge. Només ha acceptat 2 i la resta no han sigut tingudes en compte. Una fa referència a la motivació econòmica que nosaltres considerem que no seria necessària però que, evidentment, es pot millorar. I per altra banda, a una qüestió que arranca d’eixa llei franquista que és la ‘tolerància extractiva’, però el que no pot tindre un paratge natural és una tolerància extractiva perquè és una contradicció. No es pot protegir una muntanya i, al mateix temps, permetre que es destruisca.

Estem convençuts que l’ampliació de la pedrera no és possible. Primer, perquè des de Compromís ja vam impulsar la interposició de contenciosos que, fins i tot, tingueren l’aprovació del Tribunal Suprem, que van a prohibir de fet eixa ampliació. I segon, perquè la Llei d’Ordenació del Territori, la LOTUP, blinda una franja de 10km des de la costa, per a la impossibilitat d’ampliar estes activitats extractives. És a dir, que independentment de la figura de paratge natural, la muntanya de Romeu ja estaria protegida.

Se van a plantejar dues línies d’actuació immediates. Per una banda, el recurs de cassació al Tribunal Suprem. Nosaltres tenim clar que és un recurs viable que pot prosperar i que ha de presentar tant la Generalitat com el propi Ajuntament i Acció Ecologista Agró, que també està personada en este cas. És un recurs que ja s’està avaluant i es va a determinar que es presente de la manera més urgent possible. Per altra banda, estem, des d’ahir, treballant amb la Conselleria per tal d’ampliar, de rectificar si cal, per a documentar millor… en definitiva, per a tornar a plantejar la declaració de Paratge Natural de la muntanya de Romeu, millorada. En la mateixa línia que el Pativel, que és una llei autonòmica molt important, de l’anterior legislatura, que un tribunal va declarar il·legal per qüestions formals i que continua vigent i de fet s’està treballant per a la seua modificació.

Cal, doncs, llançar un missatge de tranquil·litat perquè el fet que un tribunal haja tombat la declaració de paratge és un inconvenient, però anem a continuar treballant per millorar allò que siga necessari i que el paratge, definitivament, estiga protegit. I això ve avalat per la voluntat majoritària del ple de l’ajuntament de Sagunt, i de la ciutadania, que ja s’ha expressat en diverses ocasions. També la Generalitat s’ha adherit a la nostra causa, i ho ha demostrat en el cas de la declaració de Paratge Natural. Nosaltres confiem plenament en el treball que es faça des de la Conselleria.

Ningú no va dir que fora fàcil. Este és un treball de molts anys, fruit de la tenacitat, amb la plataforma de veïns, que, finalment aconseguirem. D’això estem plenament convençuts.”

Compromís per Sagunt