No obstant el senador celebra que “el PP es puge el carro gairebé dos anys despré” i coincidisca amb la necessitat d’abordar la problemàtica davant el descontrol existent
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha retret que el PP utilitze una interpel·lació al Senat, per a referir-se a una plaga importada de Sud-àfrica com la del ‘cotonet’ quan és entusiasta copartícep d’uns acords amb aquest país africà en matèria agrícola dels quals “vam alertar dels seus perills i conseqüències, com lamentablement ha ocorregut”. El representant valencià ha recordat que “si el PP no haguera ratificat l’Acord amb Sud-àfrica no farien falta mocions que serveixen per a ben poc”.
En clau local
En la mateixa línia, el regidor de Compromís a l’Ajuntament de Sagunt, Pepe Gil, ha volgut incidir en la situació del sector. D’esta manera, ha agraït la tasca del senador Carles Mulet, al temps que ha assenyalat que “respecte de la moció presentada pel PP per tal de que el cotonet no puga ser importat des de Sudàfrica, la veritat és que és un poc vergonyós que ara ens fem creus d’estes coses quan ja nosaltres havíem advertir de que els acords signats amb Sudàfrica anaven a posar en perill la nostra agricultura, de fet, no és només pel tema de les plagues que puguen ser importades… hi ha més problemes: el tractament que ha de ser homogeni respecte dels productes químics. No pot ser que ací tingam uns controls rigorosos per als nostres productes, dins de la UE, inclús per a exportar-los a tercers països i que tercers països puguen dur ací productes que fan la competència als nostres, utilitzant químics que són perjudicials i que nosaltres mateixos no permetem ací. Bé, realment és una situació quasi kafkiana que el PP, el PSOE i Ciudadanos, quan arriba el moment de votar i de posar els punts sobre les is a Europa, doncs, senzillament s’alien amb l’enemic i faciliten acords que comprometen al sector citrícola, en este cas, però també a altres sector de l’agricultura del País Valencià.”
Respecte de les plagues, Pepe Gil ha afegit que “és molt important incidir en què els estats membre de la EU tenim una clàusula de salvaguarda que podem fer valdré per tal d’evitar que algunes importacions puguen causar danys als nostres productes. No sols per un tema de plagues, que és important perquè poden ser devastadores, sinó també pel fet que ens fa estar exposats a productes químics que ací no estan ni permisos.”
Tard i malament
El senador valencianista ha lamentat que el PP s’incorpore “tard i malament a aquest debat” i ha recordat les diferents iniciatives de la coalició al Senat “on ens oposàvem en solitari als acords amb Sud-àfrica que han suposat un pal per a la nostra agricultura, alhora que denunciàvem que es donarien problemes de sanitat vegetal, per la falta d’un criteri homogeni respecte als productes químics amb els quals es poden tractar els cítrics que venen a Europa i l’absència de controls rigorosos amb unes importacions que van afonar durant anys al sector”.
Independentment la coalició celebra que el PP “se sume a les reivindicacions” davant els perniciosos efectes d’aquesta plaga i la nul·la acció del Govern del ministre del ram. Els danys que s’estan detectant en les collites de cítrics produïts per aquesta plaga s’estenen amb rapidesa i afecta territoris de Castelló i València principalment i d’altres autonomies i pot acabar afectant a tota la citricultura espanyola en poc temps si no es prenen mesures. La moció de Compromís en aquest tema “ja debatut” aprovada al Senat el passat octubre reclamava una major dotació econòmica per a la sanitat vegetal, establir un pressupost per a ajudar als perjudicats per aquesta plaga i per a mantenir i construir insectaris per a criar l’Anagyrus, parasitoide que combat la plaga i el seu posterior solta massiva per totes les zones afectades pel Delottococcus aberiae, així com subvencionar la compra per al parany massiu amb feromones. Finalment exigía als partits que configuren el Govern que exerciren la necessària pressió per a l’augment del control en els ports i aeroports, de productes hortofructícoles tant en els estatals com en els europeus, principalment el de Rotterdam, pel qual entren els majors volums de cítrics sud-africans.
“Com ja va fer el PP, Luis Planas continua ignorant un mandat del Senat al Govern, desaprofita la possibilitat de demanar la clàusula de salvaguarda, de demanar pròrrogues a Europa o intensificar les autoritzacions de projectes, finançament i solta de parasitoides. És cada dia més el ministre Luis Plagas, treballa per desmantellar els nostres laboratoris i ens avergonyim d’això, perquè estan incomplint l’acord d’investidura amb Compromís”, ha abundat Mulet.