Opinió
«La vida només pot ser compresa mirant cap endarrere, però ha de ser viscuda mirant cap avant».
Søren Aabye Kierkegaard.
La cita del filòsof danès amb que he iniciat este article bé podria servir per resumir el moment en que ens trobem al Campus Obert a la Ciutadania. Són molts els records que omplin els espais on, durant 25 anys, milers d’alumnes han creat, compartit, proposat, rigut i somiat. Els seus testimonis replegats en un magnífic vídeo el maig passat així ho demostren, tot i que en aquell moment la continuïtat del campus era incerta. Afortunadament, la regidoria va poder unir moltes sinèrgies, voluntat i creativitat per reviure’l. I ací està de nou, però millor, com un jove au fènix reviscolat de les seues cendres.
Ara, quant ja portem un trimestre de la nova Universitat Popular que definitivament és i serà, Campus Obert a la Ciutadania -ho comente perquè sembla que hi ha gent, i fins i tot algun regidor, que encara no s’ha assabentat que res ha desaparegut, sinó que es tracta d’una transformació del vell i estimat concepte a un altre, més interactiu i enriquidor, dintre de la Ciutat Educadora que volem ser- podem comprovar l’èxit del treball realitzat en els entusiastes comentaris als vídeos que estem ara gravant, on l’alumnat conta com es troba dins del Campus i perquè és necessari pel seu benestar emocional. Important valoració esta última, doncs, és l’eix al voltant del qual ens movem les persones que coordinem i procurem pel campus: el benestar emocional. En la nova programació, fins a maig, podreu comprovar el nostre interès pel benestar emocional dels i les alumnes en xarrades com “Cuida la teua salut emocional”, “La comunicació com a ferramenta de valors igualitaris”, cursos monogràfics com: “Taller de benestar emocional i reforç de l’autoestima” o seminaris com: “Empoderament i lideratge per a dones” on treballen força bé sobre aquest fonamental tema.
També hem volgut que l’alumnat prenga la paraula, no sols en els vídeos sinó amb propostes concretes per realitzar amb les seues pròpies habilitats perquè, com va dir John Dewey: “fer és el millor mode d’aprendre”. Per això, perquè compartim esta filosofia, dins d’Experiències Compartides podem trobar tallers impartits pel mateix alumnat. L’aprenent esdevé mestre i veure com es realitza eixa experiència és gratificant tant per als ponents com per als assistents. En aquest sentit són molt recomanables cursos com: “Acolorir fotografies: consciència, relaxació i benestar per mitjà de la música” o el “d’Alimentació conscient amb els cinc sentits” i altres tants. També els diversos al voltant de la ceràmica.
Al remat, del que es tracta, és de ser persones CreActives: interaccionar entre tallers i grups i amb altres agents socials i educatius del municipi i un magnífic exemple d’açò ha sigut l’exposició que des del 19 al 23 de desembre ens ha portat “La Tenda de tot el món”, i que sota el nom “d’Empoderades” ens ha permès informar-nos, xerrar i tastar els productes del comerç just.
Esta última exposició em permet treure a col·lació que la preocupació social també està a l’agenda i com a mostra d’això mateix hem encetat una campanya per a conscienciar sobre l’estalvi energètic on als diferents tallers es crearan obres plàstiques (pintures, ceràmiques, fotografies etc.) al voltant d’això mateix. Açò, estarà acompanyat per dues xarrades sobre estalvi energètic domèstic el dia 14 de febrer, de 10 a 12 hores en el Centre Cultural Mario Monreal i de 18 a 20 hores al Centre Cívic.
Són moltes les propostes per aquest any: concurs per fer el nou logo, voluntariat pel valencià i el Club de Lectura i coques al que esteu tots convidats. Teniu a les nostres xarxes tota la informació: https://www.facebook.com/CampusObertCiutadania.
Per acabar i com vaig dir en la presentació del COC, vull agrair i reconèixer el treball del professorat responsable, de l’alumat fidel, de les companyes del departament, de les regidories de Joventut i Serveis Socials i de l’UJI que han fet possible, amb el seu treball i implicació, que pugem complir amb la programació del curs 2022-23.
Maria Josep Soriano Escrig
Regidora del Campus Obert a la Ciutadania de l’Ajuntament de Sagunt