El pla d’ocupació de l’ajuntament de Sagunt ha deixat més d’1,5 milions d’euros sense usar segons la denúncia realitzada pel grup municipal de Compromís. Des de la coalició nacionalista es considera que aqueix sobrant, amb el qual asseguren que es podria haver donat ocupació a centenars de veïns de la ciutat, són fruit de la tossuderia del PP a l’hora de no acceptar que els diners s’usara només en serveis de contractació directa.

“És increïble que en una ciutat amb 8.000 aturats un pla d’ocupació es deixe tants diners sense usar. Si amb 2,5 milions s’ha permès a més de 300 persones alleujar la seua situació econòmica, quantes més podríem haver ajudat amb aqueix milió i mitjà que ha quedat al final en la caixa municipal?”, es pregunta Quico Fernàndez, portaveu de Compromís. Aquest regidor fins i tot va més lluny responsabilitzant al PP d’aquesta ineficàcia: “ja els advertim diverses vegades que les partides estaven sobredimensionades, i que calia apostar per la contractació directa en lloc de la indirecta, però Castelló no va voler sentir parlar del tema perquè mai ha cregut del tot en el projecte, cal recordar que nosaltres ja sol·licitem la creació d’un pla d’ocupació quan el govern central va pujar l’IBI per decret, i de nou quan van arribar els cinc milions d’euros del recurs que va interposar el tripartit pel tema de la SAG, i les dues vegades el PP es va tancar en banda posant excuses tan pelegrines com que no es podia fer un pla d’ocupació sense tenir uns pressupostos aprovats. Si no arriba a ser perquè governen en minoria igual ni hauríem tingut pla”.

Fracassen les Ajudes a la Contractació d’empreses

El paquet de mesures d’estímul econòmic agrupades en el Pla d’Ocupació consistien en realitat en tres plans diferents. D’una banda estaven les obres de contractació directa que realitzaria l’ajuntament, amb obres de treball intensiu o programes de beques en dependències municipals; d’altra banda estava l’anomenat pla mixt, que apostava per dotar a comerços i empreses amb línies d’ajudes, quan no subvencions directes a la contractació, fomentant així la contractació indirecta, i finalment el pla conjunt que es va engegar al costat de la Generalitat i la Diputació de València. Les previsions d’impacte econòmic xifraven en més d’1.400 ocupacions el potencial màxim de creació d’ocupació de les tres iniciatives juntes, les notes de premsa oficials van elevar aqueixa xifra fins i tot fins als 2.000, però segons denuncien des de Compromís la realitat ha estat, molt diferent.

Segons l’edil Teresa Garcia, només la contractació directa ha generat ocupació, reiterant que ja es va advertir d’açò al govern municipal. La regidor nacionalista ha posat com a exemple el succeït amb l’anomenat Pla d’Emprenedors, destinat a fomentar l’engegada de noves iniciatives empresarials en la nostra ciutat; en els esborranys, segons revela Garcia, el pla estava dotat amb 400.000 euros, que es van rebaixar fins a 150.000 euros per pressió de l’oposició, i les ajudes de la qual finalment només han sol·licitat dues empreses. “L’ajuda màxima que contempla el pla d’emprenedors són 5.000 euros per persona, així que, en el millor dels casos, s’han quedat 140.000 euros sense assignar encara que segurament seran més” explica la regidora.

El cas del Pla anterior no és, ni molt menys, un cas aïllat. L’anomenat Programa de Foment, dotat amb 600.000 euros per a la contractació de personal per empreses no ha generat ni un només lloc de treball, igual que les ajudes a les anomenades Tics ( Tecnologies de la Informació i Comunicació); l’únic que per als nacionalistes ha funcionat ha estat el pla Reactiva que si bé no ha creat ocupació els consideren que ha aconseguit evitar la destrucció de llocs ja existents en la ciutat.

Les ajudes al comerç, també especialment promocionades, tancaran amb un balanç negatiu. Ningú s’ha acollit a les ajudes per a fomentar el relleu generacional en les Pimes, les ajudes per a la renovació d’aparadors només han rebut dues sol·licituds, mentre que les ajudes directes al comerç sí que han rebut 14 sol·licituds, però açò vol dir que, com a màxim, només s’han invertit 70.000 euros dels 300.000 amb els quals es provisionó el pla.

Un nou pla

Davant aquestes situació el grup municipal Compromís sol·licita que s’engegue un nou pla d’ocupació en la ciutat aquest 2014, però que s’aprenga dels errors i aposte per la contractació directa. “Si els comerços i les empreses no han sol·licitat ajudes, és perquè de res serveix subvencionar la contractació si no hi ha consum i açò només aconsegueix si els clients tenen ocupació” sentencia Fernàndez.