Malgrat la seua implicació als Premis Europan 8, el Govern Central defuig de participar al projecte de Sagunt
La resposta del Govern Central davant la pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, sobre l’estat del projecte de cobriment de les vies del tren al seu pas per Sagunt, torna a posar en evidència la indolència d’esta administració en un tema de màxima necessitat a per a la nostra ciutat.
En poques paraules, l’administració competent esquiva la seua responsabilitat assegurant que “les actuacions d’integració urbana són actuacions de caràcter essencialment urbanístic, que hauran de ser assumides directament per les Administracions Locals o Autonòmiques competents en matèria d’urbanisme, limitant-se l’Administració General de l’Estat a realitzar la millora funcional de la xarxa ferroviària que siga precisa”.
Ni vinculació amb el projecte ni cap tipus de suport es desprenen de la resposta que el ministeri ha llançat per concloure la qüestió. “És una resposta que nos ens ha agradat, evidentment, perquè l’actitud del ministeri deixa en mans de l’ajuntament qualsevol tipus de solució. Nosaltres no volem dir que l’ajuntament no haja de participar, però necessitem una col·laboració per part del ministeri”, afirma Quico Fernández, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Sagunt.
La necessitat d’una solució a la demanda de soterrament de les vies ferroviàries al seu pas per Sagunt, és una de les qüestions que ha ocupat l’agenda de relacions entre ambdues administracions al llarg dels últims anys. “En el seu moment, l’ajuntament va renunciar a una reivindicació històrica com era el soterrament de les vies i ens posàrem a treballar en una alternativa que suposava el seu cobriment”, afegeix Quico Fernández.
Tanmateix, el ministeri assegura, en la seua resposta, que “en general, els soterraments no són necessaris per a garantir un bon servei ni la funcionalitat de la xarxa ferroviària a la ciutat i per això no són solucions habituals que es desenvolupen en altres països del nostre entorn i amb xarxes ferroviàries similars”. Però, tal com recorda el portaveu de Compromís, “un tren d’alta velocitat no pot passar sense adoptar mesures importants per evitar l’impacte que té”.
Europan 8
Amb esta nova resposta, el Ministeri defuig del compromís adquirit fa uns anys amb el projecte guanyador als Premis Europan 8. “Quan jo era regidor d’Urbanisme presentàrem la nostra proposta als Premis Europan 8, concurs que guanyàrem, i esta és la proposta que es va compartir amb el ministeri per poder posar-la en marxa, perquè, el propi ministeri participava com a jurat a estos premis i hi tenia un compromís”, afirma Quico Fernández, i conclou: “cert és que fins a este moment no tenim una contestació positiva però esperem que la pressió sobre el ministeri tinga una resposta més adequada a les nostres pretensions. Ja ho hem recordat en nombroses ocasions: ací hi ha un deute pendent per part del Govern Central per cobrir que tindria un efecte molt positiu per a la integració de la pròpia ciutat”.
L’Ajuntament de Sagunt participà als Premis Europan 8 amb un projecte guanyador, Cromosomas, que plantejava la solució a la barrera de les vies, agreujada per l’alta velocitat, i que ajudaria a regenerar una zona residencial i industrial degradada coneguda com Baix Vies. En el comitè Europan participava el Ministeri de Foment a través d’ADIF. Definitivament, la solució seria el cobriment de la infraestructura mitjançant una llosa, de manera semblant com s’ha fet en altres ciutats com per exemple Oviedo.
L’excusa: cost elevat
La qüestió queda reduïda, doncs, a un tema econòmic, perquè, en paraules del ministeri, “el cobriment de les vies del tren al seu pas per Sagunt és una operació d’integració urbana. L’Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada 2030 del Govern, a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en el seu document per al debat, estableix que les operacions d’integració urbana del ferrocarril tenen efectes positius sobre la ciutat, eliminant l’efecte barrera produït per les xarxes ferroviàries i afavorint la regeneració de l’entorn urbà que les envolta (en moltes ocasions degradat), però solen suposar costos d’inversió molt elevats”.
No obstant, assegura Quico Fernández, “anem a continuar insistint però hem de dir que la resposta del ministeri es molt decepcionant”.