He volgut començar amb el lema que a principis dels 80 encunyaren els moviments cívics a tota Europa, contra l’energia nuclear, Nuclear, No Gràcies, amb un sol somrient. Aquest moviment, a l’Estat espanyol va aconseguir que s’aprovara una moratòria sobre les Centrals Nuclears que s’estaven construint i aquelles que ja estaven en funcionament. Xapes, enganxines, manifestacions i pressió civil.
En aquest article volia fer una reflexió sobre la importància de la societat civil i de la unitat d’acció de la ciutadania, com a resposta a la instal·lació i desenvolupament de processos industrials que no respecten les regles de la sostenibilitat, com és el cas de les incineradores de residus urbans que vol desenvolupar la Consellera Bonig al País Valencià.
La incineració és la forma més perillosa i insostenible de tractar un residu urbà. De fet la directiva europea de residus marca una jerarquia de tractament que la xicalla aprèn a l’escola des de ben menuda. Les 3 R: REDUIR, REUTILITZAR, RECICLAR i finalment eliminar. La incineració entra en aquesta última part. Els residus que no han estat ni reduïts, ni reutilitzats, ni reciclats s’eliminen, prèviament a obtindre la seua energia residual. Aquesta energia s’obté de la incineració (cremar-los) o de la biometanització (obtindre gas en abocador). L’última opció sempre és la de cremar, per la quantitat de substàncies contaminants que s’alliberen a l’atmosfera, entre les quals estan les dioxines, substàncies cancerígenes que s’adhereixen a les partícules (de pols per exemple) i que qualsevol persona pot respirar.
Per què la Consellera fomenta un sistema de tractament de residus que atempta contra la sostenibilitat? Doncs per què la Conselleria de Medi Ambient no ha desenvolupat cap de les 3 R’s que indica la jerarquia de tractament de residus, en els 16 anys que ha tingut per desenvolupar el PIR No ha construït la major part d’instal·lacions de reciclatge, com la Planta d’Algímia. No ha reutilitzat, per què no ha desenvolupat sistemes de recollida selectiva en origen per potenciar-la i no ha reduït per què no ha fomentat cap dels sistemes de gestió anteriors. Amb què ens trobem a l’actualitat? Amb una quantitat de residus ingent que no pot ser sotmesa a cap operació de tractament que no siga la eliminació. I com la volen eliminar? Incinerant. On? On els surta més barat, a les cimenteres.
Seria paradoxal que un àrea de gestió com la nostra, que te la seua planta i el seu projecte de gestió i tractament en ple rendiment, albergarà i “pagarà el pato” de la manca d’infraestructures de la resta del País Valencià amb la incineració de residus urbans a la seua cimentera. Si, la mateixa que vol destruir la muntanya de Romeu.
Aquest ajuntament s’ha pronunciat expressament en contra de la incineració de residus urbans, especificant a les cimenteres. Moció que presentà Compromís i que aprovaren tots els Grups Municipals excepte el PP que es va abstenir.
En el debat que s’ha produït a les Corts sobre el PIR, no hem escoltat al nostre diputat-alcalde defendre els interessos de la nostra ciutat i la nostra salut, en un comportament clarament partidista, cosa a la que malauradament ja ens te acostumats amb convenis oximorònics, que volen protegir la muntanya de Romeu, fent-la compatible amb l’extracció de pedra.
Es per això que volia fer referència a la societat cívil i la ciutadania. Convé tindre els ulls alerta i estar organitzats ja que, el desenvolupament del PIRCV tal i com volen aprovar-lo contemplarà la incineració de residus a les cimenteres valencianes. Existeixen ja 6 plataformes ciutadanes de 6 ciutats de l’Estat Espanyol, afectades per aquesta problemàtica: Montcada Aire Net, Bierzo Aire Límpio, Albentosa Aire Límpio, Toledo Aire Límpio, Sant Feliu Aire Net I Alsasua i més de 20 en contra de diferents processos d’incineració existents a tot l’Estat.
Cal llançar a l’aire la idea de començar a organitzar-se col·lectivament en aquest sentit per defendre millor la qualitat de l’aire de la nostra ciutat, tal i com van fer amb la Tèrmica, de la qual i gràcies a la pressió de tots i totes aconseguirem un procés de generació elèctrica basat en el gas natural, el menys contaminant dels existents. Compromís com sempre estarà al costat de les persones i de la seua salut.
Morvedre Aire Net . Incineradora, No.Gràcies.
Teresa Garcia.
Regidora de BLOC-Compromís
Ajuntament de Sagunt