El partit valencianista presenta una moció en la que buscarà el consens per a promoure la cultura valenciana, defensar els símbols de la ciutat, vigilar per l’estricte compliment del Reglament d’Usos Lingüístics de l’Ajuntament, i celebrar el 25 d’abril

Compromís reivindicarà en el ple d’abril la identitat valenciana de Sagunt. El partit valencianista presenta una moció en la que buscarà el consens per a promoure la cultura valenciana, defensar els símbols de la ciutat, vigilar per l’estricte compliment del Reglament d’Usos Lingüístics de l’Ajuntament, i celebrar el 25 d’abril. Segons explica Maria Josep Picó, portaveu del grup municipal en l’Ajuntament: “Des de Compromís per Sagunt, portem al ple d’aquest setmana una moció en defensa de la cultura valenciana. Ho fem després de quasi dos anys d’atacs al valencià per part del govern a la Generalitat, del PP i l’extrema dreta. Com ara la llei de suposada llibertat educativa, i la seua consulta sobre la llengua base, les retallades a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua o l’impuls del castellà a À Punt. I també perquè considerem que l’Ajuntament de Sagunt ha de ser un far per a la promoció del valencià  i ha d’articular polítiques valentes i compromeses en defensa de la nostra cultura”.

En la seua proposta, els valencianistes recorden que “el poble valencià ha patit diverses formes de persecució, exclusió i violència. Des de la imposició del Decret de Nova Planta, els valencians van ser objecte de lleis discriminatòries que els van condemnar al desterrament i la marginació, com va passar en la Dictadura franquista. Conseqüència d’això, el poble valencià, i el valencià, van viure durant dècades en l’ombra, fora del sistema educatiu a les escoles nacionals del moviment. Les persecucions no només van ser físiques, sinó també culturals, ja que la seua llengua, costums i manera de viure van ser objecte de menyspreu i repressió per part de les autoritats i de la societat en general.”

Segons expliquen en la moció, a pesar d’estos sofriments, el poble valencià ha realitzat aportacions fonamentals al desenvolupament i la riquesa cultural de l’estat espanyol, com ara: la música tradicional valenciana, la seua contribució al vocabulari en l’idioma de l’estat i l’impuls al mestissatge cultural. Des de Compromís demanen que l’Ajuntament es comprometa a recuperar i difondre la història del poble valencià, promoure el diàleg intercultural i difondre la cultura valenciana en el municipi.

Per altra banda, en la moció posen el focus en els símbols de la ciutat i els seus orígens, recordant que van ser aprovats el segle passat pel ple de la corporació però que encara no han sigut inscrits degudament en el registre autonòmic. Per a Maria Josep Picó: “Registrar estos símbols en la conselleria assegura que no siguen utilitzats indegudament o alterats, els dona un estatus oficial, reforçant la identitat de la ciutat, i  facilita la promoció de la història i cultura de Sagunt a través d’ells.” Per tot el descrit, i “amb la voluntat de reivindicar-nos en la nostra identitat com a poble valencià”, des deCompromís per Sagunt esperen que l’Ajuntament: “Estudie la possibilitat de commemorar el 25 d’abril -batalla d’Almansa ocorreguda en el 1707-, una data essencial per a entendre la història del nostre poble; Estudie impulsar un informe sobre el grau de compliment del Reglament d’Usos Lingüístics del consistori en els diferents departaments i àrees de l’Ajuntament, tot incloent els perfils oficials a les xarxes socials; Realitze les accions necessàries per tal de registrar oficialment els símbols de la ciutat en el registre autonòmic; Faça un anàlisi sobre l’ús dels emblemes de la ciutat -escut i bandera-, a fi de garantir el seu protagonisme en l’àmbit institucional.”