Compromís per Sagunt censura l’elecció temporal de Xest per al Campus Battery

Notícia apareguda en El Levante emv

La notícia avançadahui pel Levante-EMV que serà Xest la ciutat on es formen els futurs treballadors de la gigafactoria de Volkswagen de Sagunt, fins que el nou centre de formació lligat a la mateixa estiga construït, ha alçat fortes crítiques de Compromís a la capital del Camp de Morvedre.

Quico Fernández, regidor d’urbanisme de Sagunt i portaveu del grup municipal de Compromís creu que aquesta és “una molt mala notícia per a Sagunt. Encara que la formació que es realitze a Xest tinga un caràcter transitori, en realitat, del que es tracta ací és d’un període decisiu, ja que aquesta serà l’etapa de formació més important per als que vulguen treballar a la fàbrica i resta moltes oportunitats a els nostres ciutadans per la gran distància que ens separa de Xest”.

Per Fernández, la distància que separa el centre de formació transitori de la ciutat on es construirà la factoria suposarà “una barrera molt important” perquè els ciutadans de Sagunt tinguen l’oportunitat de trobar un lloc de treball a la nova planta industrial.

Segons el regidor nacionalista: “el centre definitiu a Sagunt no estarà operatiu fins que no entre en funcionament la gigafactoria“. Per al regidor: “ni tan sols no s’ha aprovat el projecte de reparcel·lació ni el d’urbanització. A la premsa hem vist que ja es van a licitar les obres d’urbanització, però la realitat és que al departament d’urbanisme no tenim constància de l’inici d’aquests treballs ni que estiguen aprovats aquests projectes”. El regidor esgrimeix que des de l’ajuntament s’han presentat diversos recursos i al·legacions “importants” i que, per tant, considera que “les obres d’urbanització tardaran a començar i el nou centre de FP encara tardarà molt de temps a estar finalitzat“.

Fernández continua afirmant que des del seu partit “no entenem que s’haja desestimat la ubicació proposada per Sagunt i producte de l’acord del ple municipal“, deia en relació amb la proposta que el futur centre s’ubique al costat del centre comercial L’Epicentre, a la zona situada entre els dos nuclis urbans de Sagunt i Port. “La proposta parlava d’una parcel·la que no només podíem cedir de forma gratuïta a la Generalitat Valenciana sinó que, a més, ja està disponible per poder començar les obres immediatament per construir el centre. Hem estat treballant amb afany al departament d’Urbanisme per habilitar la parcel·la perquè així fos. A banda, hem de recordar que aquesta parcel·la proposada per l’ajuntament està dins de la trama urbana de la ciutat i no lluny de la gigafactoria i connectada perfectament amb transport públic urbà i interurbà, que són algunes de les condicions que es demanaven des de la pròpia empresa” .

Tot i que l’elecció de Xest ha estat consensuada entre la multinacional i la Conselleria d’Educació que encapçala una integrant de Compromís, Raquel Tamarit, el portaveu de la formació nacionalista a Sagunt carrega contra la mesura. I recalca que la Generalitat Valenciana “de nou, va a la seua sense tenir en compte la voluntat de l’ajuntament. Ja ho va demostrar quan va permetre la destrucció de Montíber amb una macrocentral fotovoltaica de més de 250 hectàrees, a les quals ara cal sumar 60 hectàrees més a Gausa, en contra de l’informe municipal que deia clarament que no hi havia cap justificació per fer això, que era una decisió arbitrària i oportunista que només serveix perquè l’empresa guanye avantatge competitiu. No cal la seua instal·lació per al funcionament de la mateixa”.

Greuges
Per a l’edil, “a estos greuges“, “cal sumar ara el tema del centre de formació” ja que, segons assenyala, “la Generalitat ha restat a l’ajuntament pràcticament totes les competències, fins i tot les d’atorgar llicències, amb tot el que això suposa quant a pèrdues d’ingressos per a l’ajuntament i ens trobem que fins i tot, en el projecte de reparcel·lació, ens neguen el dret legal que té l’ajuntament al 10 per cent de l’aprofitament, fet que es tradueix en pèrdues de desenes milers d’euros”.

Finalment, Fernández conclou preguntant-se què guanya la ciutat de Sagunt? si l’ajuntament “no obté els recursos legítims, per llicències o per aprofitaments”, si els ciutadans de Sagunt “tenen dificultats per poder accedir a un lloc de treball a la fàbrica perquè el centre de formació estarà lluny de la ciutat i a més existeix una destrucció important del territori del municipi que suposarà la pèrdua de llocs de treball a l’agricultura”.

Per això, finalitza afirmant: “Nosaltres hem d’exigir a la Generalitat Valenciana que escolte la veu del municipi i faça les coses d’una altra manera, més consensuada i beneficiosa per a Sagunt i no només pensant a curt termini i en les eleccions. És clar que ací parlem d’una importantíssima inversió, però això no pot implicar que s’actue d’esquena a la ciutadania i encara menys, al nostre municipi”.