L’oposició municipal recorda Francesc Fernández que va ser membre del Consell d’Administració de l’APV entre el 2015 i el 2019, igual que ho és en aquest mandat l’alcalde Darío Moreno
Notícia apareguda a El Económico
La setmana passada el Grup Municipal de Compromís va plantejar a la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Sagunt que s’estudiara la possibilitat d’iniciar accions legals contra l’Autoritat Portuària de València per l’incompliment del conveni subscrit entre aquesta institució i el consistori saguntí. El portaveu de Compromís, Francesc Fernández, ressaltava que, d’acord amb allò pactat, el moll nord de la primera dàrsena havia de quedar lliure d’activitat portuària este 2022, dins del pla previst per integrar el port a la ciutat. Tot i això, també és conegut que l’APV ha prorrogat per espai de tres anys la concessió a l’empresa estibadora perquè segueixi operant al moll nord.
Al fil d’aquesta proposta llançada per Compromís, aquest diari ha demanat la seua valoració a tots els grups polítics del consistori, ja que no sembla que hi hagi un posicionament unànime a la Corporació municipal respecte de si s’han de dilucidar als tribunals les diferències d’interpretació del conveni signat entre l’APV i el municipi.
Totes les opcions
L’alcalde, el socialista Darío Moreno, ressalta que, malgrat els retards en el compliment dels compromisos per part de l’APV, si s’estan produint alguns avenços: «La signatura del conveni entre l’Ajuntament de Sagunt i l’Autoritat Portuària de València suposa adoptar per totes dues parts una sèrie de compromisos a dur a terme. Per part de l’Ajuntament ens vam comprometre a la cessió de terreny perquè es construïsca l’accés ferroviari al port, i així vam fer. Tot i això, l’APV es va comprometre a diferents aspectes que encara no hem vist materialitzar-se. Es van comprometre al manteniment del pantalà i vam veure com diverses obertures van col·lapsar i van caure a la mar. Actualment es treballa al nou pantalà i ja s’ha tret a licitació el pantalà terrestre. Passos tímids cap a allò promès, tant de bo vegem prompte l’inici de les obres».
D’altra banda, Moreno admet que la integració port ciutat es troba més endarrerida: «La situació del principal aspecte que recull el conveni encara està en una situació més precària: l’obertura del moll nord de la primera dàrsena a la ciutadania. La integració Port-Ciutat estava contemplada al conveni per iniciar-se aquest any i de moment no sembla que siga una realitat a curt termini. Vam veure com es prorrogava l’autorització a l’empresa que actualment opera a la zona. Estem a favor del manteniment dels llocs de treball, però hi ha prou espai al port marítim perquè l’APV plantege opcions que no depenguen de la finalització del moll central de la dàrsena 2, que encara tardarà anys a estar disponible».
Tot i això, l’alcalde ressalta que s’està treballant en la integració, encara que lentament: «Ara s’ha contractat una empresa per valorar com fer la connexió viària necessària i la sensació és que tot s’allarga en el temps amb estudis i més anàlisis. L’APV ha de fer passos decidits que mostren el compromís real de dur a terme la integració port-ciutat en el menor temps possible, començant per facilitar la reubicació de l’empresa per mantenir-ne l’activitat».
Conclou la primera autoritat local ressaltant que Sagunt espera molt més de l’Autoritat Portuària de València: «La signatura del conveni va ser un compromís de dos i clarament estem complint nosaltres, però de l’APV esperem molt més. Veiem passos tímids, no són suficients. Per això és necessari que seguim exigint resultats i calendaris realistes, i per això també valorarem totes les opcions que tenim damunt de la taula».
Reiterats incompliments
El portaveu de Compromís i regidor d’Urbanisme, Francesc Fernández, reitera el seu posicionament respecte d’aquesta qüestió. Fernández destaca que el municipi va complir immediatament allò pactat, però l’APV no: «Nosaltres hem sol·licitat formalment que els serveis jurídics revisen i, si és precís que l’Ajuntament denuncie el conveni signat amb l’APV perquè és evident que s’està incomplint per part dels responsables portuaris. Un conveni implica obligacions i contraprestacions per ambdues parts en els terminis establerts. En aquest cas, l’Ajuntament es va obligar a cedir en concessió a l’APV el gran dotacional situat al nord del Parc Sagunt, per on s’està construint l’accés ferroviari al recinte portuari, una obligació complerta de manera immediata».
