Representants de l’Ajuntament de Sagunt s’han reunit amb els responsables de la Demarcació de Costes per tal de plantejar la situació de la costa saguntina davant la proposta presentada per a la seua adequació i el projecte que inclou les actuacions a les platges del sud de la província de Castelló.
“És evident que Sagunt és un problema per a ells i que estan preocupats pel que nosaltres pensem fer. Però la realitat i el resum de la reunió és que de forment ni un gra, en este cas, d’arena, permetan-me la broma. Més ombres que llums. De fet, considerem que les respostes que ens han donat no són, a hores d’ara, mereixedores de que ens plantegem la no presentació del contenciós”, ha comentat Pepe Gil. “Compromís per Sagunt ha deixat ben clar que per damunt de les idees o interessos de partit, estan els interessos de Sagunt i estan els nostres ciutadans… Mentre que els ciutadans recolzen el contenciós, nosaltres estarem amb ells. Com férem amb el tema del Malecó al qual, per insistència del nostre grup municipal, l’ajuntament va presentar el recurs que es va guanyar, encara que ara sembla que ho volen tornar a debatre des de Costes de Madrid”.
Qüestions de seguretat
De les qüestions plantejades fa mesos que són: la calendarització de les actuacions, la solució urgent al perill que representa l’esglaó de les platges i el control de les repercussions de les actuacions del sud de Castelló; res no s’ha aclarit. “De cap d’estes qüestions hem tret una resposta ni al 75% satisfactòria”, assegura Pepe Gil.
Respecte del calendari ens han dit que tractaran d’agilitzar però no poden concretar terminis. Pel que fa al control sistemàtic de les conseqüències del projecte d’Almenara en les platges Sagunt, només es faran a petició, no de manera periòdica ni programada. “Estarem vigilants”, ha afegit, Pepe Gil
I en el tema que es platejava com el més important per a la seguretat de les persones, “este estiu tampoc no haurà cap intervenció que reduisca l’esglaó a les platges perquè, estant en maig, encara no tenen ni preparat un contracte per tal de dur a terme l’actuació en un punt de gran perill per als usuaris de les nostres platges.”
De les parts positives a destacar, només es pot assenyalar que existeix ja un projecte per a Sagunt que considera algunes qüestions ja plantejades, inclús, a les al·legacions que Compromís ha finançat de forma particular. Igualment, han assegurat que tractaran de ser el més ràpids possibles.
Projecte conjunt
“Vull recordar que a principis de 2018, amb l’anterior Alcalde de Sagunt, Quico Fernández i representants dels veïns, aconseguirem arrancar la promesa de Costes de que farien un projecte per a tractar el problema de les costes de Sagunt. Ha tardat 3 anys. Estos són els terminis amb els quals treballa l’administració… l’administració central és més lenta que la local. En definitiva, d’esta reunió hem tret molta incertesa, molts dubtes…”, tal com conclou Pepe Gil. “Nosaltres estem amb els veïns, amb totes les associacions que han manifestat el seu suport i seguirem endavant defensant la presentació del recurs contenciós administratiu… encara que fent-ho, potser ens vulguen castigar, però jo em pregunte: més encara ens volen castigar?”
El contenciós administratiu es plateja, ara per ara, com a l’única via per tal de poder aconseguir l’objectiu que el Grup Municipal Compromís ha plantejat des del principi, i que és agrupar totes les actuacions previstes en un mateix projecte, per tal de dotar d’eficiència les intervencions i evitar els prejudicis que es produiran a les platges de Sagunt si s’executa el projecte d’Almenara i la Llosa de forma aïllada. D’aquesta mateixa manera ho considerava als seus informes el Laboratori de Costes de la Universitat Politècnica de València, encarregat de la redacció de les al·legacions presentades de manera particular per Compromís, i al quals s’assenyala que es tracta de la mateixa unitat morfològica i requereix actuacions integrades.
Compromís Sagunt