L’EDIL D’URBANISME DIU QUE HI HA UN “PRIMER CONSENS” SOBRE LA PLANTA SOLAR DE L’EMPRESA
Notícia apareguda a Valencia Plaza
El portaveu de Compromís a Sagunt i regidor d’Urbanisme, Quico Fernández, ha assegurat este dijous que la seua formació treballa perquè el projecte de la gigafactoria de Volkswagen es puga executar “en temps i forma” i que “posa solucions, no problemes”, per a la instal·lació d’una planta fotovoltaica que abaste aquesta fàbrica.
Fernández ha sol·licitat recentment a la Generalitat la implantació de mesures ambientals compensatòries per l’ocupació de terrenys de la planta fotovoltaica que subministrarà energia a la futura gigafactoria de Volkswagen. La seua petició ha estat avalada per l’alcalde de València, Joan Ribó, mentre que el PSPV de Sagunt ha refusat fer comentaris.
Es tracta d’una macroplanta que ocuparia una superfície de 2,5 milions de metres quadrats, tant com Parc Sagunt I, 250 hectàrees, i per tant “de gran impacte” en una ciutat com Sagunt, “amb un sòl molt compromès per tota una sèrie d’infraestructures i que està molt saturat”, segons va assegurar el regidor en unes declaracions recents que van generar reaccions en contra per entendre’s com a “traves” al projecte de la multinacional alemanya.
En un nou comunicat, Fernández -exalcalde de Sagunt- ha apuntat: “Fins ara he parlat com a regidor d’Urbanisme, com a tinent d’alcalde i, per tant, tot allò que he traslladat a la premsa ho he fet amb l’aval i en nom de l’equip de Govern de l’ajuntament i representa la postura institucional i no la d’un partit polític”.
“El fons és molt clar. Nosaltres, des de l’Ajuntament estem col·laborant perquè el projecte de la gigafactoria es puga executar en temps i en forma, complint els terminis, que estan molt ajustats. I, en aquest procés, el que hem intentat és ajudar a fer que la planta fotovoltaica, que s’ha plantejat com a necessària per al projecte, siga viable. Hem posat solucions, no problemes”, assenyala Quico Fernández.
“La situació en què es trobava el projecte era complicada perquè una planta de 250 hectàrees, tota en una única ubicació, és pràcticament impossible. Per tant, calia treballar per buscar alternatives que, d’una banda, reduïren l’impacte ambiental d’una planta tan gran, i que de l’altra complissin amb els requisits que la pròpia legislació estableix respecte de la qualificació del sòl”.
“Cal tenir en compte -ha afegit- que la nostra ciutat, a més de tenir una gran saturació d’infraestructures, té un sòl qualificat en una gran extensió com de ‘molt alta capacitat agrològica’. Hi ha corredors verds i tot un seguit de condicions que són difícilment compatibles amb les plantes fotovoltaiques”.
Per això, el portaveu municipal de Compromís ha reiterat que “des del principi” han col·laborat amb les diferents conselleries i amb Power Co i Iberdrola.
“I la veritat, he de dir, és que hi ha hagut una molt bona predisposició -segons Fernández-. El primer consens ha estat en dividir la planta i ara ja estem treballant per ajustar definitivament les alternatives més interessants per a la nostra ciutat i també per al projecte ”.