Per a l’edil nacionalista els compromisos del gestor del port són nítids i meridians: «Les contraprestacions que rebia el municipi estaven molt clares: la rehabilitació integral del pantalà en uns terminis fixats al conveni i l’obertura de tot el moll nord als ciutadans en 2022, deixant de funcionar les activitats comercials».
Així mateix, Francesc Fernández ressalta que l’enfonsament del pantalà acredita un dels incompliments de l’APV: «Pel que fa al pantalà, els temporals van deixar en evidència la falta de manteniment, al qual l’APV estava obligada per convenis que s’havien signat amb anterioritat, circumstància que ha suposat una reducció substancial del projecte i el retard d’unes obres que suposa un nou incompliment dels termes del conveni que jo vaig signar en nom de l’Ajuntament».
D’altra banda, la integració del port a la ciutat és l’aspecte més rellevant del conveni per a l’edil nacionalista: «Pel que fa a la segona contraprestació, més important des del meu punt de vista, i la gran novetat del conveni signat a l’anterior legislatura, tampoc no s’està complint per part dels responsables portuaris. Esta clàusula, per la qual portem lluitant més de 20 anys, canviava substancialment el concepte d’integració port-ciutat, ja que a l’anterior conveni esta integració es produïa, contra tota lògica, a l’est».
En aquesta línia, Francesc Fernández recorda que durant el seu període d’alcalde es va aconseguir modificar el conveni en este aspecte: «En el seu moment, Compromís va presentar al·legacions per rectificar l’error i finalment vam aconseguir plasmar al nou conveni l’opció que era més racional i més justa: la integració pel moll nord, que deixaria de ser comercial i estaria obert a activitats ciutadanes. De moment, aquest moll continua tancat i operant comercialment i sembla que l’APV ni té pressa ni té alternatives a curt termini per obrir la zona als ciutadans. Si la seua voluntat fora clara ja s’hauria produït el trasllat a les instal·lacions, i no veiem què això puga canviar en els mesos vinents perquè aquest trasllat es puga produir».
Pel portaveu de Compromís, la qüestió ofereix pocs dubtes: «En definitiva, si l’Ajuntament ha complert la seua obligació, ¿per què no ho fa l’APV? Plou sobre mullat, ja que no és la primera vegada que no assumeixen els seus compromisos signats, i l’Ajuntament ha de reaccionar en defensa de l’interès públic i dels seus ciutadans, exigint el compliment íntegre de totes les clàusules del conveni. No és una opció, és una obligació».
Gestió nefasta
Esquerra Unida, tercera ‘pota’ que suporta el Govern tripartit de Sagunt, en paraules del seu portaveu, Guillermo Sampedro, es mostra més crítica davant la situació sobrevinguda pels endarreriments successius: «Des d’Esquerra Unida exigim el compliment de manera immediata del conveni per part de l’Autoritat Portuària de València que es va signar el setembre del 2019. De moment, l’Ajuntament ha complert totes i cadascuna de les seves obligacions pactades, mentre que l’APV no n’ha complert cap. No ha rehabilitat el Pantalà, és més, ho ha deixat morir, no està fent els passos necessaris per a l’obertura a la ciutat i la integració moll-ciutat, no ha dut a terme mesures compensatòries i segueix renovant les concessions al Moll Nord. Aquesta sèrie d’incompliments eren d’esperar ja que l’APV ha signat, en els darrers anys, quatre convenis amb l’Ajuntament, 1998, 2009 i dos el 2019, i no ha complert ni un dels compromisos adquirits».
Davant d’aquests incompliments reiterats, el portaveu d’EU recorda que han sol·licitat la dimissió del primer directiu de l’APV: «EU hem demanat en diferents ocasions la dimissió d’Aurelio Martínez com a president de l’APV. La seva gestió al capdavant d’aquest organisme ha estat i és nefasta per als interessos de la nostra ciutat, com es demostra una vegada i una altra. L’APV i el seu president no tenen cap mena de credibilitat. Fa set anys que maregen l’Ajuntament i prenen el pel a la nostra ciutat».
