L’altre dia em vaig trobar amb un jove que feia temps que no veia; jo sabia que havia emigrat al nord, on diuen que la gent és més civilitzada, o, si més no, hi ha feina. Li vaig preguntar com li anava i em va contar que ja tenia un treball estable i que a pesar que la vida és molt més cara que ací no es podia queixar. Encara que se’l veia content jo notava un pèl de frustració, i en el fons com un mena de retret en el fons de les seues paraules, M’ho va confir­mar quan va confessar que no pensava tornar mentre ací no canviara el sistema.
El jove en qüestió és una per­sona formada que es va cansar de buscar feina i que ara ha de suportar el fred polar en un tre­ball que no té res a veure amb els seus estudis. Ell que tan sols fa un anys tenia tants som­nis, ara viu la crua realitat dels exiliats. Sé que no em contava la crua realitat, que pretenia demostrar-me que en certa ma­nera havia triomfat, però jo sóc fill d’emigrants, nét d’emigrants i besnét d’emigrants, porte l’emigració en el meu ADN, I sé que qui es veu forçat a abando­nar el seu país per motius polítics o econòmics, sempre conserva en la seua ànima la frustració i el desig de tornar per proclamar la injustícia del seu exili.

I com ell milers de joves són expulsats d’este País on Alícia ja no troba meravelles. El país de la Fórmula 1 i del glamour de l’America’s Cup ha esdevin­gut un malson que centrifuga el seus talents i concentra to­tes les misèries. Tot ha anat fo­nent-se, fins i tot eixe forat per on Alícia es va colar s’ha totnat negre: diuen que era massa car.

No vaig poder evitar sentir-me responsable, ni que siga en una mínima porció, dels inte­rrogants d’aquell jove, i de les incerteses de tants altres que no veuen l’horitzó clar, i em van entrar ganes de buscar la vella maleta de metec de mon pare i buscar un vaixell on expiar les frustracions. Però no suporte la morriña, i em quedaré ací, amarrat a este País que jo no he triat, i que mereix que els seus joves miren la mar des de la platja.