Les Dones amb Compromís ja tenen forma i s’han constituït en una assemblea presidida per la Secretaria Local de Compromís per Sagunt, Asum Moll, així com per les regidores Teresa García i Cristina Rodriguez. Aquest col·Lectiu, integrat dins de la Coalicio Compromís, preten ser un referent dins de la política local per tal de poder “afavorir la representació de les dones en els processos de presa de decisions per equilibrar les perspectives de l’espai públic: equitat en la participació” com explica Asum Moll.
Per altra banda els principis programàtics de Dones Amb Compromós son, entre d’altres, afavorir intervencions educatives des de la coeducació, que fomenten valors d’igualtat i de cooperació i no de competitivitat, a més d’actituds i comportaments ètics; així com que desenvolupen actituds crítiques davant els conflictes que afecten la convivència i els problemes socials.
Incloure en els currículums la transversalitat de la igualtat en l’ensenyament i l’educació afectivosexual. Igualment, dotar el professorat i les famílies de recursos suficients per tal que s’eliminen els comportaments masclistes, així com perquè puguen analitzar reflexivament i crítica el llenguatge, tot assumint altres alternatives per evitar-ne l’ús en desigualtat.
Promoure un regulació específica per evitar la desprotecció laboral i social en què s’hi troben les dones que desenvolupen activitats econòmiques submergides, amb la finalitat d’evitar-ne la desprotecció laboral i social que propicia que no puguen accedir als drets i a les prestacions que proporciona el treball amb contracte. Així com, afavorir la creació de cooperatives d’ocupació domèstica que trenquen la relació laboral individualitzada i garantisquen condicions laborals justes per a les persones que hi treballen.
“Calen actuacions contundents per tal de millorar la salut reproductiva de les dones, com ara la necessitat de polítiques eficaces per prevenir l’embaràs no desitjat: millorar l’accessibilitat als mètodes anticonceptius, l’accés gratuït a la píndola de l’endemà, o introduir, amb caràcter obligatori, l’educació sexual als programes escolars” assevera Asun Moll i continua “Igualment s’han de promoure models (d’atenció, de formació, d’investigació) que superen el model biomèdic tradicional i tinguen en compte els aspectes psicosocials i la subjectivitat de les dones” conclou la secretaria local.
Violència Masclista
Posar en marxa un Programa d’Intervenció Integral contra la Violència Masclista per tal de fomentar instruments de participació, col·laboració i cooperació entre administracions públiques, organitzacions socials, agents econòmics i socials, grups de dones i persones professionals dels diferents àmbits com a elements necessaris per a millorar la previsió, l’atenció i la recuperació.
Elaborar un programa de mesures per a la intervenció amb fills i filles de dones en situació de violència masclista i atendre especialment els perfils femenins d’exclusió des de la interseccionalitat, és a dir, tenint en compte la desigualtat de gènere amb altres factors de desigualtat com són l’origen, l’edat, la diversitat funcional, etc.
Elaborar protocols per a la prevenció de les mutilacions genitals femenines, per a situacions d’assetjament sexual i per a l’atenció a dones en situació de violència masclista.