D’altra banda, Sampedro acusa el gestor del port de viure d’esquenes a Sagunt: «És més que evident que l’APV vol continuar vivint d’esquenes a Sagunt i no aposta per integrar el moll amb la ciutat. La deixadesa i la desídia se sumen a la mala fe, actuant d’esquena a l’Ajuntament la majoria de vegades. Per no parlar que han deixat morir el nostre patrimoni industrial de manera deliberada i amb una impunitat absoluta».
Conclou el portaveu d’EU, Guillermo Sampedro, demanant novament la dimissió del president de l’APV: «Exigim, per tant, la dimissió d’Aurelio Martínez i la convocatòria de la comissió de seguiment. I, si es manté aquesta actitud hostil i les mentides, recórrer als tribunals i reclamar una indemnització tal com recull el mateix conveni signat el 2019 als seus punts 6, 7 i 10».
DIÀLEG, CONSENS I SEGUIMENT
Els grups de l’oposició responsabilitzen l’actual Govern de Sagunt i l’anterior de no defensar davant de l’APV els interessos del municipi i exigir el compliment del pactat al conveni. Iniciar accions judicials ho consideren contraproduent, ja que la judicialització podria dilatar molt en el temps la consecució dels objectius. Entenen que la via del diàleg, el consens i la negociació és la més adequada perquè es vagen produint avanços. Així mateix, destaquen que Francesc Fernández va ser membre del Consell d’Administració de l’APV entre el 2015 i el 2019, com ho és Darío Moreno des que es va estrenar a l’Alcaldia de Sagunt. Aquest diari ha sol·licitat opinió a tots els grups polítics de l’oposició, inclòs Vox, que ha declinat fer declaracions, ja que el seu portaveu, Alejandro Vila Polo, estava de vacances.
Mà estesa
Iniciativa Porteña, principal partit de l’oposició, qualifica de sarcàstica la proposta de Compromís respecte d’iniciar accions legals contra l’APV. En aquest sentit, el portaveu d’IP, Manuel González, assenyala: «Em sembla una mica sarcàstic que el portaveu de Compromís, Francesc Fernández parle de denunciar l’Autoritat Portuària de València, quan el mateix Fernández, quan va ser alcalde entre el 2015 i el 2019, va formar part durant quatre anys del consell d’administració de l’APV i les conseqüències de la gestió van suposar l’anul·lació de l’anterior conveni i la signatura d’un de nou».
Més endavant, el dirigent d’Iniciativa destaca les dificultats que comporta suprimir el moll nord de l’activitat portuària: «Segons aquest conveni que van signar tant Fernández, com l’actual alcalde, el moll nord hauria d’estar lliure el 2022, per obrir-lo a la ciutat. Tot i això, en aquest moll nord, encara està en plena activitat l’empresa Porlesa. A més, l’empresa basca Ibaizabal s’ha fet càrrec de la drassana que abans regentava Vulkan Shipyard, i he de recordar que, precisament, necessita pas per aquesta dàrsena nord».
En aquesta línia, el representant d’IP considera prioritari resoldre prèviament aquests inconvenients: «cal donar eixida a totes dues qüestions. Primer traslladar a l’empresa Porlesa, que probablement haurà d’esperar que s’acaben les obres del moll centre de la segona dàrsena, i, després, veure com es compatibilitza l’activitat de la drassana amb l’obertura del moll nord a la ciutadania» .
Per al portaveu del partit porteny és fonamental preservar l’ocupació: «Des d’Iniciativa Porteña estem molt conscienciats amb esta obertura de la zona portuària als veïns del Port, però això s’ha de fer de manera sostenible amb l’ocupació existent al port comercial . Sacrificar la feina que genera Porlesa no encaixa en la nostra manera de pensar. La nostra bona voluntat s’ha de veure compensada amb l’avanç del conveni, concretament ara mateix amb l’adjudicació de les obres de la primera fase del pantalà».
