La moció insta la Generalitat Valenciana a actuar en aspectes com l’educació, Àpunt, memòria democràtica, transparència i corrupció

Notícia publicada en el Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament de Sagunt

L’Ajuntament de Sagunt ha aprovat, en la sessió del ple de maig celebrada ahir, una moció de Compromís «en defensa de la qualitat democràtica, l’educació, la memòria històrica, la transparència i la independència periodística». La moció, presentada pel portaveu de Compromís, Pepe Gil, va ser votada a favor pel PSOE, Compromís i EU; en contra per PP i Vox; i IP es va abstindre.

El text aprovat pel ple recull deu acords en els quals s’insta la Generalitat Valenciana perquè actue en cinc apartats: educació, Àpunt, memòria democràtica, transparència i corrupció.

En primer lloc, la moció reclama a la Generalitat Valenciana «a continuar desenvolupant la Llei 4/2018, per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià». A més de garantir l’ensenyament en valencià i del valencià, mitjançant l’augment progressiu dels continguts en llengua pròpia i en primera llengua estrangera en l’educació valenciana per a aconseguir el ple domini de les dos llengües oficials i una primera llengua estrangera en finalitzar l’escolarització pública.

D’altra banda, recull que el Consell mantinga la llei de creació d’Àpunt en el seu redactat actual i garantisca la necessitat de majories reforçades per al control de l’ens de comunicació pública, garantint la seua independència i llibertat periodística. També insta a mantindre els processos selectius i oposicions ja convocades per a la plantilla de Àpunt per a la garantia d’una plantilla estable i amb llocs de treball digne.

A més, el text continua demanant-li que continue en el desenvolupament de l’actual Llei de Memòria Democràtica, la dignificació de les víctimes, la recuperació de cossos perquè els seus familiars puguen donar-los digna sepultura. A més, «de perseguir els actes d’exaltació, promoció i apologia del franquisme i el feixisme i a la dignificació i memòria de les seues víctimes».

Quant a la transparència, el ple insta la Generalitat Valenciana a continuar desenvolupant l’actual Llei de Transparència i Bon Govern de la Generalitat Valenciana, per a l’accés a la informació pública de la ciutadania i per a la garantia de pràctiques ètiques i transparents dels càrrecs públics; i a fer complir eixa llei als parlamentaris que «fugen de la publicació del seu patrimoni i percepcions tal com mana l’actual legislació».

Finalment, la moció expressa que la Generalitat continue desenvolupant la Llei de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, a garantir la seua independència i mantindre la necessitat de majories reforçades per a nomenar els seus membres. A més, de continuar en la persecució de les pràctiques corruptes a les administracions públiques valencianes.

Tal com esmenta el text, esta moció pretén «parar el que suposa una regressió democràtica sense precedents en la Generalitat Valenciana». Este acord indica que «el Consell de la Generalitat, a través dels Grups Parlamentaris Popular i Vox, ha presentat 5 lleis per a tornar arrere una dècada i acabar amb els avanços dels últims anys».