Des de la formació valencianista demanen al govern municipal que presione al ministeri per a que considere les al·legacions fetes per l’Ajuntament en la línia de reduir l’impacte del pas de l’AVE sobre la ciutat
Compromís per Sagunt es manté ferm en la seua reivindicació de posar solució a l’impacte negatiu que tindrà la infraestructura de l’AVE sobre la ciutat, com ha vingut fent els últims anys en reunions amb altres administracions i en forma de mocions al ple. Esta setmana arribava a l’ajuntament una comunicació oficial en la qual el Ministeri de transports, mobilitat i agenda urbana informava que el pas de l’AVE es produirà per dins de la ciutat, és a dir, pel traçat actual del tren.
Des de Compromís per Sagunt han volgut manifestar el seu rebuig a esta decisió. En paraules del seu portaveu Pepe Gil: “Sembla que no s’ha tingut en compte la proposta de l’Ajuntament de reduir qualsevol impacte perjudicial que una infraestructura com l’AVE va a causar als veïns i veïnes de la ciutat. L’opció que venim plantejant és un traçat que sense afectar al Pla del Bou anara per dins de les muntanyes com es fa en molts altres llocs. Desatenent les al·legacions que l’Ajuntament havia fet, el Ministeri ha decidit que l’AVE passe pel traçat actual”.
En referència a l’anunci fet per l’alcalde Darío Moreno, Gil va més enllà a l’hora d’exigir al ministeri: “Alguns parlen de compensacions. Nosaltres no parlem de compensacions, ja que això significa compensar per un mal fet. Pensem que el que han de fer és posar solució a tots els problemes derivats de l’impacte d’eixa infraestructura, i això vol dir necessàriament que el traçat actual que creua Sagunt ha d’estar cobert, evitant així problemes de sorolls i vibracions, o que afecte a les línies del servei de Rodalies, un servei que des de Compromís pensem que s’ha de reforçar per poder circular pel nostre territori en les millors condicions. No té sentit que pugues arribar a Madrid en una hora i mitja, i per anar de València a Benicarló coste el mateix temps. Això no té cap trellat.”
Sobre com hauria de ser eixa infraestructura, Gil explica que “eixa infraestructura de cobriment de les vies ha de ser permeable, és a dir, no pot ser que siga una caixa i ja està. Ha de ser una infraestructura habitable que puga ser emprada per tota la ciutadania. Com el projecte Cromosomas plantejava, podria contindre passos per poder creuar d’una zona de la ciutat a l’altra amb facilitat i fins i tot, i ara que estem en un context de repte climàtic, podria ser una zona principalment verda”.
A més a més, des de la formació valencianista aprofiten per a enumerar les millores necessàries que han de dur-se a terme en l’estació de tren: “Pensem que sí o sí s’ha de treballar de manera urgent en la millora dels accessos als aparcaments que ADIF o RENFE té a Sagunt. No és de rebut que l’accés siga només per la banda de nord, situació que genera molts problemes de mobilitat (i més que van a generar-se). L’aparcament sud ha de tindre un accés en condicions, a més d’ampliar-se d’una manera considerable. Des de Compromís plantegem l’ampliació en vertical de les places d’aparcament, de manera que augmente la capacitat per a donar un millor servei als usuaris del tren i als veïns i veïnes del Raval, un barri amb mancança de llocs d’aparcament”, argumenta Gil.
Per concloure Gil demana que “eixes ‘compensacions’ es transformen en compromisos: soterrament de les vies, millora de l’accés a les zones d’aparcament, i ampliació del número de places”.