El regidor de Compromís, Pepe Gil, subratlla la “vital importància” d’este òrgan executiu

El Grup Municipal Compromís a l’Ajuntament de Sagunt ha manifestat la seua total oposició davant la possible dissolució del Consell Agrari Local. Segons el seu regidor Pepe Gil, “la integració al gruix de l’Ajuntament d’este òrgan tan important per al sector a la nostra ciutat comportaria prejudicis que es traduirien, immediatament, en una inevitable mancança d’eficiència i capacitat gestora”. Una situació que ha tractat d’evitar-se durant anys gràcies al treball constant dels propis treballadors del Consell.

De fet, este és un tema que no forma part dels acords del pacte de govern perquè Compromís mai no ha aprovat la línia de restar capacitat de decisió als llauradors, sinó tot el contrari. Sense dubtes, esta decisió constitueix un atac frontal al sector ja que, tal com adverteix el regidor del grup, “la participació dels llauradors es veuria reduïda a la mínima expressió per exigències legals: la llei la limita a un simple consell assessor sense capacitat executiva. És a dir, que passaria de ser un òrgan executiu a convertir-se en un fòrum de propostes sense cap competència gestora. Un òrgan consultiu desvinculat de l’activitat i necessitats reals d’un sector que no necessita carregar-se de més problemes ni deficiències de les que ja pateix”.  Pel que fa als informes emesos, poden ser entesos com a recomanacions respecte del funcionament en tant que no obliguen a la dissolució de l’òrgan.

Despeses

En esta línia, afegeix el regidor de Compromís, “és de justícia informar que fins el pas a titularitat municipal de l’extinta Cambra Local Agrària, les despeses eren pagades pels agricultors. En estos moments, al igual que ocorre amb qualsevol servei que presta l’Ajuntament,  és este qui atén a eixes despeses. O és que algú dubta que els serveis als polígons industrials no són abonats per l’Ajuntament? Ho són”. A més, el regidor de Compromís posa en dubte que la incorporació a l’estructura de l’Ajuntament siga a cost zero.

Segons indica Pepe Gil, “si es tracta de dotar el servei, que es faça amb els professionals que siga precís per necessitat. Un TAG? Doncs, endavant. Un Interventor? Ja en té i és el de l’Ajuntament tal com indiquen els estatuts del Consell. I si la necessitat recau en la seua modernització, convé assenyalar que, actualment, el Consell Agrari de Sagunt compta amb els mateixos mitjans tècnics que l’Ajuntament. Per tant, tots els càlculs indiquen que si es dissol com a tal, la seua assimilació durà associades despeses que qualsevol persona entendria que no és moment d’assumir”.

Demandes del sector

El grup municipal de Compromís sempre ha estat vinculat amb la realitat del sector. “És cert que coneixem les seus demandes, però, fins ara, la dissolució del Consell Agrari no en formava part de la llista. Per a qui no conega el funcionament i òrgans de govern del Consell, la presa de decisions s’articula mitjançant un consell rector, conformat per representants de cada grup polític del nostre Ajuntament i per membres triats democràticament pel Consell Assessor Agrari, format, per la seua part, per totes les entitats vinculades al sector: Sindicat de Regs, pous, associacions agràries, agricultors… i en esta legislatura, fins i tot, el sindicat de treballadors. Amb esta representativitat i amb la capacitat executiva dels seus acords, el Consell Agrari suposa la principal força del sector agrari a la nostra ciutat”. Una força que no ens podem permetre perdre.

Per concloure, “malgrat que la composició del futur i hipotètic Consell Assessor Agrari fora pactada entre els actuals membres del Consell Rector i l’Ajuntament, no podem obviar el fet que no hi formaran part ni tots els partits, ni totes les entitats i membres necessaris per donar cobertura a la importància del sector a la nostra ciutat. Per tant, nosaltres fem una aposta decidida perquè este òrgan es millore dins de la necessària autonomia que requereixen les seues actuacions. Transformar-lo en un ens consultiu no és la solució als problemes del sector, que en són molts i cal treballar per mitigar-los, mai per augmentar-los. Per estos motius, com és lògic, Compromís diu NO a la desaparició del Consell Local Agrari”.