El nostre Estat viu immers en una profunda crisi econòmica que té la seva causa en el col·lapse del sistema financer. Una de les conseqüències més dures que té aquesta gravíssima situació és la destrucció d’ocupació, que ja ha assolit dimensions històriques a tot l’Estat, i la retallada de drets fonamentals està afectant seriosament els elements fonamentals del nostre model de l’estat del benestar.
L’aplicació de retallades pressupostàries a l’educació i la sanitat públiques, així com la reducció radical de la despesa social que dona cobertura, principalment, a la població en situació de més vulnerabilitat i aquells que han perdut els seus llocs de treball, està ampliant l’esquerda social i amenaça seriosament la cohesió social al nostre país.
En aquest context d’elevadíssima taxa d’atur, retallades de serveis públics i a la pressió a la baixa sobre les condicions de treball, s’afegeix el fet que el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques va presentar un informe sobre l’Avantprojecte de llei per a la Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local al Consell de Ministres del 15 de febrer de 2013.
Aquest document que manifesta tenir l’objectiu de racionalitzar l’administració local i aconseguir un estalvi econòmic contempla mesures que afecten l’autonomia local. Però en realitat això significa la intervenció de les administracions locals per part del Govern de l’Estat, modifica i vulnera l’actual model territorial i les competències de les administracions locals, i comporta un enorme retrocés en termes de drets i condicions laborals dels treballadors i treballadores públics.
En aquest context, amb una pèrdua molt alta d’ocupació a l’Administració Local, retallades en serveis públics i la pressió a la baixa sobre les condicions de treball s’afegeix aquest intent de pèrdua d’autonomia de les administracions locals que significaria també un retrocés en matèria de serveis de ciutadania.
Aquesta reforma es basa exclusivament en la “Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera” sense tenir en compte els principis d’autonomia local i de subsidiarietat, fent cas omís de les necessitats dels ciutadans i ciutadanes.
A més a més no preveu cap millora en el finançament de les hisendes locals, la gran qüestió sense resoldre del nostre model territorial. Ans al contrari, l’objectiu final del govern de l’Estat és de recentralizar i controlar al màxim els municipis, limitant la capacitat d’acció dels mateixos convertint-los en mers executors de la voluntat del govern de l’Estat.
Traspassa competències dels ajuntaments a les Diputacions allunyant el centre de decisió de la ciutadania. L’Ajuntament és qui millor sap les carències i les necessitats en la seva comunitat i qui pot prestar més eficientment els serveis que la ciutadania precisa. La proximitat significa eficiència i difícilment una administració supramunicipal podrà substituir el coneixement de la problemàtica local i la sensibilitat d’un ajuntament. A més a més les Diputacions no son fruit d’una elecció directa per part de la ciutadania.
Estem davant d’una proposta que generarà desequilibris territorials i socials importants, comportant greus discriminacions entre diferents administracions locals, però també entre la ciutadania, amb l’existència de ciutadans i ciutadanes de primera i de segona, en funció del lloc de residència.
La fixació dels costos estàndard, per part del Govern de l’Estat, per als serveis prestats per les administracions locals per tal d’avaluar la seva eficiència, comportarà, sens dubte, manca de rigor i situacions de desigual i injust tractament en molts municipis.
La proposta del govern central a qui realment perjudicarà serà, en primer lloc, al conjunt de la ciutadania que veurà afectats els seus drets i l’accés als serveis públics, i en segon lloc, a les administracions locals a les que sotmet a un buidatge de contingut de les competències municipals.
En conseqüència es procedeix a l’adopció dels següents
ACORDS
Primer. Rebutjar totalment l’Avantprojecte de Llei per a la Racionalització i la Sostenibilitat de l’Administració Local presentada pel ministre d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern Espanyol pel que suposa de vulneració a l’autonomia local, a les competències de l’Autonomia i l’intent de recentralització del model de l’Administració Local.
Segon. Exigir al Govern de l’Estat que no s’extralimite en les seues competències i no vulnere la competència de les CCAA sobre l’organització territorial i el règim local donat que son aquestes les que han de proposar, discutir i acordar els models territorials i competencials que facin l’arquitectura institucional que respongui a la realitat de la CCAA, o Nacionalitats.
Tercer. Instar el Govern de la Generalitat Valenciana a defensar amb fermesa les competències que li atorga l’Estatut en matèria de règim local i expressar el recolzament explícit d’aquest Ajuntament en totes les mesures que siguin necessàries emprendre per exercir aquesta defensa.
Quart. Instar el Govern de l’Estat a que convoque una Mesa de diàleg per obrir un procés de negociació amb els agents socials i polítics per a reorientar la reforma de la Llei Bases de Règim Local, per a que aquesta signifiqui i impulse una política de serveis que estiguen a prop de la ciutadania i a la vegada que no signifique el desmantellament de les Administracions locals.
Cinquè. Afrontar la necessitat d’enfortir les administracions locals i els serveis públics com garants dels drets i la cohesió social en un moment en el qual gairebé un 30% de la població aturada ja no rep cap tipus de prestació ni subsidi per estar aturat
Sisè. Instar al Govern de l’Estat, juntament amb el govern de les diferents Comunitats Autònomes i les entitats municipalistes, a l’elaboració d’un nou marc de finançament per al món local, més just, més eficaç i més eficient al servei de les polítiques locals.
Setè. Reclamar al Govern de l’Estat la retirada de l’esborrany de la proposta d’Avantprojecte de Llei, que envaeix i vulnera les competències de les administracions locals i, que per al contrari pague les aportacions econòmiques establertes per llei, reglaments i sentències que afecten al desenvolupament de les competències i serveis de les administracions locals, especialment en matèria social i educativa
Vuitè. Comunicar aquests acords al govern d’Espanya, el govern de la Generalitat Valenciana, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes, a la Federació Espanyola de Municipis i Provincies, a la Federació Valenciana de Municipis i Provincies i als agents socials.
Novè. Donar publicitat d’aquests acords