Opinió

Fa més de tres dècades vaig conèixer Acció Ecologista Agró, una organització integrada per persones lluitadores i compromeses amb la defensa del territori i la biodiversitat de Sagunt i el Camp de Morvedre. Les batalles ecologistes per salvar la Marjal dels Moros, evitar la urbanització de la zona humida de Massamagrell, a la comarca veïna del l’Horta Nord, denunciar el rebliment de l’abocador del Pic dels Corbs o liderar campanya per protegir la Serra Calderona com a parc natural van ser, sense cap dubte, una de les llavors de la meua especialització com a periodista ambiental. I, alhora, la consolidació d’un activisme cívic que ha ajudat a millorar el nostre entorn.

Agró ha continuat sempre activa, sempre tenaç en la preservació dels recursos naturals, sempre amb vocació per crear consciència i educació ambientals en la nostra joventut i ciutadania i sempre valenta, tot fent servir arguments qualitatius per a evitar impactes ecològics. I ho hem tornat a comprovar amb el treball que estan realitzant els seus membres per a denunciar la destrucció de sòl fèrtil provocada no sols per la construcció de la gigafactoria de bateries del grup alemany Volkswagen, sinó, molt especialment, de les plantes fotovoltaiques previstes a dos zones d’alt valor agroecològic del nostre municipi. Des de Compromís per Sagunt estem molt a favor de la relocalització de la indústria, de fomentar la ocupació de qualitat al nostre municipi, tot exigint la cura del nostre medi ambient, perquè és la garantia del nostre futur. Per aquest motiu, també advertim del nostre desacord amb la ubicació de les plantes fotovoltaiques en camps agrícoles.

De nou, com sovint succeeix en els polèmiques de les infraestructures, sempre beneïdes per l’optimisme tecnològic i un model de progrés amb escletxes, en aquesta ocasió no es tracta de rebutjar la creació d’ocupació. Ben al contrari, parlem de poder exercir la nostra paraula com a ciutadania, com a veus expertes, com a ecologistes, com a representació política, per a exigir la nostra sobirania sobre el nostre paisatge i els nostres recursos naturals. En definitiva, dibuixar el model de ciutat que volem per a Sagunt.

Des de Compromís s’ha treballat de valent, i ho continuarem fent, per millorar la qualitat de vida i la salut de les persones, de tots els nostres barris, des del nucli històric, al Port i Almardà. La gigafactoria, integrada en la iniciativa Future Fast Forward per a electrificar el mercat automobilístic estatal, amb finançament estatal de 357 milions d’euros com a Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), és una gran oportunitat per a Sagunt i la nostra comarca, tanmateix, ens hauria d’inspirar a reflexionar sobre quina ciutat volem per a nosaltres i les generacions que estan per vindre. Perquè al nostre municipi i, sobretot, al Port, ja vàrem viure el drama d’una reconversió industrial i hem de posar l’esguard en l’horitzó a llarg termini.

En un context d’emergència climàtica i també de conflicte bèl·lic a Europa, després de patir una pandèmia, hem de ser capaços d’integrar el bé comú del medi ambient en les nostres prioritats com a societat saguntina. L’ocupació de sectors vinculats amb la indústria verda i l’impuls a les energies renovables són molt benvinguts, imprescindibles per a incrementar la nostra competitivitat. Per això, des de Compromís per Sagunt treballarem perquè siga compatible, sense hipotecar cap dels nostres valuosos actius, amb la resiliència del nostre territori per a fer front a la seguretat alimentària o la disponibilitat de recursos naturals de qualitat, sense deixar de banda el nostre paisatge, el qual també integra la nostra cultura i identitat.

Els nostres desafiaments en sostenibilitat urbana no es limiten a l’àmbit de la gigafactoria i els parcs fotovoltaics, Compromís ha estat la força política municipal que més ha defensat la protecció de la muntanya de Romeu davant les fortes pressions de la cimentera, com també la conservació de la zona humida d’Almardà-Corint. El nostre alcaldable, Pepe Gil, s’ha destacat, a més a més, per la recuperació de les platges d’Almardà, juntament amb tot el col·lectiu, com ha demostrat en el diàleg reivindicatiu amb la Demarcació de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica. Amb atenció i cura pel litoral del Port de Sagunt, la conservació del seu cordó dunar i la recuperació de l’entorn del Pantalà per a ús públic de la ciutadania, una intervenció de l’Autoritat Portuària de València que està canviant el paisatge de la nostra platja en benefici d’obrir-nos nous espais ambientals de qualitat vora la Mediterrània.

Maria Josep Picó Garcés
Número 2 en la llista municipal de Compromís per Sagunt