El DOCV de 18 de febrer publicava la RESOLUCIÓ de 14 de febrer de 2014, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es modifica el catàleg d’unitats, els llocs de treball docent, la denominació i altres aspectes de determinats centres docents públics d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Infantil i Primària i educació especial de titularitat de la Generalitat resolució coneguda com arranjament escolar.
Segons l’arranjament definitiu s’han creat 6 unitats d’infantil, 112 de primària i 5 d’Educació Especial. En canvi, s’han suprimit 152 d’Infantil, 69 de Primària, 3 d’ESO i 5 d’Educació Especial.
En l’arranjament escolar d’enguany s’ha demostrat l’impacte negatiu que ha tingut el districte únic en l’escola pública, ja que hi ha centres que perdran unitats encara que tinguen demanda perquè altres centres d’altres barris allunyats han perdut matrícula, segons Conselleria. Això demostra que la pretesa llibertat d’elecció de centres per part dels pares i mares és falsa i no s’aplica per als centres públics, on s’estan retallant unitats, encara que tinguem demanda. A més, enguany la Conselleria està desmantellant els centres que tenen barracots, no amb la construcció de nous centres educatius, sinó eliminant unitats, o directament els centres sencers.
L’arranjament és a l’hora un atac històric a l’ensenyament en valencià al estar 155 unitats en valencià afectades per al curs que ve amb l’arranjament escolar aprovat. D’un total de 136 escoles públiques afectades per la supressió d’unitats en valencià i 5 d’elles seran tancades. Hi ha 72 unitats en valencià suprimides d’Infantil i Primària i 83 més estan en centres amb doble línia educativa. En aquest segon cas queda resoldre quina unitat perden, si la de castellà o la de valencià. Amb aquesta resolució no s’ha respectat el context sociolingüístic de les escoles, en uns casos han matat directament als centres, en altres han assestat un colp duríssim a la normalització de la nostra llengua en les grans ciutats, Alacant, València i Castelló.
La Conselleria a suprimit a Sagunt línies d’infantil i primària a Villar Palasí, Cervantes, Baladre i Mestre Tarazona, posant en perill, en casos com el de Villar Palasí el manteniment de la línia en valencià.
Per tot això presentem les següents propostes:
L’Ajuntament de Sagunt insta a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport a rebutjar la RESOLUCIÓ de 14 de febrer de 2014, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es modifica el catàleg d’unitats, els llocs de treball docent, la denominació i altres aspectes de determinats centres docents públics d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Infantil i Primària i educació especial de titularitat de la Generalitat.
L’Ajuntament de Sagunt insta el Consell a renovar les negociacions amb els sindicats i representants de tots els sectors de la comunitat educativa per a arribar al consens necessari per a establir les noves condicions del arranjament escolar per al curs 2014-2015.