Compromís retreu les “contradiccions” de la Direcció General i demana responsabilitats polítiques
Notícia apareguda en El Levante emv
El problema de l’accés a Internet del veïnat de Ciutat Vella de Sagunt “sembla que continuarà sense visos de solució“, segons afirmen des de Compromís per Sagunt. La raó és que, segons asseguren en un comunicat, “la Direcció General de Patrimoni, encapçalada per la socialista Carmen Amoraga, s’ha negat a fer la modificació del pla rector de Ciutat Vella per permetre instal·lar de forma provisional fibra òptica a les façanes dels edificis de la zona antiga de Sagunt”.
Esta postura ha despertat les crítiques del Grup Municipal de Compromís per Sagunt, el portaveu del qual, Quico Fernández, no ha dubtat a assenyalar “les contradiccions” de la Direcció General a l’hora de fer complir la normativa.
“L’article 39 de la llei de patrimoni prohibeix que vaja cablejat per les parets o les façanes dels immobles, però vist que en aquests moments la necessitat de fibra és urgent per als veïns i veïnes i que no disposem d’una instal·lació subterrània. Nosaltres pensàvem que la Conselleria i la Direcció General de Patrimoni podria accedir a fer una modificació puntual i provisional de la normativa fins que les instal·lacions subterrànies estiguessin acabades” argumenta Fernández, que veu com contradictòries les actituds de la Direcció General amb les necessitats del veïnat i l’actuació de la pròpia Conselleria.
Per al portaveu nacionalista i regidor d’urbanisme de la ciutat de Sagunt, hi ha “una doble vara de mesurar” a la Direcció General de Patrimoni. Mentre es denega la possibilitat d’instal·lar la fibra per les façanes de forma provisional, esta mateixa Direcció General incompleix, de forma sistemàtica, la normativa respecte dels cablejats o respecte d’altres normatives legals. “L’exemple més clar d’això el tenim al Teatre Romà de Sagunt. Una infraestructura de gran valor patrimonial, gestionat per la Direcció General que encapçala la senyora Amoraga des de fa 8 anys, i que encara no té un subministrament elèctric legalitzat sinó que els cables van des d’un centre de transformació per la mateixa façana, generant-ne una imatge, la veritat, deplorable” critica Fernández.
Tot i això, el regidor nacionalista va més enllà i retreu a la Direcció General de Patrimoni “l’abandó que per part de la Conselleria i la Direcció General pateix la ciutat de Sagunt i el seu patrimoni cultural“: “En aquests 8 anys el Teatre Romà no ha tingut cap inversió. No compleix amb la normativa bàsica d’accessibilitat i té una instal·lació elèctrica totalment fora del que serien les normatives actuals, però que tot i així segueix funcionant perquè seria molt vergonyós que s’hagueren de suspendre festivals com Sagunt a Escena o d’altres per falta d’inversions” .
El portaveu de Compromís per Sagunt continua: “ja que són tan exigents amb la ciutadania ho haurien de ser, encara més, amb la pròpia administració. Una administració que ha deixat a Sagunt completament sola i que ha tardat pràcticament dos legislatures a acabar un centre de visitants que estava pràcticament finalitzat el 2015 i que ara mateix té els serveis completament tancats als visitants perquè no s’ha resolt el problema de l’evacuació de les aigües. Una autèntica vergonya”.
Fernández enumera a més les deficiències que pateix el patrimoni cultural de Sagunt on “el castell no té ni unes mínimes condicions per ser visitable i on una Direcció General, que no ens ha donat suport a l’hora de tirar endavant el projecte per declarar la nostra ciutat com a Patrimoni de la Humanitat, projecte que en aquests moments està estancat perquè la Direcció General de Patrimoni no ens dóna suport”, afirma.
Finalment, el regidor nacionalista afegeix: “Són ja massa greuges i massa deutes amb la nostra ciutat els que té i ha comès la senyora Carme Amoraga i la seua Direcció General de Patrimoni i Cultura i per això pensem que hauria d’assumir les seues responsabilitats de cara a l’abandó que pateix el patrimoni de la nostra ciutat i que la mateixa Conselleria prenga decisions sobre això. No es pot ser tan irresponsable a l’hora de gestionar el patrimoni i ser alhora tan exigent com per deixar els ciutadans sense Internet o sense llum per negar-se a fer una modificació mínima. Estos últims 8 anys de la Direcció General de Patrimoni han estat molt deficients per a Sagunt i exigim responsabilitats”.