El regidor d’Urbanisme considera “desmesurat” el projecte d’energia solar, mentre IP demana al tripartit que “es deixe de ximpleries”
Notícia apareguda en El Levante
L’Ajuntament de Sagunt s’ha trobat amb les primeres fissures serioses a l’hora d’abordar l’arribada de Volkswagen a Parc Sagunt II. Després que el tripartit donara llum verda a un informe desfavorable a la construcció d’una planta solar associada a la gigafactoria, Iniciativa Porteña ha mostrat les seues “profundes discrepàncies” amb aquest rebuig.
A més de lamentar que PSPV, Compromís i EU hagen actuat d’esquena a l’oposició sense tractar l’assumpte en junta de portaveus o comissió d’Urbanisme, els segregacionistes reclamen a l’equip de govern que “donen alternatives, perquè saben que cal que la planta fotovoltaica estiga a un màxim de 10 quilòmetres de la megafactoria per considerar-la d’autoconsum. Tot i això, -el tripartit- es limita a dir que no, amb les conseqüències negatives que poden portar este tipus d’al·legacions”, en paraules de Manuel González.
Per justificar esta postura, el regidor d’Urbanisme Quico Fernández explica que “les dimensions -prop de 4 milions de metres quadrats- són incompatibles amb el nostre planejament urbanístic, ja que l’ocupació de sòl és desmesurada i no es justifica que siga imprescindible. La gigafactoria pot funcionar amb energia procedent d’altres zones amb menys impacte territorial i l’únic criteri que poden posar sobre de la taula és l’oportunitat econòmica”.
L’exalcalde i portaveu de Compromís per Sagunt afegeix que aquesta planta fotovoltaica “està originada per uns compromisos adquirits per la Generalitat amb l’empresa. La inversió és importantíssima i hem de buscar un acord. És hora que la Generalitat i també l’empresa entenguen la postura municipal. Nosaltres hem estat molt responsables, hem col·laborat, hem buscat alternatives i s’ha arribat a esta proposta que no satisfà jurídicament ni tècnicament els interessos municipals”.
Davant d’estes paraules el regidor d’IP apunta que “no és correcte dir que la planta solar no és necessària per a la gigafactoria, això ja ho sabem. El que passa és que, per rebre els fons PERTE, cal que una part important del consum elèctric s’origine per autoconsum, així que el que esperem és que donen alternatives”.
“Guiño” a agricultors i ecologistes
A més de recordar que el pronunciament municipal no és vinculant i la Generalitat té l’última paraula, González apunta que el rebuig del tripartit “més aviat sembla una picada d’ullet als agricultors que no hi estan d’acord, igual que a alguna entitat ecologista que ja ha mostrat el seu malestar”.
El portaveu d’IP conclou que “el Port sempre ha tingut vocació industrial. Hem acceptat empreses químiques, tèrmiques o indústria pesant. Ara es planteja una gigafactoria, que suposa futur per al nostre poble. El camí ha de ser la sostenibilitat, en tots els aspectes, pel que suggereixc a l’equip de govern que es deixe de ximpleries que saben de sobres que no tenen cap recorregut”.