Pepe Gil creu que Costes actua “de manera arbitraria i sempre en contra dels interessos dels nostres ciutadans i de la nostra ciutat”

Notícia apareguda en El Periòdic.com

La Delegació de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha encarregat recentment l’elaboració d’uns estudis per tal de fixar el límit o espai d’inundació fins on es faça sensible l’efecte de les marees o l’abast de les onades en els temporals més grans. Es tracta d’uns estudis específics que permeten concretar o estimar raonadament els valors d’elevació del nivell de la mar a considerar en la determinació del domini públic marítim-terrestre.

Tot i que no ens sembla malament que la direcció general de Costes realitze els seus estudis, ens sembla curiós que eixos estudis estiguen repartits en una sèrie de municipis i que de Sagunt sols es vagen a estudiar 1.160 metres de la platja urbana de Sagunt. Sincerament es deixen un tros molt important: el Grau Vell i Almardà, que queden fora d’estos estudis, i per descomptat el que ací es persegueix és fer una nova delimitació del domini públic marítim-terrestre i en tots aquells problemes que puguen vindre associats respecte les titularitats i les propietats dels diferents afectats: vivendes etc. inclús bens municipals” Afirma Pepe Gil des de Compromís per Sagunt.

El també regidor a l’ajuntament continua la seua argumentació sobre la falta de rigorositat de la Delegació de Costes a l’hora de fer els seus estudis en quant afecten a Sagunt: “Ens sembla curiós que la nova delimitació que es pretén fer, i que està contínuament com una espasa de Dàmocles sobre nosaltres, quant s’han fet els estudis adients (sempre en paraules de tècnics de la delegació de Costes de València) s’han fet a escassa profunditat, de manera que no pot ser demostrat si allí baix hi ha o no hi ha mar. Una vegada més Costes actua de manera arbitrària i sempre en contra dels interessos dels nostres ciutadans i de la nostra ciutat”.

L’edil nacionalista fa referència, a continuació, a uns estudis que l’ajuntament de Sagunt va realitzar en l’anterior legislatura per demostrar que els terrenys afectats del Malecon són de domini públic marítim-terrestre, una possibilitat que la delegació de Costes sembla no compartir: “l’alcalde Quico Fernández va signar un contracte per realitzar unes cates profundes per poder determinar si, efectivament, allí el que hi havia baix la superfície que ara veiem era arena, sorra i restes d’elements marins o si, pel contrari, no hi havia res d’això i per tant no es podria parlar de domini marítim-terrestre en eixa zona. Eixes cates determinaren, de manera incontrovertible, que allí hi havia mar i que, per tant, allò si que és domini públic marítim-terrestre”, afirma Gil.

Les crítiques des del partit nacionalista es centren, doncs, en que els estudis realitzats per la Delegació de Costes no arriben a la profunditat suficient com per poder determinar amb exactitud quines zones de la costa saguntina poden o no, segons l’establert per la normativa vigent, ser considerades com a zones de domini públic marítim-terrestre perjudicant seriosament la protecció del litoral de la ciutat, és per això que Gil critica l’arbritrarietat de la delegació i conclou: “Curiosament des de Costes dediquen recursos a fer estos estudis i en canvi, segons informacions que ens van transmetre des de la pròpia Delegació de Costes de València, han dedicat escassos recursos per a poder determinar si el Malecon té origen marí o no”.