El sector de les entitats sense ànim de lucre que atén les persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana es troba en un moment crític, després de l’aprovació i posada en marxa de l’Ordre 21/2012 , de 25 d’octubre , de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i condicions d’accés al programa d’atenció a les persones i a les seves famílies en el marc del Sistema per a l’Autonomia i atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana, i especialment després de l’aprovació i posada en marxa el Decret 113/2013, de 2 d’agost, del Consell, pel qual s’estableix el règim i les quanties dels preus públics a percebre en l’àmbit dels serveis socials. Un decret que s’ha avançat fins i tot a la implantació per part del Govern Central, i que ha vingut a establir unes condicions econòmiques duríssimes, in assumibles en alguns casos, per a les persones amb discapacitat usuàries de centres i serveis.

El CERMI Comunitat Valenciana (El Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana) ja ho havia anunciat i comunicat als responsables de la Generalitat Valenciana. Malgrat això, des del passat 10 de desembre de 2013, els usuaris del sistema han començat a rebre una comunicació amb la Resolució de la Direcció General de Persones amb Discapacitat i Dependència, on se’ls comunica quina és la seva aportació a partir de l’1 de gener de 2014. Una resolució que no aclareix quin és l’esmentada aportació, ja que no diu si la quantitat indicada és anual, mensual, per dotze mensualitats o per catorze mensualitats. No hi ha cap error en l’expressat anteriorment: seran catorze mensualitats en els casos de persones usuàries de recursos residencials. I és que aquest és precisament el nombre de mensualitats a copagar indicat ( verbalment ) en algunes direccions territorials de Benestar Social. Si és així, hi ha casos de persones que haurien d’aportar fins a 160 € mensuals més dels que ingressen, quedant automàticament expulsats del sistema.
D’altra banda, el Decret 113/2013 estableix per a persones amb discapacitat usuàries de Residències, amb caràcter general, una quantitat mínima per a despeses personals fixat en un 19 % de l’IPREM. Al voltant de 101 € mensuals a disposició d’aquestes persones per a roba, perruqueria, podologia, copagament farmacèutic, atenció dental, etc. En cap dels casos rebuts es respecta aquesta quantitat mínima per a despeses personals .

El CERMI CV va recórrer aquest decret per ser contrari a la legislació vigent, al propi Codi Civil, i al que recull la Convenció de l’ONU sobre Drets de les persones amb discapacitat, però aquest procediment pot ser més llarg del que les persones amb discapacitat i els centres d’atenció puguin suportar. Es denuncia que el Decret 113/2013 genera un empobriment de les persones amb discapacitat i va frontalment en contra dels drets humans i de la promoció de l’autonomia personal promulgada per la Llei 39 /2006, de 14 de desembre, de promoció de la autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència.
Però és que a més a més s’està posant en perill la sostenibilitat del sistema, i amb això la dignitat de les persones amb discapacitat ateses, els llocs de treball i l’activitat econòmica que es genera al voltant d’aquests centres als municipis i comarques on es troben ubicats. Això degut a que, segons s’ha informat en algunes direccions territorials de Benestar Social, l’aportació dels usuaris estarà inclosa en les subvencions de la Conselleria de Benestar Social per a manteniment dels centres en 2014. Fins ara, aquesta aportació se sumava a la subvenció. Ara es va a descomptar, suposant una minoració en el finançament i significant que no es cobreix un 25 % del cost del servei en molts casos. O el que és el mateix, el tancament de centres i serveis.

Una cosa que sens dubte afectarà els municipis de la Comunitat Valenciana, i pel que se sol·licita el suport dels ajuntaments, l’administració més propera als ciutadans.

El CERMI Comunitat Valenciana no està en contra del copagament, ja que aquest es produeix des de fa anys per al manteniment dels serveis socials, però en unes quantitats i proporcions assumibles pel sector. En aquest sentit, el CERMI Comunitat Valenciana està obert a la negociació i al diàleg amb l’Administració Autonòmica per buscar fórmules de copagaments justes i lògiques, d’acord amb la realitat econòmica del sector de persones amb discapacitat i no amb la duresa que es reflecteix en el Decret de Copagament.
A Sagunt existeixen dos centres, C.O. Sant Cristòfol i la COOP SOCOLTIE, afectades per aquesta nova regalamentació, que veuen, encara més amenaçada la seua existència per la pèrdua d’alumnat que aquesta situació pot provocar.
Per tot això demanem l’aprovació pel Ple de l’Ajuntament de Sagunt dels següents acords :
1.- L’Ajuntament de Sagunt sol·licita al Govern Valencià la paralització de l’aplicació del Decret 113/2013, de 2 d’agost.
2.- L’Ajuntament de Sagunt sol·licita a les Corts Valencianes la derogació del Decret113/2013, de2 d’agost.
3.- Traslladar aquests acords al President del Govern Valencià, a la Consellera de Benestar Social i a tots els Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes.