El proper 24 de gener Compromís per Sagunt realitzarà una audiència pública en la que es debatrà tot allò relacionat amb el trasport interurbà cap a València. El títol d’aquesta xerrada és “PATEIXES EL TRANSPORT PÚBLIC A VALÈNCIA?” i intervindran Joan Olmos, enginyer de camins, i els membres de la Coalició Compromís Miguel A. Piqueras i Teresa Garcia, serà a les 19 hores al Centre Cívic Antic Sanatòri.
Els treballadors i estudiants que diàriament es desplacen a València tenen tres alternatives de transport, la primera vehicle propi o compartit fins València, la segona vehicle propi o compartit o transport urbà fins a Sagunt i allí connexió amb el servei de rodalies de Renfe, i tercera transport interurbà per carretera Port-València i Sagunt-València. Des dels punts de vista de l’economia individual i de sostenibilidad ambiental (consum energètic, contaminació, soroll, temps, etc.) sense cap dubte la tercera alternativa pareix la més apropiada.
Però després d’analitzar el problema vem que existeixen unes deficiències en el servei que ofereix AVSA per concesió administrativa donada per l’antiga Agència de Mobilitat integrada ara en la Conselleria d’infraestructures. L’anàlisi no sols és basa en el preu del billet i els quilòmetres recorreguts sino en la qualitat del servei.
Una xicoteta pinzellada seria la següent, per exemple parlant de recorreguts; entre la ciutat ha crescut en gran mesura en els últims deu-quinze anys, especialment feia el Nord de Sagunt, els recorreguts de la línia segueixen sent els mateixos de sempre. Si bé ha millorat el servei des del Port amb la iniciativa “Express”, que trasllada als usuaris del Port directament a València per la V-306 , sense passar per Sagunt, encara hi ha serveis que pugen fins a l’Av. del Pais Valencià, i el que és pitjor, tots els habitants del nucli històric han de baixar fins a aqueixa avinguda per a agafar el servei a València. És hora que el servei s’adapte a la nova situació urbana i s’adapte a les necessitats dels usuaris.
Altres temes importants seria la qualitat ambiental dels autobusos (temperatura ambiente, humitat, soroll, CO2, CO, etc.) deixa molt a desitjar, especialment en temporada estival i a l’hivern, així com el manteniment ja que alguns cotxes no reuneixen les més elementals condicions de neteja: cristalls bruts, brutícia en passadissos, tapizados mugrientos. Vehicles sense cortines que impedisquen el sol directe o cortines brutes. També cal ajustar els horaris ja que si bé l’horari general podem donar-ho per acceptable, quan arriba l’estiu (des del 24 de juny al 6 de setembre) s’implanta el denominat de “Dies laborables no lectius” que causa un gran perjudici a molts treballadors, en reduir considerablement els serveis.
Per a finalitzar podem parlar de que no estan adaptats els cotxes al transport de bicicletes ja que fiquen massa inconvenients posen normalment els conductors, fins al punt que és molt rar que algú sol·licite aqueix servei i igual que cal denúnciar que els vehicles no estan adaptats, cap vehicle de l’empresa AVSA està adaptat a persones de mobilitat reduïda. Açò implica l’incompliment fragant del dret a l’accés universal al sistema de transports de la Comunitat Valenciana per a les persones amb mobilitat reduïda.
La resolució d’aquestes problemàtiques seria prioritari per a Compromís almenys a curt termini i anar adaptant el servei conforme va avançant els canvis en la ciutat.