Els regidors de Compromís per Sagunt, Teresa Garcia i Quico Fernàndez, han confirmat ahir en roda de premsa, que pensen presentar al pròxim ple de l’ajuntament una moció exigint que l’equip de govern present un recurs contenciós administratiu contra l’actual Pla Integral de Residus (PIR) de la Comunitat Valenciana. Segons l’opinió dels dos edils nacionalistes, l’objectiu d’aquest recurs no és altre que posicionar a l’ajuntament contra un pla que consideren que otroga a la zona industrial més propera al nucli de Port de Sagunt, tots els nombres per a convertir-se en la gran incineradora d’escombraries de la Comunitat Valenciana.

Compromís, que també ha confirmat la seua intenció de presentar un recurs des de la seua seu central de València com partit polític, basa aquestes dures acusacions en el fet que en el citat pla de residus, aprovat el passat dia 26 de juny per la Generalitat Valenciana, es dóna prioritat a la incineració d’escombraries amb un important matís: el nou text demana que aquesta crema no genere noves despeses extraordinaris, pel que obri la porta que els residus es duguen fins a «sectors industrials afins», o el que és el mateix, plantes industrials que puguen utilitzar aquests residus com combustible per als seus forns, el que es coneix eufemísticamente en els cercles industrials com «valorització de residus». Aquest fet és interpretat des de Compromís per una clara indicació que el govern autonòmic, que passa per moments d’ofec econòmic, no pretén desenvolupar noves plantes de tractament ni tampoc noves incineradoras, amb el que, sempre segons l’opinió dels regidors de Compromís, les grans indústries tenen tots els nombres per a assumir aquesta càrrega.

Segons explica l’edil Teresa Garcia, Port de Sagunt compleix gran part d’aquestes condicions, tant per l’existència d’un forn com el de AGC, com, sobretot, pel fet que la cementera francesa Lafarge ja ha presentat, segons Garcia, una sol·licitud per a poder «valoritzar», o el que és mateix cremar, residus industrials similars als urbans, una mica que, de facto, li permetria poder cremar els residus urbans dels quals vulga desprendre’s la Generalitat.

En aquest sentit Garcia apunta al fet que la comarca del Camp de Morvedre té ja resolt el problema dels residus gràcies a la seua planta de Algimia, però que, a pesar de gestionar amb eficiència els seus residus, pot convertir-se com la gran perjudicada d’aquest PIR al ser una zona industrial, capacitada per a la valorització de residus, que no només és propera a l’àrea metropolitana de València, una de les zones que més residus genera del territori autonòmic, sinó també per la seua proximitat a la província de Castelló, on la planta de residus d’Onda, la més antiga de les quals estan en actiu en la província, que està apunte de saturar-se obligarà a desprendre’s dels residus per li mètode de la incineració tornant a col·locar Port de Sagunt com polígon industrial favorit, segons l’opinió dels nacionalistes, per a ocupar-se de la tasca.

Quico Fernàndez: «És un risc per a la salut»

qucotereisaac

Els regidors de Compromís són conscients que, en l’actual crisi econòmica, la crema de residus pot plantejar-se en l’antic debat de “Salut o Treball”, però el portaveu de la formació, Quico Fernàndez creu que aqueix és un debat maniqueu. «No es tracta d’enfrontar salut i treball. Es tracta que la població sàpia al que s’exposa i assumisca conscientment el risc. Una activitat com aquesta ha de vindre amb un estudi que, a més, es creue amb el mapa d’epidèmies i malalties que existeixen en aquest poble. D’altra manera acceptem inversions com si fórem un país en vies de desenvolupament» assegura el portaveu nacionalista. En aquest sentit Teresa Garcia assenyala l’exemple de L’Alcora, municipi que va realitzar un estudi per a comprovar l’efecte de les emissions de la indústria ceràmica en els seus habitants, al comprovar amb dades que havia relació, no va tancar cap empresa, però si que va establir una moratòria en la concessió de llicències per a aquest tipus d’indústries que ja no poden instal·lar-se en el terme municipal sinó tanca una del mateix sector abans.

Teresa Garcia assenyala que a pesar que es va demanar fa cinc anys, Sagunt no ha realitzat cap estudi sobre l’efecte de les emissions de les seues indústries en la seua població, però assenyala una dada que considera important «l’àrea de Salut de Sagunt té un departament per a tractar al·lèrgies de la mateixa grandària que el de tota l’àrea de salut de València a causa del alt nombre de les mateixes que hi ha en la nostra comarca».

Entre els riscos de la incineració de residus els nacionalistes assenyalen especialment les dioxinas, considerades pels especialistes cancerígenes, i la presència de partícules de metalls que solen desprendre aquestes cremes.

Un recurs basat en la Normativa Europea

Des de Compromís es considera que l’aposta per la incineració que fa el PIR incompleix la normativa europea que diu que abans de «valoritzar» cal realitzar labors de reducció, reutilització i reciclatge. En aquest sentit la coalició nacionalista considera que no s’ha apostat suficient pel primer punt, la reducció, com es pot contemplar per l’absència d’un contenidor d’orgànic que permeta utilitzar les restes de menjar per a crear compost, i fins i tot generar estalvi energètic. Aquest fet està considerat per Compromís com el punt de suport per a impugnar el PIR, «si no has complit el primer punt de l’ordenança europea no pots dir que no et queda més remei que valorizar» afirma Teresa Garcia.

Segons adverteix Compromís l’ajuntament té fins al dia 26 de setembre per a presentar el seu recurs, pel que esperen que el Ple no es retarde més enllà de dimarts 24. Quant a la possibilitat que el PP saguntino puga sotmetre’s sense resistència a la voluntat d’un Consell governat pels seus mateixos colors els nacionalistes tornen a apuntar al municipi de L’Alcora, governat pel PP, però que ja s’ha posicionat contra la possibilitat que duguen fins a allí residus. «Estem parlant d’una qüestió de salut que és més important que els interessos de partit» assenyalen des del partit polític.

Font: http://www.eleconomico.es/ciudad/item/111085-compromis-considera-que-el-consell-esta-preparando-el-terreno-para-convertir-puerto-de-sagunto-en-la-gran-incineradora-de-basuras-de-valencia-y-castellon