Article publicat en el número 326 d’EPDA

Vaja per davant el meu més sentit cóndol a totes les famílies que han perdut a alguna persona estimada durant la major catàstrofe natural que ha devastat el cor del nostre país. Des de Compromís vos acompanyem en el dolor i farem el possible perquè els culpables paguen per la seua negligència.

És dolorós ser-ne conscient, però la vida no espera. Pel que fa a la nostra ciutat, els procediments administratius han continuat endavant i, entre ells, l’aprovació dels pròxims pressupostos de l’any 2025.

Per posar en context, en el debat sobre l’estat del municipi, dut a terme mentre una tempesta d’aigua i fang arrossegaba el nostre país, el nostre alcalde-comercial-influencer parlava alguna cosa -en perfecte castellà- sobre “(..) una suerte de espiral creciente, cada avance nos empuja al siguiente. Con cada inversión viene aparejado más trabajo, más infraestructuras y más renombre”. Atenció a açò últim, perquè arribat a este punt continua afirmant: “Una situación que ya en estos momentos nos ha posicionado como una referencia nacional e internacional”. I per a acabar, lo millor: “Hoy Sagunto le habla de tú a tú a Nueva York, a Saltzgitter o a Tianjin”.

A mi ja és que este nivell de supèrbia, de viure fora de la realitat, em deixa bocabadat i sense paraules. Mire senyor alcalde, no volem ser com Nova York, de cap manera! L’exemple màxim de l’ultracapitalisme més exacerbat. Mai.

Anant als pressupostos… De nou, este govern suposadament “progressista” actua amb molt poca transparència i temps de marge per als partits de l’oposició, que representem el 48% dels votants. Entre ells, hi som formacions que hem governat com PP, IP i Compromís i, amb eixa experiència, podríem haver aportat idees tangibles, reals, ja que ens sembla que no en tenen.

Per la part del capítol de personal, i deixant a banda el corresponent augment per haver absorbit el Consell Agrari en l’estructura de l’Ajuntament, el senyor alcalde i resta d’alliberats s’han apujat el sou entre un 19% i un 28% en un any. En total suposa 103.000 euros de despesa extra, cada any, per a les arques públiques.

Ens sorprén la partida adjudicada a Medi Ambient en inversions, d’un milió d’euros, per a l’adquisició de nous contenidors; un fet que no s’havia produït mai, ja que l’organisme que s’ha responsabilitzat d’esta tasca ha sigut la SAG. Suposem que s’haurà fet per abaixar el cost de la recollida de residus sòlids urbans, amb l’objectiu d’abaixar la taxa un poc.

Sempre que s’elabora un pressupost és molt recomanable llegir-lo parant atenció a la columna “Alienació de solars”, és a dir, venda de solars municipals. Les quantitats que eixen reflectides en ella, diuen molt sobre la vertadera intenció del govern de dur endavant el corresponent projecte o iniciativa. Vista la dificultat al llarg dels anys per a vendre solars, queda clar que l’interés és reduït.

En el pressupost d’enguany, vull destacar alguns projectes que per a nosaltres són prou importants executats, i en gran mesura -o totalment- queden supeditats a la venda de propietats municipals: espai polivalent Sant Cristòfol, 200 mil euros (100%); xarxa de banys públics, 100 mil (50%), projectes en centres educatius, 100 mil (50%), accessibilitat i vies públiques, 400 mil (50%), substitució proteccions del riu Palància, 120 mil (100%); inversions de reposició en infraestructures, 1 milió (100%).

De nou, em veig en la necessitat de posar el punt en la pèrdua d’uns 3,5 milions de fons FEDER associats a projectes EDUSI, per manca de capacitat a l’hora de gestionar els recursos de l’Ajuntament. El llistat de projectes que han perdut l’ajuda europea és considerable: la reforma de la seu de la Policia local, el Casino de la Gerència, el centre polivalent de Sant Cristòfol, etc.

Calen moltes més inversions per avançar cap a una ciutat moderna -“smart city”-, però amb una veritable ànima ambiental. Tenim clar que el progrés de Sagunt implica avançar cap a una ciutat més verda, amb zones enjardinades a prop de tota la ciutadania, amb més espais sense cotxes, amb una mobilitat més sostenible. I, per suposat, la conservació dels espais naturals del terme per a garantir pulmons verds i àrees que facen possible l’adaptació del municipi al canvi climàtic, per a ser més resilients. Volem Romeu, paratge natural municipal JA!

Per altra banda, valorem positivament la recuperació de la subvenció per a la promoció del valencià dirigida a associacions i comerços. Això sí, han congelat la quantia de l’any 2023: 10 mil euros en total. També considerem encertada la partida per a la recuperació del campament de Les Escales, una iniciativa demandada per les entitats ecologistes del municipi que ens encarregàrem de portar a ple. Estos dos fets, són bona mostra del nostre tarannà constructiu a l’hora de fer oposició. Aportem i treballem amb l’objectiu de fer de Sagunt una ciutat més habitable amb identitat.

Pepe Gil Alcamí
Portaveu Grup Municipal Compromís per Sagunt