La situació d’extrema gravetat que estan sofrint les masses forestals de pins blancs del municipi ha portat a la mort de multitud d’arbres durant 2013 i sobretot durant 2014, molts d’ells amb un temps de creixement superior als 30 anys. Fet que fa inajornable, la preneu i mesures i d’accions necessàries per combatre i minimitzar els efectes de la plaga que les afecta.

L’afecció és desigual, depenent de zones. Davant això, l’única opció de parar aquesta fulminant plaga és prendre totes les mesures tècniques disponibles, ja que durant aquesta tardor i hivern aniran sortint dels arbres afectats (pins que esgrogueeixen) molts milers d’insectes adults que aniran a parasitar a arbres sans encara que afeblits, que a data d’avui són la immensa majoria donada la forta sequera que patim i la innegable afecció que sobre la vegetació causen els elevats nivells d’ozó troposfèric presents a diverses comarques des de fa anys, la qual cosa es constata a través de les estacions de la Contaminació Atmosfèrica de la xarxa de la CITMA.

En l’Ordre 25/2014 de 29 d’octubre, de la Conselleria d’Infraestructures i Medi ambient, es fan públiques les zones de la Comunitat on es declara obligatori i d’utilitat pública el tractament per al control de les plagues d’insectes perforadors que afecten a les pinars. En aquesta Ordre, també s’especifica qui dirigirà, com i quan s’han de realitzar els treballs necessaris per dur a terme les tales controlades.

El Consell, mitjançant aquesta Ordre, pretén obligar a ajuntaments i particulars a pagar el cost d’eradicar la plaga en les pinedes dels 100 municipis que s’han vist afectats, sent que la disminució pressupostària i la falta de recursos humans han deixat en evidència el sistema de control i vigilància de plagues, havent d’actuar quan la plaga ja està incontrolada.

Davant això, el Grup Municipal de Compromís, presenta les següents propostes

ACORD

PRIMER.- L’elaboració urgent, cas de no existir, d’un informe per part del Consell Agrari, d’acord amb l’Ordre de Conselleria, en el qual s’especifiquin les mesures a prendre amb caràcter urgent durant els terminis que marca l’Ordre, amb un pressupost estimatiu del cost de les mateixes.

SEGON.- Destina els recursos necessaris per tal de tractar aquest problema al nostre municipi de forma coordinada entre l’Ajuntament i el Consell Agrai.

TERCER.- Sol·licitar, igualment, a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient (CITMA) que, per ella mateixa o en col·laboració amb altres administracions, destine els pressupostos necessaris i amb caràcter urgent per poder fer front a aquesta plaga forestal, la detecció de la qual i eradicació és de la seua competència, que podria haver-se evitat o pal·liat si s’hagueren realitzat els seguiments i si escau, els tractaments necessaris, donada donada les condicions climatològiques que han sofert les nostres muntanyes els últims dos anys.

QUART.- Donar trasllat de la present moció i dels seus acords a:

President Generalitat
Conselleria de Medi ambient
Portaveus grups Parlamentaris Corts Valencianes.
Diputació de València.
Associació Espanyola de Municipis de Muntanya
Als Ajuntaments de la Comarca afectats per l’Ordre de Conselleria