L’impuls de les àrees industrials de proximitat és una de les claus de progrés, creació d’ocupació i competitivitat de futur. La reindustrialització de la nostra economia s’està convertint en una fita inqüestionable després de dècades de lloar la internacionalització, de migració de la nostra producció a països amb legislacions laborals, socials i ambientals exigües o inexistents a fi de multiplicar els beneficis.
Aquesta deslocalització de la indústria, alhora, ens ha fet més vulnerables en l’àmbit global, ja que hem perdut autonomia estratègica en àmbits tan fonamentals, per exemple, “l’energia, la salut, les tecnologies digital i l’alimentació”, com ha assenyalat aquesta setmana l’Executiu central en les seues directrius prioritàries per a la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea durant el segon semestre del 2023. Entre elles es troben també la transició ecològica, el canvi climàtic, evitar la degradació ambiental o la justícia social i econòmica.
Compromís està alineat en aquest desafiament europeu per la reindustrialització local i ho ha demostrat durant els vuit anys de Governs del Botànic amb la promoció d’un model d’economia sostenible, liderada pel conseller Rafael Climent, un polític clau en la transformació real de l’economia valenciana cap a paradigmes més sostenibles, tot atenent factors més socials com ara el bé comú.
Desbloqueig i reactivació de Parc Sagunt per part de Compromís
La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, dirigida per Compromís, ha estat fonamental per a la nostra ciutat perquè va aconseguir desbloquejar i reactivat Parc Sagunt, paralitzat des de l’any 2011. Aquest èxit de l’Executiu autonòmic progressista ha afavorit una inversió total conjunta de 132 milions d’euros per als tres milions de metres quadrats de superfície bruta, tot esdevenint un dels parcs empresarials més extensos d’Europa.
La legislatura que avui comença a l’Ajuntament de Sagunt -on tinc l’honor de donar els meus primers passos com a regidora del grup municipal de Compromís, juntament amb el meu company Pepe Gil com a portaveu- estarà marcada per la implantació al Parc Sagunt de la gigafactoria de bateries per a vehicles elèctrics de Power HoldCo. El Grup Volkswagen ha destinat 62 milions d’euros en l’adquisició dels terrenys i comptarà amb ajudes de la conselleria de Climent –ara en funcions- per un import de 3,84 milions en 2023 per a la capacitació de personal.
La companyia alemanya té previst invertir 3.000 milions d’euros en una immensa fàbrica que ocuparà més d’un milió de metres quadrats en Parc Sagunt II i tindrà una capacitat de producció anual de 40 gigavats. Aquesta activitat generarà ocupació, s’ha anunciat una plantilla de 3.000 persones altament qualificades, i al voltant de 15.000 directes i indirectes. Paral·lelament, el desenvolupament de la gigafactoria tindrà impactes ambientals i socials importants, com ara la destrucció de sol fèrtil d’horta en producció per a la construcció de les megaplantes solars fotovoltaiques per al seu subministrament.
A més, els governs local i autònomic hauran de fer front amb previsió de les necessitats en serveis públics de sanitat, educació o garanties d’habitatge per a acollir l’arribada de població. Per aquest motiu, Compromís de Sagunt mantindrà la seua aposta per la reindustrialització, alhora que reclamant la preservació ambiental i el control de la contaminació per garantir la salut, així com l’exigència a l’equip de Govern de vetllar en tot moment pels interessos de Sagunt.
El gegant de la Volkswagen, 40 anys després de tancar AHM
Precisament enguany es compleixen 40 anys del decret del Consell de Ministres que va decidir el tancament de la IV Planta del Alts Forns del Mediterrani (AHM), una reconversió industrial que va marcar la nostra vida, especialment de milers de famílies del Port de Sagunt. El gegant de la Volkswagen comença a desplegar-se pel territori del nostre terme, davant de la Marjal dels Moros i ben a prop del patrimoni històric del Grau Vell, a un ritme vertiginós, i de ben segur ha estat fonamental una llei capdavantera en l’àmbit estatal i promoguda per Compromís a la conselleria d’economia sostenible: la Llei d’Àrees Industrials del 2018, essencial per a la gestió dels parcs empresarials, nascuda amb el consens del sector i peça imprescindible per la reindustrialització de la nostra economia local.
Maria Josep Picó Garcés
Diputada de Compromís a la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats i
regidora de Compromís a l’Ajuntament de Sagunt