Des del moment que el Ministeri de Foment va decidir el traçat definitiu de l’AVE pel terme municipal de Sagunt, vam ser conscients del gran impacte que esta infrastructura tindria sobre el nostre territori, i ens vam posar a treballar per tal de minimitzar-lo.

En esta línia de treball s’emmarca la participació de l’Ajuntament en la convocatòria Europan 8 amb un projecte guanyador, Cromosomas, que plantejava la solució a la barrera de les vies, agreujada per l’alta velocitat, i que ajudaria a regenerar una zona residencial i industrial degradada coneguda com Baix Vies. En el comité Europan participava no sols la Conselleria de Territori a traves de la Direcció General de Vivenda, sinó també el Ministeri de Foment a través d’ADIF. Definitivament la solució és el cobriment de la infrastructura mitjançant una llosa, de manera semblant com s’ha fet en altres ciutats com per exemple Oviedo.

S’han produït diverses reunions entre responsables municipals i ministerials per tal de determinar la manera d’afrontar el projecte de cobriment que ara no és el moment de detallar. En l’última d’estes reunions es va acordar la redacció d’un protocol entre les tres administracions per a resoldre la integració urbana del ferrocarril al seu pas pel terme municipal de Sagunt.

La proposta de protocol redactada pel Ministeri de Foment amb data 24 d’octubre de 2011, molts mesos després de l’última de les reunions mantingudes no sols vulnera els acords a què s’havia arribat sinó que deixa el problema en via morta.

Al final el Ministeri no dóna solució al problema que ha creat i pretén eludir la seua responsabilitat i traslladar-la al municipi, que en uns moments com els actuals no disposa ni de recursos ni de mecanismes de gestió per a resoldre la qüestió.

En 2014 el Ministeri de Foment publica l'”Informe de la Comissió tècnic-científica per a l’estudi de millores en el sector ferroviari” on no apareix en ningún cas el CObriment de les Vies en Sagunt, ni cap infraestructura a la nostra comarca. Ni en els pressupostos generals del Estat és contemplava aquesta inversió tant necessària per al desenvolupament de la ciutat. I com diu el Plan de infraestructuras, Transporte y Vivienda PITVI (2012-2024) l’única inversió en Sagunt serà L.A.V. Sagunto-Teruel i millora acces al port.

Cal aportar solucions per a poder donar-li a Sagunt, i tota la ciutat, una continuitat urbana que faça de la ciutat una ciutat habitable.