Manuel González conclou recordant els esforços d’IP per millorar la sintonia amb el gestor del port: «Iniciativa Porteña ha fet un pas endavant buscant l’acostament a l’APV, fruit de la qual cosa es va avançar en la recuperació del pantalà. Sens dubte, que si l’APV no compleix ens tindrà de front, però si s’avança a les obres del pantalà al llarg d’aquest mateix any, estem disposats a mantenir la mà estesa. Però, insisteix, volem veure avançar la primera fase i els tràmits per a la segona fase de les obres del pantalà. Després vindrà esta obertura de la zona portuària, que farà un salt de qualitat molt important en l’oferta turística del Port».
Responsables des del 2015
Per la seua banda, el portaveu del PP a l’Ajuntament de Sagunt, Sergio Muniesa Franco, recorda que el seu partit sempre ha exigit al tripartit que defensara en conveni del 2009: «El febrer del 2017 ja exigirem a Compromís i els seus socis d’e llavors’aleshores que es deixaren de plantejar nous convenis, s’exigira el compliment del ja existent i s’obrira el port a la ciutat, quan es plantejaven que “el consistori i l’APV encara havien de decidir el destí de tota la futura zona d’oci que Logística ha d’abandonar abans de l’1 de gener del 2018” i a la vista està que no han avançat res. Que ara, 7 anys després, que l’equip de govern per boca de Compromís propose denunciar l’APV per incomplir el conveni, sembla més una burla i una manera de justificar-se davant de la passivitat demostrada en aquests set anys de govern».
Així mateix, Muniesa acusa el portaveu de Compromís d’eludir les seues responsabilitats: «Ataquen des de dins els seus socis del PSOE i Darío Moreno com a representant de l’ajuntament de Sagunt al Consell de l’APV, i així quedar al marge de la responsabilitat del seu propi govern , en reconèixer que després que, en tot aquest temps, les millores i inversions promeses per l’APV per a la ciutat i diversió de tots els veïns s’hagen incomplit. És una altra prova palpable de la falta de resultats i esta particular posada en marxa realitzada per Compromís de salve’s qui puga després de set anys d’escassos resultats. Volen donar la imatge davant dels veïns que la responsabilitat és dels altres, quan formen part del mateix govern durant tot aquest temps».
Tota aquesta dinàmica l’associa el portaveu del PP, Sergio Muniesa, a la carrera per les eleccions de l’any que ve: «Han començat la carrera per diferenciar-se dels seus socis i saben que l’alcalde no plantejarà cap acció ni en este ni en cap un altre assumpte, perquè governen els seus a totes les administracions i no vol enemistar-se, com tampoc ells ho van fer quan van tenir l’oportunitat. Si realment es cregueren allò que diuen i els seus plantejaments de denunciar l’APV no es duen a terme, haurien d’abandonar el govern. De ben segur que no ho faran malgrat que hi eixirien guanyant, perquè a este tripartit, el govern amb pitjors resultats, però el més car de la democràcia, els uneix alguna cosa una mica més forta que la ideologia»
Consens polític
En termes semblants s’expressa el portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Sagunt, Salvador Montesinos, que titlla de paradoxal que Compromís propose ara demandar a l’APV: «És paradoxal que Compromís demane denunciar l’incompliment quan no han fet res quan estava a les seues mans . El portaveu de la formació nacionalista Francesc Fernández va ser conseller delegat de l’Autoritat Portuària. S’hauria de demanar a ell i a la seva formació responsabilitats per la seva inoperància i ineficàcia», ha defensat.
Així mateix, ha destacat Montesinos que, «els anuncis de Compromís són eslògans, simples titulars que es desmunten quan mirem enrere i desemmascarem que ells van poder fer complir el conveni i no van fer res. Ciutadans no és partidari de denunciar perquè el problema es pot allargar molts anys i tardariem més a aconseguir el nostre objectiu».
Tot i això, Montesinos ha demanat «una reunió urgent de tots els portaveus municipals amb l’Autoritat Portuària. Abans que s’acabe juliol hauríem de reunir-nos per exigir el compliment del conveni i aconseguir que el pantalà estigui en condicions abans que s’acabe l’any tal com es va acordar. No pot ser que se signen convenis i després no es compleixin», ha esgrimit, Salvador Montesinos, alhora que ha advocat «pel consens polític per poder desencallar aquest problema».