Les entitats locals són essencials per als ciutadans

Els municipis valencians, i de la resta de l’Estat són una de les expressions més evidents de la recuperació i consolidació de la democràcia al nostre país. Fa 35 anys que milers de regidors i regidores, alcaldesses i alcaldes, elegits pels seus veïns i veïnes, van accedir al govern dels ajuntaments amb la prioritat de satisfer les necessitats bàsiques dels ciutadans des de la proximitat, així com de donar suport a aquells reptes i actuacions impulsades per la ciutadania en el seu entorn més pròxim.

Actualment la taxa de pobresa relativa en la nostra Comunitat supera el 21% i la desocupació, amb una taxa del 28,29%, 2 punts per damunt de la mitjana estatal, ha ascendit a nivells històrics amb una caiguda en picat de l’ocupació i una disminució de la població activa.

La situació de crisi comporta una major demanda de cobertura dels serveis públics, en particular dels serveis socials i el foment de l’ocupació. Si hi ha més situació de risc i desprotecció, és imprescindible més implicació dels poders públics per garantir els drets fonamentals de la ciutadania i evitar la desigualtat. No obstant això és, en el punt àlgid de la crisi, quan el govern del PP es planteja deixar a les persones més vulnerables sense la cobertura dels serveis públics: l’educació, la sanitat, la dependència i, amb este Projecte de llei, també sense els serveis que presten els ajuntaments a les nostres ciutats i pobles. Estes retallades són sens dubte la conseqüència més perversa de l’atac a l’Estat del Benestar per part de les polítiques del govern.

municipalista

El nostre desenvolupament democràtic ha configurat a les entitats locals com les autèntiques prestadores de serveis públics a la ciutadania, garantint la cohesió social interterritorial i la igualtat. Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, 477 tenen menys de 20.000 habitants. Això suposa que, segons el previst en el Projecte de Llei, quasi el 88% dels municipis valencians no només deixaran de prestar serveis, a més perilla la seua existència, ja que esta s’avalua només en termes de rendibilitat econòmica. Només 65 municipis valencians tenen més de 20.000 habitants estant, entre estos, els que acumulen el gruix del dèficit i l’endeutament. El Projecte de Llei també penalitza el manteniment dels actuals serveis i prestacions locals en estes poblacions mitjanes o grans, confiant la seua continuïtat a la voluntat política i solvència econòmica de les autonomies.

Este enfocament pot fer molt restrictiva la delegació de la prestació de serveis per part de les Autonomies en els ajuntaments, i suposarà la destrucció dels serveis municipals, el desmantellament del sector públic local i el consegüent risc de pèrdua 250.000 llocs de treball, en el estat Espanyol i al voltant de 25.000 al País Valencià.

L’excusa primordial de la Reforma és econòmica, però a ningú se li escapa el component ideològic que hi ha darrere. L’aposta per l’aprimament de l’administració pública i la recentralització de competències, en benefici de la privatització dels serveis públics, és el model de gestió del PP, pioner en la Comunitat Valenciana, un model que busca abans de res la rendibilitat econòmica i menysprea la rendibilitat social.

Amb esta retallada de competències el govern pretén finançar un deute que les administracions locals no han generat. Això Implica retallar democràcia i suposa també una agressió sense precedents contra l’autonomia local que posa en perill el model de pobles i ciutats que hem construït des de la recuperació de la democràcia el 1979.

No obstant això, un model d’administració local altament descentralitzat és més eficient pel que fa a l’atenció de les necessitats de la ciutadania i al seu torn crea i redistribueix la riquesa. El paper dels ajuntaments és vital per a l’economia local, amb menys, fan més, ja que es tracta de l’administració més eficient en la relació dels recursos emprats i la qualitat dels serveis que ofereix.

En definitiva, este Projecte suposa un atac a l’autonomia local i un càstig a la ciutadania que es veurà privada de serveis com: l’assistència a dones víctimes de violència de gènere, les ajudes a domicili i suport a la família, serveis de prevenció i inserció social, la desaparició de les oficines d’informació als consumidors o els serveis d’orientació laboral i formació per a l’ocupació, així com la promoció econòmica, cultural, els programes d’infància, de joventut, de la dona, de tercera edat, immigració, participació ciutadana, guarderies infantils, conservatoris de música, escoles d’adults, i programes en l’àmbit educatiu, així com la més que probable privatització de la seguretat en espais públics i l’ordenació del trànsit. En definitiva, la reforma pretesa pel Govern opta per destruir els serveis, retallar la democràcia i posar en perill la convivència i benestar dels ciutadans i ciutadanes.

Per tot això, Les Organitzacions polítiques i sindicals que subscriuen la present Declaració

PRIMER.- Manifestem el nostre rebuig al Projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les administracions locals que el Govern pretén aprovar i que està en tràmit parlamentari.

SEGON.- Donem suport a la mobilització del conjunt de la societat en defensa de l’Estat de Benestar i de la pervivència de pobles i ciutats amb serveis dignes, on es garantisca la igualtat d’oportunitats i la protecció de les famílies, davant la difícil situació per la qual estan travessant.

TERCER. – Reclamem el manteniment dels llocs de treball en risc i manifestem el nostre rebuig a la privatització dels serveis públics.

QUART.- Exigim un finançament local just i suficient que permeta la consolidació del model democràtic local desenvolupat durant els últims 30 anys, que té com a base la proximitat i com a prioritat les persones.