L’Institut Nº 5 ha començat a construir-se i ja porta velocitat de creuer. L’altre dia vam estar visitant les obres que em va produir molta alegria. Els terminis previstos per a la seua construcció són 20 mesos. Personalment, sóc moderadament optimista perquè puga rebre a les i els primers alumnes en el curs 2022-2023, com un dels instituts més grans construïts al País Valencià. Només en la seua construcció, està creant desenes de llocs de treball, directes i indirectes, amb una inversió a la nostra ciutat de 10.229.836 €, suposant l’obra més important que ha gestionat el nostre ajuntament en tota la seua història.
La seua construcció permetrà estructurar l’oferta educativa en el nostre municipi, ja que amb posterioritat es podrà crear l’entitat jurídica tan necessària per a la formació del centre integrat professional públic de Formació Professional. Aquest centre s’està construint gràcies al programa EDIFICANT de la Generalitat Valenciana, un dels projectes més ben articulats i exitosos del Botànic, que dota de condicions dignes als centres escolars i redunda en el bé comú i l’economia circular. La inversió en educació sempre reverteix en la nostra societat. Aquest retorn té un valor incalculable per a consolidar el nostre estat del benestar i potenciar la igualtat d’oportunitats.
El programa Genèric de l’EDIFICANT es va presentar el 16/10/2017 amb la participació de Quico Fernández com a vicepresident de la FVMP. Una vegada publicat el Decret, vàrem aprovar amb celeritat els tràmits necessaris i el 23/03/2018 el mateix Ple de l’Ajuntament de Sagunt, va aprovar acceptar la delegació de competències en matèria d’infraestructures educatives per a la construcció de l’IES Nº 5 per part de l’ajuntament, proposta que va comptar amb els vots a favor de tots els grups polítics de l’ajuntament a excepció de la significativa abstenció del PP.
Des que va arribar COMPROMÍS a l’alcaldia de Sagunt, l’IES Nº 5 va ser per a nosaltres una prioritat. A partir del moment que vam assumir la delegació de competències i el compromís de despesa, el projecte constructiu del nou centre educatiu i la seua tramitació, no s’ha paralitzat ni un moment. S’han anat impulsant contínuament tots els tràmits i procediments administratius necessaris per a la construcció del nou institut. Tot ha quedat reflectit en la Plataforma de Contractació del Sector Públic. Per tant, la construcció de l’IES Núm. 5, en el seu vessant polític, és un projecte en gran manera de COMPROMÍS i no s’entén sense COMPROMÍS i per descomptat, de tots aquells que vam estar darrere perquè es poguera executar la construcció del nou institut. Persones com el darrer alcalde de Sagunt, Quico Fernández, Pepe Gil o un humil servidor, entre d’altres. Nosaltres mantenim un concepte global, integral i integrador de la nostra ciutat, amb les seues diferents sensibilitats que l’enriqueixen. La nostra iniciativa i clar compromís per la construcció de l’IES Nº 5 ho demostra.
He de dir que construir un centre educatiu d’aquestes dimensions, no és només executar l’obra, això és gairebé la punta de l’iceberg, la més vistosa i que també comporta bona dosi de responsabilitat i control. Però prèviament a tot això, hi ha un treball administratiu i tècnic que requereix una intensa labor que no es veu, realitzada tècnicament per funcionaris i funcionàries del nostre ajuntament i aprofitant l’avinentesa, des d’aquí vull agrair la seua extraordinària labor. Preparar administrativament un projecte de més de 10 milions d’euros suposa un ardu treball procedimental en una administració com el nostre ajuntament.
D’altra banda, la construcció de l’IES Núm. 5, en el seu vessant social, s’ha aconseguit gràcies a la lluita activa del moviment reivindicatiu de la comunitat educativa, la de l’AMPA del CEIP Maria Yocasta Ruiz Aguilera, per part de la Plataforma per l’Educació Pública del Camp de Morvedre, el suport d’altres centres educatius, associacions i entitats sindicals, polítiques, veïnals i d’altres organitzacions de progrés de la nostra ciutat.
Certament, se’m posen els pèls de punta cada vegada que recorde la història d’aquella lluita com a president que hi era d’aquesta AMPA i com a portaveu de la Plataforma per l’Educació Pública del Camp de Morvedre. Recorde que els orígens de tot açò va sorgir en temps de l’AMPA del CEIP Número 10, que farts d’una escola construïda totalment de barracons, va mobilitzar-se perquè construïren un col·legi digne per als nostres fills i filles. Finalment, en el Nadal de 2012, ens trasllàdarem al nou col·legi. Però l’alegria dura poc en casa del pobre i al cap de poc de temps, ens vam adonar que els alumnes més majors de la nova escola, de sisé de primària, no tenien institut de referència, ni lloc en cap d’ells. Encara que ja s’havia cedit sòl públic educatiu a la Conselleria d’Educació on el SUP II Est i hi havia un projecte d’execució d’un institut nou elaborat i valorat en més de 500.000 euros per part de CIEGSA, el govern del moment, es negava a construir-ne l’institut que demanàvem com l’aigua de maig. Així doncs, reciclarem la pancarta reivindicativa dels barracons del Nº 10 i la vàrem fer servir de nou, que remei, junt amb aquell carismàtic megàfon gris i blau que portàvem a coll, encapçalant les manifestacions amb el lema de tots sabut, “UTO, UTO, UTO, QUEREMOS INSTITUTO…. UTO, UTO, UTO, VOLEM INSTITUT”
Mil gràcies a aquells humils pares, mares, iaios, iaies, als alumnes que acompanyaven i sostenien amb molt d’ànim la pancarta i a totes aquelles persones que, de manera generosa, altruista, es van deixar la pell per la construcció de l’IES Núm. 5 i mai no van gira la cara… Tot això va ser clau per a aconseguir que mentre escric aquestes paraules, un camió ploma està muntant una gran grua d’obra que servirà per a la construcció de l’IES Nª 5, tan important per l’Educació Pública en el nostre poble… Conec tot aquest relat social i polític, la seua història, perquè també és la meua. Que no vinguen en romanços.
Abans de finalitzar, he de dir que si m’alegre sobretot per alguns, són pels xiquets i xiquetes del nostre barri dels Vents i d’altres del voltant, fills i filles de gent treballadora que podran tindre a l’abast un institut de qualitat per tindre les mateixes oportunitats en igualtat de condicions que la resta.
Que tot hi vaja bé.
José Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació, SAIC i Transparència de l’Ajuntament de Sagunt
Publicat a El Económico