La història de la nostra ciutat ens ofereix massa exemples de destrucció del seu ric i variat patrimoni. Per no remuntar-nos a períodes massa allunyats de l’actualitat ens podríem interrogar sobre la desaparició contemporània de monuments excepcionals, i d’una manera molt singular de la destrucció del Circ Romà. Com és possible que un construcció tan grandiosa, que va arribar fins als anys 60 conservant pràcticament la seua planta, haja sigut sepultada sota els edificis que s’hi van alçar?
La primera causa cal buscar-la en la incultura i la ignorància, a més de l’absència d’una legislació efectiva en matèria de protecció del patrimoni, tal i com ja existia en altres països europeus més desenvolupats. Sense oblidar que en molts casos s’ha ignorat les lleis que en major o menor mesura pretenien salvar el patrimoni de la depredació urbanística.
Afortunadament hem avançat molt en el camp legislatiu sobre la matèria i les actuals lleis permeten que les administracions públiques garantisquen la preservació, recuperació i posada en valor del nostre patrimoni. En la nostra ciutat en tenim exemples molt recents i rellevants com ara l’àrea de la Moreria o la Domus dels Peixos. Fins i tot podríem afirmar que qui troba restes en el seu solar es pot considerar afortunat, i no com passava en el passat. De ben segur que hem perdut molta informació a causa del conflicte que suposava l’aparició de ruïnes en parcel.les privades.
Per altra banda, des de Compromís considerem que encara tenim molt de patrimoni sense protegir, o amb una protecció insuficient,i que per tant cal procedir a iniciar els tràmits municipals i autonòmics per a garantir la conservació, i en el seu cas, posada en valor, d’aquest ric patrimoni.
És el cas de la Juderia. Tot i la seua importància, el nostre Call no disposa d’una figura de protecció particular que el dote les les màximes garanties. La història de la nostra juderia i els seu elements mereixen un major reconeixement. Estudis recents posen de manifest que el Call de Morvedre és el més important entre els valencians i un dels millor conservats a Europa.
D’altra banda hi ha els banys àrabs del Carrer Abril i la Plaça de l’Hospital. Incomprensiblement no tenen cap figura de protecció específica. I no sols els banys en si, sinó l’entorn medieval. Moltes ciutats voldrien tenir aquestes restes per posar-les en valor, i nosaltres ni tan sols les protegim.
Hi ha més casos que esperem que el Catàleg vaja incorporant i actualitzant
ACORDS
PRIMER.- L’Ajuntament de Sagunt iniciarà els tràmits de manera imminent i coordinada amb la Conselleria de Cultura per tal de declarar BIC la seua Juderia.
SEGON.- L’Ajuntament de Sagunt iniciarà els tràmits de manera imminent i coordinada amb la Conselleria de Cultura per tal de declarar BIC els Banys Àrabs del Carrer Abril- Plaça Hospital.