Quico Fernández: “Es una vergonya que les persones que perden la vivenda perquè no poden fer front a la hipoteca encara hagen de pagar l’impost de plusvalua a l’Ajuntament. Amb esta moció pretenem reduir el cost econòmic i humà pel qual han de passar milers de persones que són víctimes d’un sistema inhumà; no sols perden la vivenda sinó que  a més han de pagar com si hagueren obtingut un benefici. En Bloc-Compromís tenim molt clar que cal rescatar les persones i no els bancs.Per la qual, presentarem la següent moció al proper Ple de Sagunt.

EN/NA FRANCESC FERNANADEZ I CARRASCO, PORTAVEU DEL GRUP MUNICIPAL DE LA C.M. BLOC-COMPROMÍS EN L’AJUNTAMENT DE SAGUNT, A L’EMPARA DEL QUE ESTABLEIX LA LLEI REGULADORA DE LES BASES DE RÈGIM LOCAL I EL DECRET 2568/1986 D’ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT I RÈGIM JURÍDIC DE LES ENTITATS LOCALS, PRESENTE AL PLE DE LA CORPORACIÓ LA SEGÜENT

MOCIÓ

Els desnonaments són una de les conseqüències més dramàtiques d’aquesta crisi. Segons les dades del Consell General del poder judicial per al primer trimestre de 2012, el nombre de desnonaments a l’Estat Espanyol des de 2007 ascendeix a 185.140, mentre que el nombre d’execucions hipotecàries és de 374.230.

Al País Valencià el nombre d’execucions hipotecàries ascendeix a 69.951, des de 2007. Mentre que durant el primer trimestre de 2012 s’han executat 4562 desnonaments un 34,4% més que l’any anterior, estant líders a l’Estat Espanyol.

És necessari una modificació de la regulació hipotecària que incloga la figura de la dació en pagament, de tal forma que, per als casos de residència habitual, si el banc executa la hipoteca i es queda amb la vivenda, la totalitat del deute quede liquidada. Actualment aquesta figura només es duu a terme de forma voluntària, amb el vist-i-plau del banc i en molts casos de tal forma que aquest perda el menys possible, sense tindre en compte les necessitats dels afectats.

Però no només això, als afortunats que aconsegueixen accedir a una dació en pagament els pertoca fer-se’n càrrec d’unes obligacions derivades d’operacions de compra-venda, com si es tractara d’una activitat lucrativa més, cosa que des del punt de vista de la nostra formació ens sembla tremendament injust.

Una d’eixes obligacions té a veure amb l’Impost Municipal de l’Increment de Valor dels Bens de Naturalessa Urbana (les plusvalues) les quals corren a conte del venedor, que en aquestos casos de dacions en pagament és la persona que perd sa casa.

Dintre de les excempcions de l’impost que contempla l’Ordenança aprovada a 2008 no es contempla aquest cas. En aquestes situacions, aquestos impostos són de difícil cobrament, amb la qual cosa l’ajuntament deuria plantejar-se declarar-ne la excempció per aquestos casos.

Per tot això, proposem al Ple el següents

ACORDS

  1. Que l’Ajuntament de Sagunt inicie expedient de modificació de l’Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, per tal de que es contemple l’excempció de l’impost de plusvalua a aquelles famílies (o persones físiques) afectades per una dació en pagament de la seua vivenda habitual.
  2. Que en cas que no fos possible aquesta excempció s’estudie la forma de sufragar aquestes plusvàlues a través de la figura pertinent (subvencions, ajudes socials, etc).
  3. Que, en tot cas, la nova Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalessa Urbana, on s’incorpore aquesta excempció fiscal, o la figura jurídica que es desenvolupe, s’aproven abans de que finalitze 2012.

SAGUNT a 20 de setembre de 2012

Francesc Fernàndez Carrasco.