Opinió

El passat dimecres, 30 de novembre de 2022, vam celebrar el Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Per aquest motiu, des del departament d’Educació de l’Ajuntament de Sagunt vam organitzar una jornada de formació en el Centre Cívic, sota el lema Absentisme i inclusió socioeducativa. Fent front al fracàs escolar, per donar ressò i visibilitat a aquest dia assenyalat, dintre del fum d’actes que es fan servir, durant aquesta jornada, arreu del món.

Les jornades van estar molt profitoses des de tots els àmbits, ponents, assistents i contingut. Per la qual cosa agrair a totes les persones la seua implicació, al CRS d’ArcelorMittal per la seua col·laboració i en especial al departament d’Educació de l’Ajuntament de Sagunt, per la seua implicació en la preparació i desenvolupament de les jornades.

“Ciutat educadora, ciutat de pau i oportunitats” és el lema d’enguany i crec que és més oportú que mai, perquè sí; l’educació és un motor fonamental, essencial, per assolir dit estat de pau i benestar.

L’educació és una eina clau que ens permet transmetre valors essencials per a construir espais i ciutats de pau, associats a la igualtat d’oportunitats, a la convivència, la justícia social, el diàleg o per aconseguir el bé comú.

Nosaltres partim, de la premissa que l’educació és un motor crucial i necessari per a la transformació social i que sense dubte, contribueix a millorar la vida de les persones de la nostra ciutat. Per aquesta causa, fa anys que celebrem el dia Internacional de la Ciutat Educadora.

Una ciutat educadora és aquella on l’educació transcendeix els murs de l’escola per a impregnar tota la ciutat. Es tracta d’una educació ciutadana, on totes i tos hem d’assumir la responsabilitat d’educar, aprendre amb humilitat i transformar la nostra ciutat en un espai de convivència, d’inclusió, de respecte a la vida i a la diversitat.

A Sagunt portem un projecte de Ciutat Educadora amb l’ànim i l’objectiu de transformar els espais i l’entorn en els quals vivim. Cal dir que hi tenim un fum de propostes educatives organitzades, des dels diferents departaments que des de l’ajuntament fem valdre mitjançant la Guia Educadora Sagunt 2022-2023, reedició del 2021 – 2022 i actualitzada. El resultat és molt destacat. Fem més de 150 activitats i projectes diferents i altres complementàries, en gairebé 16 regidories exposades en la guia. El que demostra la importància del nostre projecte, Sagunt Ciutat Educadora. Tot açò, sense comptabilitzar centenars d’altres iniciatives, projectes o activitats que hi fan associacions i altres entitats de participació ciutadana.

Un dels propòsits és lluitar contra les desigualtats i comprendre la nostra ciutat com un espai educatiu on actuar en aquest sentit. Tots i totes les xiquetes i xiquets han de tindre les mateixes oportunitats, per això, hem considerat molt pertinent treballar un tema tan prop a les entitats locals com és l’absentisme i la inclusió socioeducativa que al remat té tantes conseqüències no desitjables, com les situacions de risc i exclusió social en les quals poden trobar-se els estudiants d’entre 6 i 16 anys, a més de la mancança de competències bàsiques i formació adequada per desenvolupar el seu futur social, cultural i personal.

Per això nosaltres afegim que sense totes i cadascuna de les persones que conformen l’escola, aquesta no serà completa. Treballem, doncs, per prevenir l’absentisme, aspecte clau per continuar construint en Sagunt, una ciutat veritablement educadora.
Sagunt és pionera en la lluita contra l’absentisme escolar mitjançant recursos, sobretot humans, i elaborant i aplicant normatives com és el Reglament d’Absentisme Municipal que ara estem adaptant els seus continguts a les directrius exposades en la Resolució de 29 de setembre de 2021 de la direcció general d’Inclusió Educativa per la qual s’estableix el protocol d’actuació davant de situacions d’absentisme escolar en centres educatius.

Amb aquesta Jornada de treball hem recollit orientacions i reflexions per a evitar la pèrdua d’alumnat de les nostres escoles i donar-li la volta a l’absentisme perquè mai hem d’oblidar que l’educació és un dret fonamental que hem de fer valdre i que ha de ser palés per tots els xiquets i xiquetes.

Josep Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació, SAIC i Transparència de l’Ajuntament de Sagunt