L’esborrany de Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest 2014 inclou una inversió de prop de 17 milions d’euros en la ciutat de Sagunt. No obstant això aquesta quantitat ha estat matisada pels edils de Bloc-Compromís, Teresa Garcia i Quico Fernàndez, els qui han explicat que ens trobem davant uns comptes que no solament inclouen simplement pagaments ja compromesos, per la qual cosa consideren que no tindran un impacte econòmic real en la ciutat, sinó que, en la seua opinió, mostren un preocupant abandó de les inversions que necessita la nostra ciutat, amb infraestructures com la millora de la connexió ferroviària que, segons denúncia, queda reduïda a una versió low cost del tercer carril, en el qual dubten que es vaja a incloure la cobertura de les vies.
Segons han explicat els edils nacionalistes la Comunitat Valenciana ha perdut un 40% del nivell d’inversió respecte als comptes de 2012, i rep un total de 605 milions d’euros, per a trobar una xifra tan baix cal anar 12 anys arrere, segons ressalten els edils de Compromís, quan en 2002 es van ingressar 682 milions.
Per als edils nacionalistes l’austeritat, en tot cas, no és una excusa justificable ja que segons ressalta Quico Fernàndez: «La Comunitat Valenciana rebrà el 6,2% de la inversió que es realitzarà en l’Estat, quan som ja el 11% de població». El propi Fernàndez considera que els nombres no deixen marge de dubtes: «Si dividim el que rep la Comunitat Valenciana per cada habitant trobem que són 121 euros per persona, molt lluny de la mitjana espanyola, que és de 209 euros per habitants, i molt més lluny encara dels 556 euros que rep cada Castellà-lleonès, els 490 euros que rep cada gallec, o els 318 euros que es destina a cada extremeny». Teresa Garcia, de fet, també assenyala que València està fins i tot per sota del que reben a Catalunya—que xifra en 126 euros— «Amb tot el que s’estan queixant a Catalunya resulta que estem ací pitjor que ells» explica la regidor que vincula la caiguda de la inversió a Catalunya amb un possible càstig pels moviments independentisme.
Inversions a Sagunt
Pel que fa a Sagunt Fernàndez qualifica de «escandalós» el tracte dels comptes estatals a la ciutat. Segons explica 10 dels 17 milions ja es van a obres programades internes de l’autoritat portuària, i altres cinc es van amb la següent fase de la depuradora. La resta, segons Fernàndez, es reparteix entre l’elaboració de projectes, i d’un pagament ja previst en el castell que, segons assenyala, no és el del centre de visitants.
Els comptes estatals també destaquen per als nacionalistes per les seues absències, que no inclouen el corredor mediterrani, la cobertura de les vies al seu pas per Sagunt, el passeig marítim, la connexió de Parc Sagunt o l’adequació de la llera del riu del Palancia.
Per aquest motiu els membres de Compromís remetran al seu diputat en Corts, i al Ple de l’Ajuntament de Sagunt, esmenes perquè es faça pressió en Corts per a aconseguir que la ciutat reba inversions.
Més concretament aquestes esmenes sol·liciten: 596.000 euros per a la remodelació del passeig marítim, 8 milions per a l’adequació de la llera del riu Palancia, la dotació elèctrica del centre de visitants del castell (600.000 euros), 2 milions i mitjà per al castell romà, dos milions per a l’enllaç amb l’A-7, 1,8 milions per a l’accés ferroviari al port de Sagunt, 3 milions per a acabar l’accés terrestre a Parc Sagunt, 4 milions per al cubrimiento de vies, 100.000 euros per a la redacció del projecte d’estació intermodal, altres 100.000 euros per a la realització de l’estudi de la línia de mercaderies Zaragoza Sagunt, i 400.000 per al projecte de millora linea convencional Teruel-Sagunt.